Daugiau lėšų kultūros leidiniams nežada | kl.lt

DAUGIAU LĖŠŲ KULTŪROS LEIDINIAMS NEŽADA

  • 0

Suma kultūros leidinių rėmimui yra fiksuota ir daugiau lėšų paimti nėra iš kur, į kai kurių kultūros leidinių priekaištus dėl per mažo finansavimo atsako Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo (SRTRF) tarybos pirmininkė Danguolė Skarbalienė.

Trečiadienį kelių kultūros leidinių laišką valstybės vadovams dėl sumažėjusio finansavimo ir išnykimo grėsmės svarstė Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas. D. Skarbalienė tvirtino nesutinkanti su formuojama nuomone, kad bendrai mažėja parama kultūros leidiniams – kai kuriems mažėja, kai kuriems didėja, taip pat atsiranda naujų remiamų leidinių.

„Aš tikrai nesutinku, kad mažėja rėmimas. Pasižiūrėjau: „Literatūra ir menas“ 2013 metais – 60 tūkst. eurų, 2014 metais – 61 tūkst. eurų, 2015 metais – 59 tūkst. eurų, šiemet – 65 tūkst. eurų. „Metai“ – 58 tūkst., 55 tūkst. eurų, „Nemunas“, kuris irgi jaučiasi nuskriaustas – 29 tūkst., 26 tūkst., 28 tūkst., šiemet – 24 tūkst. eurų. Tas nedidelis mažėjimas kai kuriems yra, tačiau didžioji dauguma gavo daugiau. Taip, yra didelė problema, pirmiausia dėl pasaulinių tendencijų, žiniasklaidos skaitomumo, ypač laikraštinio tipo“, – kalbėjo D. Skarbalienė.

Komiteto posėdyje dalyvavusi prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėja kultūrai Rūta Kačkutė iškėlė idėją paramą kultūros leidiniams numatyti ilgesniam – trejų metų – laikotarpiui.

„Valstybė nuo pat nepriklausomybės pradžios apsisprendė, kad jai reikia leidinių, kurie būtų aukštos kokybės, kalbėtų apie kultūros procesus. Deja, paskui ji niekada neskyrė reikiamo finansavimo. (...) Aš siūlyčiau pradėti galvoti apie trimetį finansavimą, mes tai esame išbandę su festivalių programomis. Tai reiškia, kad apsisprendžiama dėl tam tikrų leidinių, kurie trejus metus būtų finansuojami, jie žinotų, kad ir kitais, ir dar kitais metais gaus finansavimą, jiems nereiks apsimesti, kad kasmet daro naują projektą, nes iš tiesų kiekvienais metais leidžia tą patį leidinį“, – kalbėjo patarėja.

„Kiek aš dirbu kultūros srityje, mes kiekvienais metais aptarinėjame šį klausimą – kad kažkas negerai su kultūros leidinių finansavimu ir kad jie yra ant išlikimo ribos“, – pridūrė prezidentės atstovė.

Kai kurių kultūrinės spaudos leidinių atstovai dėl mažėjančios paramos sako nebegalintys išsilaikyti ir kreipėsi į šalies politikus, ragindami užtikrinti didesnį konkursų paramai skaidrumą. Į šalies vadovus balandį kreipėsi keturiolika kultūrinių leidinių  ir internetinių portalų, tarp jų – „Metai“, „Šiaurės Atėnai“, „Literatūra ir menas“, „7 meno dienos“, „Kinas“, bernardinai.lt ir kiti. „Rezultatų analizė rodo, kad dėl neaiškių priežasčių nepriklausomybės metais įkurti leidiniai pasmerkti jau ne bado dietai, bet išnykimui“, – teigiama rašte.

SRTRF tarybos pirmininkė D. Skarbalienė sako, kad tokio turinio raštų sulaukiama kasmet, o kultūros leidiniams skirtos lėšos – fiksuotos. „Yra šešios programos, jos kiekviena turi savo krepšelį, iš jų niekas nieko negali paimti, periodiniams kultūros ir meno leidiniams yra skiriama 25 proc. nuo bendros sumos, šiemet tai yra 645 tūkst. eurų, ir jie visi bus skirti kultūros ir meno leidiniams. Kai kuriems leidiniams sumažėjo, bet tai yra ekspertų ir tarybos sprendimas“, – BNS po komiteto posėdžio situaciją aiškino D. Skarbalienė.

SRTRF šiemet iš viso paskirstys apie 2,4 mln. eurų paramos, lygiai ketvirtadalis, t.y. per 600 tūkst. eurų, skiriama kultūrinei periodinei spaudai. Likęs finansavimas atitenka kitoms programoms – kultūros ir šviečiamiesiems projektams nacionalinėje bei regioninėje spaudoje, taip pat atitinkamai radijams bei televizijoms, interneto žiniasklaidai.

Iš periodinių kultūros renginių šiemet didžiausias finansavimas skiriamas „Literatūrai ir menui“ (65 tūkst., pernai buvo 59 tūkst. eurų), „Metams“ (60 tūkst., pernai buvo beveik 55 tūkst.). Finansavimas šiemet labiausiai sumažėjo „7 meno dienoms“ (22 tūkst., pernai buvo 48 tūkst. eurų), „ Kultūros barams“ (49 tūkst. vietoje pernai skirtų 81 tūkst. eurų), „Naujajam židiniui – Aidams“ (27 tūkst. eurų, vietoje buvusių 43 tūkst.), „Šiaurės Atėnams“ (20 tūkst. eurų vietoje buvusių 30 tūkst. eurų).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS