Kas pretenduoja į „Auksinius scenos kryžius“? | kl.lt

KAS PRETENDUOJA Į „AUKSINIUS SCENOS KRYŽIUS“?

  • 0

Tradiciniams teatralų apdovanojimams – „Auksiniams scenos kryžiams“ – gauti nominuota per pusšimtis menininkų bei teatrinių pastatymų. Geriausiais režisieriais tapti pretenduoja Agnius Jankevičius, Gunteris Krameris (Giunteris Kremeris) ir Jonas Vaitkus.

A.Jankevičius nominuotas už spektaklių „Ledas“ ir „Maištas“, G. Krameris – už operos „Don Karlas“, J. Vaitkus – už spektaklio „Septyni fariziejaus Sauliaus penktadieniai“ režisūrą, pranešė Kultūros ministerija.

Geriausios aktorės kategorijoje nominuota Aldona Bendoriūtė už Lauros vaidmenį spektaklyje „Tėvas“, Jevgenija Gladij – už Varvaros Samsikovos vaidmenį spektaklyje „Ledas“ ir Elžbieta Latėnaitė – už Elžbietos I vaidmenį spektaklyje „Marija Stiuart“.

Geriausiu aktoriumi už Sauliaus vaidmenį spektaklyje „Septyni fariziejaus Sauliaus penktadieniai“ tapti pretenduoja Vladimiras Dorondovas, taip pat Liubomiras Laucevičius už Lorenco di Medičio vaidmenį spektaklyje „Fjorenca“ ir Darius Meškauskas už Rotmistro Augusto vaidmenį spektaklyje „Tėvas“.

Nepagrindinių vaidmenų kategorijoje nominuotos keturios moterys aktorės: Eglė Jackaitė – už Valdininkės vaidmenį spektaklyje „Pašaliniams draudžiama“, Karolina Kontenytė – už Bertos, Rotmistro dukters, vaidmenį spektaklyje „Tėvas“, Dalia Michelevičiūtė – už Motinos vaidmenį spektaklyje „Apreiškimas Marijai“ bei Nelė Savičenko – už Motinos vaidmenį spektaklyje „Apreiškimas Marijai“.

Nepamirš ir scenografų

Geriausiu antraplaniu aktoriumi tapti pretenduoja Vytautas Anužis už vaidmenis spektakliuose „Oidipo mitas. Tėbų trilogija“, „Apreiškimas Marijai“, „Septyni fariziejaus Sauliaus penktadieniai“, taip pat Valentinas Novopolskis – už vaidmenis spektakliuose „Ledas“ ir „Septyni fariziejaus Sauliaus penktadieniai“ bei Arūnas Sakalauskas – už vaidmenis spektakliuose „Gyvūnas (Ku kū)“ ir „Oidipo mitas. Tėbų trilogija“.

Metų scenografais nominuoti Gintaras Makarevičius už spektaklio „Oidipo mitas. Tėbų trilogija“ scenografiją, Goda Palekaitė – už darbą spektaklyje „Europiečiai“, vokiečių scenografas Herbertas Schaferis (Herbertas Šeferis) – už Giuseppe Verdi (Džiuzepės Verdžio) operos „Don Karlas“ scenografiją.

Geriausiais šviesų dailininkais ir vaizdo projekcijų kūrėjais gali tapti Rimas Sakalauskas už vaizdo projekcijas spektakliams „Apreiškimas Marijai“, „Oidipo mitas. Tėbų trilogija“ ir „Septyni fariziejaus Sauliaus penktadieniai“ bei Vilius Vilutis už šviesų dizainą spektakliams „Apreiškimas Marijai“, „Oidipo mitas. Tėbų trilogija“ ir „Šventasis pavasaris“.

Geriausia muzikos kūrėja pripažinti siūloma Ritą Mačiliūnaitę už muziką spektakliams „Septyni fariziejaus Sauliaus penktadieniai“, „Kodas: Hamlet“, Algirdą Martinaitį – už muziką spektakliui „Apreiškimas Marijai“, Onutę Narbutaitę – už muziką spektakliui „Oidipo mitas. Tėbų trilogija“ bei Gintarą Sodeiką – už muziką spektakliams „Eglė žalčių karalienė“, „Kaulinis senis ant geležinio kalno“.

Teatro vaikams kategorijoje nominuotos keturios kūrėjų grupės: spektaklių „Ilgoji pertrauka“, „Kaulinis senis ant geležinio kalno“, „Pamirštų ir nežinomų princesių istorijos“, „Pūgos durys“ kūrėjai.

Teatras plius kategorijos nominacijų sulaukė trijų pastatymų komandos: spektaklio „Eglė žalčių karalienė“, spektaklio-žaidimo „Kodas: Hamlet“ ir spektaklio-koncerto „Neišmoktos pamokos“.

Į „Auksinius scenos kryžius“ pretenduoja penki operos meno kūrėjai. Visi jie dirbo su Nacionaliniame operos ir baleto teatre pastatyta opera „Don Karlas“. Tai operos solistės Eglė Šidlauskaitė ir Raminta Vaicekauskaitė, solistas Liudas Mikalauskas, choro dirigentas Česlovas Radžiūnas bei dirigentas Pierre Vallet (Pjeras Valė).

Apdovanos ir šokėjus

Geriausiais baleto meno kūrėjais pretenduoja tapti šokėjos Anastasija Čumakova už Džuljetos vaidmenį balete „Romeo ir Džuljeta“ ir Kristina Gudžiūnaitė už Kitri vaidmenį balete „Don Kichotas“ bei Džuljetos vaidmenį balete „Romeo ir Džuljeta“, taip pat baleto artistas Genadij Žukovskij už Bazilio vaidmenį balete „Don Kichotas“ ir Romeo vaidmenį balete „Romeo ir Džuljeta“.

Šokio meno kategorijoje nominuotos spektaklio-performanso „B ir B dialogas“, šokio performanso „Dior in Moscow“, spektaklio „(g)round zero“, vizualaus šokio spektaklio „Žaidimas baigtas“ kūrybinės grupės.

Į geriausio šokėjo apdovanojimą pretenduoja Goda Laurinavičiūtė už Melancholijos vaidmenį šokio spektaklyje „Melancholijos bokštai“, Marius Pinigis ir Marius Paplauskis už vaidmenis šokio spektaklyje „(g)round zero“ bei Laurynas Žakevičius už vaidmenis šokio spektakliuose „Žaidimas baigtas“ ir „Šventasis pavasaris“ (Šokio teatras „Low Air“).

Metų debiutantu gali tapti aktorė Greta Petrovskytė, kostiumų dailininkė Jevgenija Rusakova ir aktorė Gabija Urniežiūtė.

Kultūros ministerija iš viso buvo sulaukusi 81 pasiūlymo apdovanoti spektaklio kūrėjus ir keturių pasiūlymų padėkos premijai gauti.

„Auksiniai scenos kryžiai“, taip pat Boriso Dauguviečio auskaras bus įteiktos kovo 27 d. Klaipėdos dramos teatre, minint Tarptautinę teatro dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS