Kultūros ministerija paskelbė, kam siūloma skirti nacionalinę premiją | kl.lt

KULTŪROS MINISTERIJA PASKELBĖ, KAM SIŪLOMA SKIRTI NACIONALINĘ PREMIJĄ

  • 5

Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų komisija sulaukė 39 kandidatų į šios premijos laureatus, pranešė Kultūros ministerija.

Aukščiausia valstybine premija siūloma apdovanoti vertėją Praną Bieliauską, skulptorius Romualdą Kvintą, Saulių Vaitiekūną ir Stasį Žirgulį, muziką Andrių Kulikauską, fotomenininkus Aleksandrą Ostašenkovą bei Remigijų Treigį, tapytojus Arvydą Šaltenį ir Angeliną Banytę, dailininką Bronių Leonavičių, choreografes Birūtą Komskienę, Anželiką Choliną.

Tarp pateiktų kandidatūrų yra ir režisieriai Gytis Padegimas, Algimantas Puipa, Aidas Giniotis, Panevėžio lėlių vežimo teatro direktorius režisierius Antanas Markuckis, vargonininkas Bernardas Vytuolis Vasiliauskas, aktoriai Gediminas Girdvainis, Darius Meškauskas, kino operatorius Audrius Kemežys, kostiumų ir grimo dailininkas Juozas Statkevičius.

Nacionalinei premijai gauti taip pat pateiktos rašytojų Kristinos Sabaliauskaitės,  Mariaus Ivaškevičiaus, Undinės Radzevičiūtės, Vytauto Martinkaus, poeto Jono Jakšto, kultūrologo Antano Andrijausko kandidatūros.

Premiją siūloma suteikti dirigentei Mirgai Gražinytei, kompozitoriams Zitai Bružaitei, Gediminui Rimkui Rimkevičiui, fortepijoniniam trio „Kaskados“, operos solistui Edgarui Montvidui, džiazo kūrėjui-klavišininkui Dainiui Pulauskui.

Tarp pretendentų į nacionalinę premiją dar yra grafikas Edmundas Saladžius, keramikas ir scenografas Jonas Arčikauskas, vizualaus meno kūrėjas Artūras Raila, tekstilininkė Marijona Sinkevičienė, menotyrininkė Giedrė Jankevičiūtė, meno ir kultūros kūrėjas Gintaras Karosas, architektas Gintaras Balčytis.

Premijų komisija, įvertinusi pretendentų veiklą Lietuvos kultūros ir meno kontekste, atrinks laureatus ir skirs iki šešių premijų. Komisijai vadovauja literatūrologė Viktorija Daujotytė-Pakerienė.

Nacionalinė kultūros ir meno premija – aukščiausias kūrėjo įvertinimas, įrodantis išskirtinį menininko braižą ir kūrybos pripažinimą. Šis apdovanojimas skiriamas už reikšmingiausius kūrinius sukurtus per pastaruosius septynerius metus, ir ne daugiau kaip dvi premijos gali būti skiriamos už ilgametį kūrėjo kūrybinį indėlį į kultūrą ir meną.

Premijos dydis yra 800 bazinių socialinių išmokų arba 30 tūkst. 400 eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Tik

Reikia rinkti tokį, kuro kūryba ne tik Lietuva garsintų, bet ir visam pasauliui būtų įdomi...

Vitalija Zairienė

Angelina Banytė - viena ryškiausių menininkių , savo kūryba žyminti perėjimo iš vieno amžiaus į kitą laikotarpį. Džiugu , kad ji , gyvendama Klaipėdoje , kuria Lietuvai .

tik

juozuko ten betruko ............... pampersus demonstruojant
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS