Kupolinėse prie Žaliūkių malūno – gyvosios archeologijos potyriai | kl.lt

KUPOLINĖSE PRIE ŽALIŪKIŲ MALŪNO – GYVOSIOS ARCHEOLOGIJOS POTYRIAI

  • 0

Birželio 23-ąją nuo 12 iki 21 val. Žaliūkių malūnininko sodyboje (Architektų g. 73, Šiauliai) bus švenčiama seniausias vasarvidžio tradicijas išlaikiusi šventė – Kupolinės.

Magijos, mistikos ir šviesos stebuklo kupina diena šiemet prie Žaliūkių malūno bus kitokia nei ankstesniais metais – parengta programa ne tik atskleidžia lietuviškas šventės tradicijas, bet gręžiasi į gyvąją archeologiją, rašoma organizatorių pranešime. Lankytojų lauks senųjų amatų dirbtuvės, Kupolinių apeigos, žolynų ir burtų valanda, folkloro ansamblių pasirodymai. Įėjimas nemokamas.

Šventėje dalyvaus Šiaulių miesto folkloro ansambliai „Čiutulis“, „Gasužis“, „Vieversėlis“, „Margulis“, „Rėda“, „Vaiguva“, modernaus folkloro grupė „Rasgauda“, ir svečiai iš Vilniaus – Rugiaveidė ir kūrybinio folkloro grupė „Sedula“.

Šiais metais kiekvienas, įžengęs pro apkaišytus žolynais vartus, Žaliūkių malūnininko sodyboje ras ne tik vainikais papuoštą kiemą ir vainikavimo dar laukiantį Kupolės medį, bet ir gausų būrį šventės svečių – archeologų iš eksperimentinės archeologijos klubo „Pajauta“. Jie šventės dalyviams pristatys senuosius amatus: maisto gamybą, senąją keramiką, kalvystę, kailiadirbystę, gintaro apdirbimą, juvelyriką, kibirėlių iš liepos žievės gamybą, beržo tošies indų gamybą, juostų vijimą, dirbinius iš odos. Padedami iš visos Lietuvos atvykusių archeologų, šiauliečiai turės galimybę ir patys pabūti senaisiais amatininkais: nukalti vinį, nuvyti juostą, pagaminti indą iš beržo tošies ar kibirėlį iš liepos žievės ir pan.

Mažiesiems šventės lankytojams bus įdomu apsilankyti ir Kalvio Alberto Martinaičio dirbtuvėlėje. Meistras, anot organizatorių, visada noriai dalijasi liaudiškų muzikos instrumentų, senoviškų žaislų ir žaidimų bei kitokių liaudiškų dirbinių gamybos bei naudojimo paslaptimis, o šventės proga savo dirbtuvėlę iš netoliese esančios Žaliūkių gatvės perkels į Žaliūkių malūnininko sodybą.

Joninių išvakarėse nuskinta jonažolė gali išgydyti net 99 ligas. Nuo ko, dėl ko ir kaip tomis vaistažolėmis reikia gydytis, papasakos išmanantys specialistai.

Ir mažiems, ir vyresniems naudinga sužinoti apie gydomąsias žolynų galias, kurios šiuo metų laiku yra pačios stipriausios. Žaliūkių malūnininko sodyboje svečiuosis Šiaulių universiteto Botanikos sodo specialistai. Jie atvyks ne tuščiomis – su savimi atsiveš įvairiausių vaistažolių. Seniau buvo tikima, kad, pavyzdžiui, Joninių išvakarėse nuskinta jonažolė gali išgydyti net 99 ligas. Nuo ko, dėl ko ir kaip tomis vaistažolėmis reikia gydytis, papasakos išmanantys specialistai. Maža to, botanikai lankytojams pristatys simbolinį augalą – kūpolį. Šį augalą daugelis yra matę, tik ne visi žino, kaip jis vadinamas.

Joninių išvakarėse renkamos ne tik vaistažolės – suskinta 9 ar 12 žolynų puokštė, vadinama kupole, yra stebuklinga, tinka burtams ir ateities spėjimui, netgi laikoma namuose iki kitų metų vidurvasario. Sako, kad tokia kupolė gydo žmones ir gyvulius, gina nuo piktų akių nužiūrėjimo, o taip pat pagal ją galima spėti ir kitų metų laimę. Juk kiekvienas nuskintas šioje puokštėje esantis augalas turi skirtingą reikšmę, kurią bus galima sužinoti per specialiai tam skirtą burtų valandą. Vyks ir burtai prie stebuklingo Kupolės medžio, lemiantys, ar jau laikas ruoštis vestuvėms, ar dar teks palūkėti kelis (ar keliolika) metų.

Žaliūkių malūnininko sodyboje laukia ir daug kitų pramogų: kupoliavimas ir vainikų pynimas, įvairūs žaidimai, burtai, ateities spėjimai, šokinėjimas per Kupolinių laužą, kurį įkursime švaria ugnimi nuo iš lauko akmenų sukrauto aukuro, vaišinimasis apeigine duona ir gira ir kt.

Tikrąją šventės dvasią visą dieną skleis Šiaulių miesto folkloro ansambliai. Skambės ir  šienapjūtės, ir meilės dainos, ir senosios sutartinės.  Vakare – speciali Kupolinių programa, atliekama svečių iš Vilniaus. Pirmą kartą į muziejų atvyksta kūrybinio folkloro grupės „Sedula“, vadovaujama Daivos Steponavičienės, kurią visa Lietuva žino kaip Rugiaveidę.

Linksmybės ir stebuklai Žaliūkių malūnininko sodyboje tęsis iki pat vakaro. Mėgstantys iš šventės namiškiams parvežti lauktuvių ar kiškio pyrago, turės galimybę aplankyti čia pat veikiantį Kupolinių jomarką.

Programa:

12 val. šventės atidarymas su ansambliais „Čiutulis“, „Gasužis“, „Vieversėlis“, „Rasgauda“. 

12–21 val. eksperimentinės archeologijos klubo „Pajauta“ pristatomi senieji amatai (maisto gamyba, senoji medicina, senoji keramika, kalvystė, kailiadirbystė, dirbiniai iš odos, gintaro apdirbimas, juvelyrika, kibirėlių iš liepos žievės ir beržo tošies indų gamyba, juostų vijimas)

13–15 val. Žaliūkių gatvės kalvio Alberto Martinaičio dirbtuvėlė.

15 val. jaunimo valanda su ansambliu „Vaiguva“.

16 val. Žolynų valanda su Šiaulių universiteto botanikos sodu.

17 val. sutartinių valanda su ansambliu „Rėda“.

18 val. Kupolinių apeigos su ansambliu „Margulis“.

19 val. svečių valanda su „Rugiaveide“ ir kūrybinio folkloro grupe „Sedula“.

20 val. burtų valanda.

GALERIJA

  • Kupolinėse prie Žaliūkių malūno – gyvosios archeologijos potyriai
  • Kupolinėse prie Žaliūkių malūno – gyvosios archeologijos potyriai
  • Kupolinėse prie Žaliūkių malūno – gyvosios archeologijos potyriai
  • Kupolinėse prie Žaliūkių malūno – gyvosios archeologijos potyriai
  • Kupolinėse prie Žaliūkių malūno – gyvosios archeologijos potyriai
  • Kupolinėse prie Žaliūkių malūno – gyvosios archeologijos potyriai
  • Kupolinėse prie Žaliūkių malūno – gyvosios archeologijos potyriai
  • Kupolinėse prie Žaliūkių malūno – gyvosios archeologijos potyriai
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS