Operos meno ateitis: atsakymų bus ieškoma tarptautiniame forume | kl.lt

OPEROS MENO ATEITIS: ATSAKYMŲ BUS IEŠKOMA TARPTAUTINIAME FORUME

Po vienos ir tos pačios operos premjeros galima išgirsti įvairiausių įspūdžių. Tai, kas vienam žiūrovui atrodo aktualu ir novatoriška, kitam tėra egoistinis statytojų ambicijų demonstravimas. Tai, kas vienam kelia nuoširdų estetinį pasigėrėjimą, kitam atrodo kaip idėjiškai nublukęs operos žanro muziejus

Ar esame pasirengę Lietuvoje priimti naujausias operos meno tendencijas? Ko tikimės iš operos šiandien ir ko iš jos reikalausime rytoj? Kur slypi esminė, permainoms nepavaldi šimtmečius gyvuojančio žanro savastis, kurią pažeidus opera nebegalėtų vadintis opera? Ar operoje, kaip ir nūdienos dramos teatre, aktualijas nagrinėjantys šiuolaikiniai veikalai vis stipriau klibins tvirtas klasikos pozicijas? Ar gyvas operos atlikimas pajėgus sudominti technologijomis laisvai žongliruojantį dvidešimt pirmojo amžiaus jaunimą?

Šie ir kiti su operos ateitimi susiję klausimai bus aptariami gegužės 21 d. LNOBT Raudonojoje fojė rengiamame tarptautiniame forume „Opera rytoj: tarp estetinės tradicijos ir aktualiosios raiškos“. Forume dalyvaus muzikologė Veronika Janatjeva, operos solistė Viktorija Miškūnaitė, muzikologė Živilė Ramoškaitė, LNOBT generalinis direktorius Jonas Sakalauskas, operos ir dramos režisierius Gintaras Varnas, operos režisierius, „Birmingham Opera Company“ trupės meno vadovas Graham Vick (Jungtinė Karalystė). Pokalbį moderuos kultūros žurnalistė Gerūta Griniūtė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS