Sakartvele – apdovanojimas lietuvių režisieriui | kl.lt

SAKARTVELE – APDOVANOJIMAS LIETUVIŲ REŽISIERIUI

  • 0

Praėjusią savaitę vykusiame Tarptautiniame kino festivalyje Batumyje, Sakartvele (Gruzijoje), naujausias režisieriaus Audriaus Stonio filmas "Laiko tiltai" buvo ypatingai įvertintas festivalio žiuri.

Filmas buvo apdovanotas specialiuoju žiuri prizu, o žiūrovai negailėjo pagyrimų lietuvių režisieriaus darbui.

Šių metų festivalio žiuri sudarė autoritetinga kino kūrėjų ir kino teoretikų komisija. Joje dalyvavo garsus rusų režisierius Vitalijus Manskis, artimas legendinio režisieriaus Sergejaus Paradžanovo draugas, fotografas, Paradžanovo muziejaus Jerevane įkūrėjas ir vadovas Zavenas Sargsyanas.

Po filmo premjeros, Z. Sargsyanas, sulaužydamas nerašytas žiuri elgesio taisykles, išsakė savo susižavėjimą filmu "Laiko tiltai", ypatingai pabrėždamas filmo kinematografiškumą. Jis pastebėjo, kad filmas kalba žymiai plačiau, nei tik apie poetinę Baltijos dokumentiką, bet giliai paliečia amžinuosius gyvenimo, mirties, žmogaus laikinumo žemėje klausimus.

Anot režisieriaus A. Stonio, sulaukti gražių žodžių ir įvertinimo Sakartvele jam ypatingai malonu, nes ši šalis jam be galo svarbi ir artima.

"Batumio festivalyje esu antrą kartą. Prieš metus dalyvavau festivalio žiuri. Galiu tik žavėtis festivalio organizatorių gebėjimu sudaryti aukščiausio lygio programą, kurioje kiekvienas filmas yra vertas aukščiausio apdovanojimo," – sako A. Stonys.

Tarptautinis Batumi Kino festivalis – vienas iš nedaugelio festivalių pasaulyje,  ypatingą dėmesį skiriantis kino ieškojimams, kino kalbai ir kinematografinei filmų išraiškai. Jame kasmet apsilanko pasaulinio kino žvaigždės. Festivalyje prizus yra gavę tokie kūrėjai, kaip Otaras Josseliani, Nastassja Kinski, Aleksandras Rechviašvili, Iraklis Kvirikadze ir kiti.

Po šio festivalio, A. Stonio filmas, kurio pasaulinė premjera vasarą įvyko tarptautiniame Karlovy Vary festivalyje, toliau tęsia savo kelionę po pasaulį. Anot režisieriaus, labai įdomu, kad tarptautinė publika taip šiltai priima jo, drauge su latvių režisiere Kristine Briede, sukurtą kinematografinę poemą apie laiką, kiną ir Baltijos šalių kino poetus.

Lietuvių žiūrovams filmas bus pristatytas jau šį rudenį.

Filmas "Laiko tiltai" – bendras Baltijos šalių projektas, kurį prodiusavo Arūnas Matelis, Algimantė Matelienė („Studio Nominum“, Lietuva), Uldis Cekulis („VFS Films“, Latvija) ir Riho Vastrik („Vesilind“, Estija) bei parėmė Lietuvos kino centras, Latvijos nacionalinis kino centras, Estijos kino institutas, prestižiniai Europos kino fondai Eurimage ir Media, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, Latvijos ir Estijos nacionalinės televizijos.

GALERIJA

  • Audrius Stonys
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS