Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“ | kl.lt

IŠDALYTI 2013 M. LIETUVIŠKŲ INTERJERŲ „OSKARAI“

  • 0

Penktadienio vakarą Vilniuje, menų inkubatoriuje „Rupert“, gausiai susirinkus Lietuvos architektų ir dizainerių bendruomenei, buvo paskelbti ir apdovanoti geriausių praėjusiais metais sukurtų interjerų autoriai. 

„Metų interjeras/Auksinė paletė“ konkurso prizai – „Auksinės paletės“ – buvo įteiktos trijų pagrindinių nominacijų – geriausio privataus, visuomeninio ir biuro interjero – nugalėtojams bei dar 8-iems laureatams, pasižymėjusiems specialiose nominacijose.

Naujovė konkurse

Šių metų konkurso dalyviai pirmą kartą buvo vertinti ir už išmaniųjų technologijų naudojimą Nominacijos rėmėjas – Vokietijos aukščiausios kokybės gamintojas, turintis virš šimto metų istoriją – UAB „Jung Vilnius“. Pasak Raimundo Skurdenio, UAB „Jung Vilnius“ direktoriaus, skatinti išmaniųjų technoligijų naudojimą yra labai svarbu, mat tai priemonės, kurios gali ne tik palengvinti gyventojų buitį, bet ir padėti sutaupyti.

Šios nominacijos nugalėtojais buvo paskelbti ir apdovanoti architektai Rytis Mikulionis ir Gytis Vaitkevičius (architektūros studija „Plazma“), kurie „Pixelmator team“ ofise pirmą kartą Lietuvoje pritaikė žalios sienos priežiūrai skirtą automatizuotą procesorinę sistemą, palaikančią laistymo (reikalinga labai tiksli nustatyta temperatūra) tręšimo ir apšvietimo numatytus ciklus.
Biuras suprojektuotas jaunai komandai,  daug laiko praleidžiančiai darbe. Dėl to ypatingas dėmesys skirtas socialinėms darbuotojų erdvėms  – poilsio/virtuvės zonoje natūraliomis medžiagomis, minkštais baldais kuriama namų atmosfera. Pagrindinis erdvės per du aukštus ir viso interjero akcentas – pirmą kartą Lietuvoje įgyvendinta gyvų augalų siena, su savaiminio laistymo sistema.

Konkurso tikslas

Pasak konkurso „Metų interjeras/Auksinė paletė“ organizatoriaus Vytauto Gurevičiaus, jau 9 kartą rengiamas konkursas kasmet sulaukia vis daugiau kokybiškų darbų, o šiemet jų buvo užfiksuotas rekordinis skaičius – beveik 160. Todėl šiandien konkurso rengėjų prioritetas – nebe kiekybė, o kokybė, ir komisija vertino tik tuos darbus, kurių kokybė atitiko konkurso keliamus reikalavimus.

Pasak V.Gurevičiaus, konkurso „Metų interjeras/Auksinė paletė“ tikslas nekinta jau devynetą metų. „Tai interjero kultūros vystymas Lietuvoje bei visuomenės edukacija, prie kurios prisideda ir mūsų nuo 2005 m. kaupiama konkursui pateiktų projektų galerija, tapusi virtualia Lietuvos interjero kultūros biblioteka“, – sako konkurso organizatorius. Minėtoje galerijoje kiekvienas norintis gali susipažinti su daugiau nei 1100 geriausių įgyvendintų interjero projektų ir pasisemti idėjų savo namų ir aplinkos puoselėjimui iš beveik 11 000 nuotraukų.

Siekiant objektyvumo, Lietuvos interjerų autorių darbus konkurse, kaip ir kasmet, vertino tarptautinė komisija, tarp kurių šiemet buvo:
architektas Maxim Zhukov, studijos TO TASTE bendraįkūrėjas (Rusija); interjero dizainerė Nicole Srock Stanley, kompanijos Dan pearlman Markenarchitektur GmbH direktorė (Vokietija); architektas Brian Messana studijos Messana O'Rourke bendraįkūrėjas (JAV); interjero dizaineris Marc Bherer, René Desjardins Design studijos partneris (Kanada); architektas Remy Meijers, Remy Meijers Interior Architecture įkūrėjas (Nyderlandai); architektas Henri Cleinge (Kanada); interjero dizaineris Marcel Luchian, Marcel Luchian Studio direktorius (Moldova); architektai Paola Liani ir Itai Paritzki, PARITZKI & LIANI ARCHITECTS bendraįkūrėjai (Izraelis); fotografas Sama J. Canzian, studija silentSama Architectural Photography(Kanada);
 
Pagrindinės nominacijos

Geriausią privatų interjerą pernai sukūrė kompanija „YCL city desing & architecture lab“ – architektai Tomas Umbrasas, Aidas Barzda, Tautvydas Vileikis ir Rokas Kontvainis (nominacijos rėmėjas – „Vilniaus parketas“ atstovaujantis prekinį ženklą „Quick-Step“).

Pravėręs šio 45 kv. metrų buto duris atsiduri tarsi jo šešėlio pusėje – pilkas koridorius, vonios kambarys, miegamasis. Ten jautiesi tarsi ką tik už lango nurimo miesto šventės šurmulys, o namuose pasklinda jauki dienos prietema, kuri skelbia poilsį, tylą, ramybę. Ir priešingai, kitoje buto dalyje „langinės“ visada atviros, ši dalis pripildyta šviesos. Ten norisi veikti, mėgautis diena.

Šis interjeras pelnė ir nominaciją „už geriausią virtuvės projektą“ (rėmėjas – lyderė Europoje ir viena didžiausių pasaulyje santechnikos prietaisų gamintojų – GROHE).

Visuomeninio interjero nugalėtojomis paskelbtos architektės Vida Giedraitienė ir Enrika Riaukaitė – architektūros studija „Indot“, buvo įvertintas jų darbas vienoje Kauno vyninių.
Vidos ir Enrikos vyninės šeimininkas tepaprašė, kad interjere  būtų panaudoti jo močiutės kokliai ir vyno statinė. Dar jis norėjo, kad vyninėje žmonės klegėtų, ragautų, mėgautųsi. „Man svarbiausia žmonės – aš nepastebiu interjero“, – neslėpė „Indot“ klientas. 

Geriausio biuro interjero autorė – interjero dizainerė-architektė Indrė Sunklodienė (nominacijos rėmėjas – „Narbutas“ įmonių grupė, dauiau kaip 20 metų atsakingai kurianti sveikatą tausojančią, ergonomišką darbo aplinką, skatinančią darbingumą).

Indrė gavo užduotį sukurti veržlų, originalų bei jaukų interjerą apdailos medžiagomis prekiaujančiai ir interjero paslaugas teikiančiai studijai Vilniuje. Taigi aplinkos ten norėjosi drąsios, tačiau kartu ir jaukios.

Papildomos nominacijos

„Tautos interjero“ nominacijos nugalėtoją, kaip kasmet, rinko visuomenė – juo tapo interjero dekoratorės Elžbietos Skunčikienės sukurtas Provanso stiliaus privataus gyvenamojo kortedžo Tarandėje interjeras.

„Džiaugiuosi, kad ši stilistika jau nėra naujiena Lietuvoje ir žmonės prie jos priprato ir net gi pamėgo. Šis kotedžas išties gavosi labai jaukus ir daugeliui skonių priimtinas interjeras, nes nėra perkrautas detalėmis, spalvomis, o tiesiog šeimyninis, šviesus bei stilingas būstas“, – atviravo šio interjero autorė Elžbieta Skunčikienė. – „Provansas – labai šilta stilistika, kurioje vyrauja senoviniai „sendinti“, šviesūs ir labai romantiškų formų baldai, akmuo, medis ir nėriniai – visa tai dar labiau žavinga, kai žinai, kad tie daiktai atėję iš praeities, matė daug istorijos. Ši stilistika, mano akimis, išlaiko ilgavertę vertę“.

Autorės sukurtas interjeras šių metų konkurse pelnė ir dar vieną nominaciją „už geriausią vonios kambario projektą“ (nominacijos rėmėjas – Šveicarijos gamintojas „Geberit“).
„Už geriausią spalvinį sprendimą“ apdovanota architektė-dizainerė Gitana Valavičiūtė (nominacijos rėmėjas – UAB „Tikurila“, prekinio ženklo ALCRO atstovas Lietuvoje).

„Įprastas požiūris – spalvos parinkimas nesudėtingas procesas. Iš tiesų tai nelengvas darbas, kuris priklauso nuo išsikeliamų tikslų ir vizijų. Svarbus faktorius kaip užsakovai formuluoja užduotį. Pvz.: skandinavai tai daro tobulai, o su lietuviais tenka nemažai padirbėti kol išaiškėja kas jiems patinka. Kitas požiūris į spalvos parinkimą yra, sakyčiau, kraštutinis. Tai nemokama paslauga, kurią turi atlikti, pvz. baldų dizaineris. Tokia praktika be abejonės yra ydinga ir turėtų buti išgyvendinama“. – savo mintimis dalinosi architektė-dizainerė Gitana Valavičiūtė.

Į klausimą, kokios spalvos patraukliausios šiuolaikiniams užsakovams, autorė atsakė: „Nuoširdžiai džiaugiuosi, kad su spalva elgiamės vis labiau atsakingai ir europietiškai“.

„Už profesionalumą“ (nominacijos rėmėjas – UAB „Jaukurai“) šiemet buvo išskirti architektai Dmitrijus Kudinas, Laura Malcaitė, ir Janina Basova – architektūros studija „Inblum“. Taip pat, jų sukurtas baro Minske interjeras buvo įvertintas ir kaip turintis geriausią apšvietimo sprendimą (nominacijos rėmėjas – UAB „Gaudrė“).

Šis baras suprojektuotas atstatyto namo palėpėje, Minsko senamiestyje, išsiskiria šiuolaikišku neapdirbtų medžiagų panaudojimu. Buvo paliktas originalus raudonų plytų mūras. Baro interjerą formuoja du pagrindiniai elementai: daugiafunkcinė pušies lentų struktūra, kuri apima visą erdvę ir funkcionuoja kaip baro baldas, šviestuvas, lentyna ir pakaba. Kitas svarbus elementas yra minkšto baldo struktūra, kuri užima nepanaudojamą erdvę po žemu šlaitu. Smulkesni baro elementai buvo surinkti architektų iš viso pasaulio: girlianda užsakyta iš JAV, baro kėdės nuostabių dizainerių iš Vokietijos, senos kėdės iš mokyklos Airijoje, foteliai buvo pirkti ir restauruoti Lietuvoje.

Kaip ir kasmet buvo renkami ne tik geriausi interjerų projektai, bet ir juos įamžinęs fotografas. Pasak organizatorių, šiemet pretendentų į „geriausio fotografo darbą“ buvo net 12 profesionalų, iš kurių labiausiai išsiskyrė Leono Garbačausko darbai.

Netikėtumas

Šių metų konkurse „Metų interjeras/Auksinė paletė“ buvo įteiktas ir dar vienas specialus apdovanojimas. Lietuvos dizaino forumas „Už lietuviško dizaino propagavimą“ Menų inkubatoriaus „Rupert“ direktoriui Laimonui Miloševičiui įteikė dizainerio Naurio Kalinausko sukurtą kėdę (su autoriaus autografu). Ši „Kėdė Nr. 004“ 2013 m. laimėjo „Gero dizaino prizą“.

„Interjero konkursas skatina lietuvius naudotis dizainerių bei architektų paslaugomis ir mes tai darome dažniau nei kitų Europos kraštų gyventojai. Ten tokios specialistų konsultacijos yra brangus malonumas, o pas mus - įkandama ir madinga paslauga. Todėl galime pasidžiaugti, kad kasmet mūsų namai gražėja, jie tampa jaukesni. Daug keliaujanti lietuvių visuomenė gyvena gana stilingai“, – sakė konkurso organizatorius Vytautas Gurevičius. Šiemet devintą kartą rengiamame konkurse dalyvavo 96 autoriai, 149 interjerai.

Paprastai konkursuose vertinimo komisijos geriausiais išrinkti interjerai daugeliui žmonių nėra mieli. Jie sako, kad nenorėtų tokiuose gyventi, nes jie atrodo sterilūs, be jausmo. Kodėl? V.Gurevičius žino dvi priežastis – pavydas ir pyktis: „Juk taip lengva sumenkinus kieno nors darbą pačiam pasirodyti svarbiam, o paskui vėl patogiai įsitaisyti prie televizoriaus su alaus buteliu“.

GALERIJA

  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
  • Išdalyti 2013 m. lietuviškų interjerų „Oskarai“
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS