Netikėčiausios interjero dizaino naujienos iš 57-osios Milano „I Saloni“ parodos | kl.lt

NETIKĖČIAUSIOS INTERJERO DIZAINO NAUJIENOS IŠ 57-OSIOS MILANO „I SALONI“ PARODOS

  • 0

Praėjusią savaitę Milane praūžė 57-oji tarptautinė baldų paroda – I Saloni, kurioje dalyviai iš viso pasaulio kasmet pristato naujausias interjero dizaino tendencijas.

Šiais metais, kaip niekad iki šiol, paroda gausi dizaino ir technologijų simbiozės – buvo galima išvysti ore levituojančią bekontaktę lemputę, alergenus valančius šildomus kilimus ar „augančius“ vaiko kambario baldus, rašoma pranešime spaudai.

Apie naujausias šių metų interjero dizaino tendencijas iš parodos pasakoja Namų idėjų centro „NIC“ atstovas Nerijus Urbonavičius.

3D spausdinimo technologija

3D spausdinimo technologija jau pasiekė ir baldų gamintojus.  Rinkoje šiuo metu jau galima rasti baldų dizaino projektų 3D spausdinimui. Žmogui, norinčiam pasigaminti sau vienokį ar kitokį baldą, bei turinčiam 3D spausdintuvą, tereikia iš interneto svetainės nusipirkti dizaino projektą, tuomet, įkėlus jį į spausdinimo programą, mėgautis stebint kaip gimsta būsimo baldo komponentai. Turint naujausios kartos spausdintuvus, paprastą baldą galima pasigaminti ir per pusvalandį.

Vertindami 3D spausdinimo technologiją, specialistai prognozuoja, kad ateityje ji pasieks daugelį namų, kuriuose kiekvienas galės lengvai pasigaminti baldams reikiamus komponentus ir lengvai juos susirinkti.

Vaikų kambarys

Vaikiškų baldų gamyboje požiūris, kad „pagaminsime mažesnę standartinio baldo versiją“, jau atgyveno. Šiuo metu dizaineriai pirmiausia atsižvelgia į komfortą, patvarumą bei vaikui patrauklų dizainą. Kėdės vaikams gaminamos taip, kad būtų patogu jose žaisti atsiklaupus, žemyn galva, vienam ar su būriu draugų, atsižvelgiama ir į tai, kad vaikai mėgsta ant jų suptis. Pamušalas kuriamas itin patvarus, skirtas atlaikyti visus vaiko užmojus bei lengvai nuimamas, kad būtų paprasta jį išskalbti.

„Iš pirmo žvilgsnio atrodo paprasta kėdė, tačiau joje sukuriama mini ekosistema, kad joje vaikas galėtų pasislėpti, ilsėtis ar žaisti“, – pasakojo N. Urbonavičius.

Kartu su vaiku augančios medžiagos naudojamos ne tik drabužiams bet ir baldams kurti. Tiek kėdės, tiek vaikiškos lovos yra gaminamos taip, kad, paaugus vaikui, daiktą taip pat būtų galima padidinti.

Į kėdžių apmušalus įdiegiamos šildančios sistemos, kurios praverčia ne tik patalpos šildymui ar patogumui sėdint, bet ir drabužių džiovinimui. Šildymo intensyvumas reguliuojamas įdiegta valdymo sistema pačioje kėdėje arba mobiliąja programėle.

Šiais metais baldų industrijoje vis garsiau kalbama apie tvarų, ilgaamžį bei gamtai draugišką gamybos procesą. Paversdami savo žodžius veiksmais, kai kurie baldų gamintojai, klientams suteikia prieigas prie kamerų, kad žmogus galėtų gyvai stebėti, kaip gaminamas jo baldas bei kokios medžiagos tam naudojamos.

Lempa su aplikacija, pranešimo autorių nuotr.

Išmanusis apšvietimas

Kaip teigiama pranešime, bene daugiausia išmaniųjų technologijų panaudojama apšvietimo gamyboje. Išmanusis apšvietimas jau diegiamas ne tik interjero dizaino stadijoje, bet ir integruojamas planuojant namo automatizacijos sistemas.

Paprasčiausi minimalistinių formų šviestuvai, kuriuos prie sienos galima prilipdyti tiesiog su dvipuse lipnia juostele, jau valdomi ne tik mobiliosiomis programėlėmis, bet ir balsu. „Lempai tereikia paliepti šviesti intensyviau ar blankiau“, – juokavo N. Urbonavičius.

Anot jo, bene įdomiausia tendencija, kurią stebime šiomis dienomis apšvietimo industrijoje, yra siekis atkartoti saulės šviesos intensyvumą skirtingu metu. O dar įdomesnis – pats veikimo modelis: saulės šviesos intensyvumą bei šilumą užregistruoja nešiojamas prietaisas, kurio duomenis naudotojas gali perkelti į specialią mobiliąją programėlę ir pats įsidiegti pageidaujamos šviesos modulius. Dar įdomiau – tai kas laukia ateityje. Šiuo metu vystoma technologija, kuri automatiškai keistų apšvietimą bėgant dienai, atkartodama saulės padėtį zenite.

Išmanusis apšvietimas jau padeda reguliuoti savo įpročius. Pastaruoju metu daug kalbama apie neigiamą mobiliųjų telefonų įtaką žmogaus produktyvumui bei koncentracijai. Apšvietimo industrijos atstovai sukūrė lempą, kuri įsijungia tik tada, kai ant jos yra padedamas mobilusis įrenginys, kuriame automatiškai įsijungia „netrukdyti“ funkcija. Vos telefoną nukėlus nuo lempos, apšvietimas dingsta. „Šios ir kitos lempos jau aprūpintos ir kitomis technologijomis, pavyzdžiui: šviesos intensyvumo reguliavimas programėle, pasirenkant kokius veiksmus planuojama atlikti (skaityti, dirbti, ilsėtis ar pan.)“, – pasakojo Namų idėjų centro „NIC“ atstovas.

Kvepia magija. Lemputė, levituojanti ore, virš mažo medinio paviršiaus. Taip, tai jau realybė. Pasinaudojant žiniomis apie magnetinius laukus, sukurtas prietaisas nereikalauja nei įkrovimo, nei laidų. Mediniame pagrinde, virš kurio pakabinama lemputė, yra įdiegta baterija, kuri suteikia šiam prietaisui 50 tūkst. valandų veikimo laiko.

Ar šviesa gali valyti orą? Pasirodo, kad taip. Gamintojai sujungė šiuos du prietaisus į vieną. Stilingas šviestuvas, kuriame integruota oro valymo įranga. Paprastas, tačiau elegantiškas dizainas, kuriame integruotos ir jau standartinėmis tapusios funkcijos – šviesos intensyvumo reguliavimas. Šis šviestuvas gali būti ir stalinis, ir pastatomas ant žemės.

Aktyvus sėdėjimas

Vis daugiau kalbama apie sėdėjimo žalą sveikatai; gyvenimo būdas lėmė, jog žmogus daug valandų turi praleisti sėdėdamas. Tai itin kenkia stuburo raumenims, o neskiriant laiko sportui, tai gali privesti iki itin nemalonių pasekmių. Baldų gamintojai, pasitelkę technologijas, sukūrė kėdę aktyviam sėdėjimui. Tam, kad išsėdėtum ant šios kėdės, reikia pasitelkti pilvo raumenis, kurie padeda palaikyti optimalią stuburo kreivę. Kėdėje taip pat įdiegta speciali programėlė, savo telefone galima matyti visos dienos aktyvaus sėdėjimo duomenis. Pateikiami ne tik duomenys, bet siunčiamos ir rekomendacijos, kaip pagerinti taisyklingo sėdėjimo įpročius.

Turintiems alergijų

Tokios interjero detalės, kaip: užuolaidos, kilimai ar pagalvėlės, suteikia namams jaukumo, tačiau ne kiekvienas gali tuo pasimėgauti dėl alergijų. Tokiems atvejams buvo sukurtas kilimas, kuris gali būti užkaitinamas iki 60 laipsnių, taip panaikindamas daug alergenų. Šio kilimo pakraščiai pagaminti iš vėrinių, kurių gale yra hidraulinė jungtis, prijungiama prie radiatoriaus ar kito šilumos šaltinio. Kartą per kelis mėnesius, ar pagal poreikį, karštas vanduo pradeda cirkuliuoti kilime išvedžiotais vamzdeliais aktyvuodamas oro valymo procesą. Kilimas taip pat yra puikus grindų šildymo šaltinis.

Britų dizaineris Gavinas Munro išrado būdą, kaip sukurti iš tiesų ekologiškus ir ekstravagantiškų formų baldus. Jų gamybą jis tiesiog paliko gamtai. Būdas – tikrai išradingas. Specialiuose „induose“ jis augina medžius, bei proceso metu juos apdirbdamas suteikia norimas formas. Tokiu metodu dizaineris jau pagamino apie 400 stalų, kėdžių bei pakabinamų šviestuvų. Jo filosofija paprasta: kam auginti medžius, jei vėliau juos kertame ir apdirbame, juk iš karto galima juos auginti norimų formų. O svarbiausia – kiekvienas baldas bus išskirtinis

„Interjero dizaino sprendimai kiekvienais metais vis labiau artėja prie žmogaus gerovės kūrimo. Ir ne tik žmogaus, bet ir aplinkos, kurioje jis gyvena. Tai jau nebėra skirta vien akies pamaloninimui – kiekvienas kūrinys savyje talpina filosofiją, istoriją, harmoniją bei patogaus gyvenimo viziją“, – pasakojimą užbaigė N. Urbonavičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS