C. Ruebensas pristato solinę programą: tai spalvinga muzikinė mano gyvenimo istorija | kl.lt

C. RUEBENSAS PRISTATO SOLINĘ PROGRAMĄ: TAI SPALVINGA MUZIKINĖ MANO GYVENIMO ISTORIJA

  • 0

Lietuvoje jau dešimt metų gyvenantis ir kuriantis muzikantas iš Belgijos, Chrisas Ruebensas pradeda naują karjeros etapą – liepos 24 d. Kristupo vasaros festivalyje kompozitorius ir gitaristas pristatys savo pirmąją solinę programą „Muy Bien, Adios!“.

– Savo vardo ansamblį įkūrėte po pasirodymo Kristupo vasaros festivalyje, daug kartų jame koncertavote ir jau netrukus čia pristatysite pirmąją solinę programą. Panašu, jog šiam festivaliui jaučiate ypatingas simpatijas.

– 2011 m. vasarą su savo trio „Luz de luna“ („Mėnulio šviesa“) iš Belgijos pirmą kartą grojau Kristupo vasaros festivalyje. O po metų festivalis priėmė mano naują programos pasiūlymą („Cafe musicale“), kurį atliko specialiai jai suburtas naujas ansamblis „Chris Ruebens Ensemble“. Nuo tada mano simpatijos ir abipusis pasitikėjimas šiam festivaliui tik didėja. Vėliau pasiūliau ir daugiau programų: „Karavanas“, „Cafe de Paris“, „Kelias į Neapolį“, „Gyvenimas kaip filmas“ ir dabar čia pristatysiu savo pirmąją solinę programą „Muy bien, adios!”. Kodėl būtent Kristupo vasaros festivalis? Jis turi daug spalvų, čia skamba skirtingi muzikos stiliai, žanrai. Manau, dėl to ir mano projektai labai jam tinka. Kristupo vasaros festivalis mane nuolat skatina pagalvoti, ką dar galėčiau sukurti, parodyti publikai. Mėgstu vis ką nors pakeisti, kad man pačiam būtų įdomu.  

– Tai kokia ta pirmoji solinė programa?

– Istorija atsiranda, kai kuriu muzikinę programą. Šį kartą ji tiesiog apie mane patį. Pradėjau nuo minties, kad noriu sukurti netradicinį klasikinės gitaros koncertą. Yra muzika, kurią seniai groju, yra tokia, kurią groju neseniai, yra visiškai naujos, tik ką sukurtos. Ją parašiau specialiai šiam pasirodymui. Tai mano kūryba, susijusi su klasikine gitara, ispaniška muzika, džiazu, kitais stiliais. Kartais ir su improvizacijomis. Tai – spalvinga muzikinė mano paties gyvenimo istorija. 

– Kaip supratote, jog jau laikas kurti solinę programą? Ar ilgai ją kūrėte, brandinote?

– Po studijų akademijoje (Lemmensinstitute, Liuvene, Belgijoje) vienas koncertavau labai retai. Daugybę laiko buvau skyręs klasikinės gitaros solo repertuarui (po magistro studijų dar dvejus metus studijavau, siekdamas koncertuojančio solisto diplomo), tad tuo metu norėjau muzikuoti tik ansambliuose. Man labai patinka ir yra svarbus bendravimas scenoje su kitais muzikantais.

Pernai kelis kartus mane pakvietė pagroti solo užsienyje ir pajaučiau, kad tai yra ne tik kitaip, bet, kad ir man patinka! Soliniuose pasirodymuose atsiranda daugiau ir asmeniškesnio bendravimo su publika. Esi visiškai laisvas ir muzikos interpretaciją gali pakeisti taip, kaip nori bei kada nori. Tai – be galo įdomu. 

Apskritai, dėka solinės programos, galiu padaryti mažą pertrauką nuo organizavimo, aranžavimo, kuris neišvengiamas dirbant su grupėmis, o tai suteikia laiko ir laisvės atrasti save iš naujo.

Per pusmetį ramiai atsirinkau kūrinius, pridėjau šiek tiek improvizacijų ir aranžavau dvi džiazo atlikėjų, Keith Jarret ir John Zorn, kompozicijas.

– Ką Jums, kaip atlikėjui, reiškia solinės programos sukūrimas ir pristatymas publikai? Ar jaudinatės, kaip ji bus priimta?

– Ilgą laiką labai jaudinausi. Bet taip yra su kiekviena programa. Nors šį kartą jaudinausi labiau dar dėl to, kad muzika tik mano kurta. Ar publikai patiks? Ar bus pakankamai įdomu? Kartais abejojau, kaip man išvis pavyks vienam pusantros valandos pagroti.

Vis tik, jau surengiau kelis bandomuosius koncertus, tad dabar man jau ramiau. Jau žinau kaip viską sudėliosiu ir kad viskas bus gerai. Nesenai pirmąkart išbandžiau visą programą, pristatydamas ją klausytojams vienoje bažnyčioje. Reakcijos po koncerto buvo nuostabios ir labai šiltos. Įdomu tai, jog publika buvo labai skirtinga: nuo mažiausių vaikų iki senelių, įvairių muzikos skonių ir muzikinio išsilavinimo. Tačiau visiems labai patiko. Džiaugiuosi, jog publika suprato ir priėmė mano muziką taip, kaip įsivaizdavau.

– Ar ketinate tęsti veiklą su „Chris Ruebens Ensemble“?

– Pagrojome dvi programas su ansambliu ir kol kas nėra planų naujai programai. Bet visko dar gali būti. O gal po kiek laiko ansamblis atsinaujins, tik jau kita muzikantų sudėtimi. Mėgstu svajoti apie naujus projektus ir yra dar daug įdomų muzikantų Lietuvoje, su kuriais norėčiau bendrų projektų. Bet ar tai bus po „Chris Ruebens Ensemble“ vėliava, ar jau kitu pavadinimu – ateitis parodys.   

Pirmosios Chris Ruebenso solinės programos „Muy Bien, Adios!“ pristatymas – liepos 24 d., antradienį, 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje. Programoje skambės C. Ruebens kompozicijas, J. Zorn ir kt. kūrinius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS