Dieviškų atostogų burtažodžiai: Italija, Markė, Adrija | kl.lt

DIEVIŠKŲ ATOSTOGŲ BURTAŽODŽIAI: ITALIJA, MARKĖ, ADRIJA

  • 0

Užsieniečiai žino, kur reikia planuoti atostogas, – žinoma, Italijoje. Per metus čia jų suplūsta per 50 milijonų. O kur atostogauja patys italai? Markės kurortuose – tai nelaužoma tradicija. 

"Liepos mėnesį ir mums bus lengvai pasiekiamas šis tarp Apeninų kalnų ir Adrijos jūros išsidėstęs centrinės Italijos dalies regionas", – sako kelionių agentūros "Baltic Clipper" atstovas Gintaras Januškevičius.

Visos šalies spalvos

Markė ilgą laiką nebuvo atrasta europiečių atostogautojų, tačiau pastaraisiais metais turistų srautai čia gerokai padidėjo. Nieko nuostabaus, nes Markė, prisistatanti kaip visa Italija viename regione, išties atitinka išrankiausių keliautojų lūkesčius.

Vien skaičių kalba įspūdinga: regione yra 500 aikščių, 1 000 stambių paminklų, 37 tvirtovės, 106 pilys, 15 citadelių, 170 bokštų, per 1 000 bažnyčių, 72 senoviniai teatrai, 315 bibliotekų. Markės regione yra didžiausia muziejų ir paveikslų galerijų koncentracija šalyje. Gamtos mylėtojams Markė siūlo du nacionalinius parkus ir tris gamtos rezervatus.

Šio regiono geografinė padėtis labai patogi tiems, kurie dar nematė Romos, Florencijos, Venecijos, Bolonijos. Nuo Ankonos, Markės sostinės, iki šių miestų – nesunkiai įveikiamas kelių šimtų kilometrų atstumas.

Ankona – provincijos centras ir didžiausias uostas, į kurį kursuoja keltai iš Graikijos ir Kroatijos. Jis įkurtas dar V a. pr. m. e., kai čia apsigyveno graikų tremtiniai iš Sirakūzų. Miesto pavadinimas kildinamas iš graikiško žodžio "ankon," reiškiančio "alkūnė". Uolingas kyšulys jūroje, kuriame įsikūręs Ankonos uostas, išties primena alkūnę.

Liepos mėnesį Ankona iš Lietuvos bus lengvai pasiekiama – rengiami tiesioginiai skrydžiai.

Pajūrio malonumai

Geografiškai idealioje vietoje esantis Markės regionas, atrodytų, sukurtas norintiesiems derinti pažintines atostogas su poilsiu prie Adrijos jūros. Apgyvendinimą pagal savo atostogoms numatytą biudžetą čia gali rasti visi poilsiautojai.

180 km besidriekiantį Adrijos pajūrį su Konero pusiasaliu greta Ankonos galima pelnytai vadinti švarių paplūdimių lyderiu: 10  km jūros pakrantės tenka vienas Mėlynosios vėliavos paplūdimys. Tokių paplūdimių galima rasti septyniolikoje regiono miestelių. Iš viso Markėje yra net 26 kurortai.

Geografiškai idealioje vietoje esantis Markės regionas, atrodytų, sukurtas norintiesiems derinti pažintines atostogas su poilsiu prie Adrijos jūros.

Turkio spalvos Adrijos jūra šiame regione italus vilioja nuo liepos vidurio iki rugpjūčio pabaigos – tai italų atostogų metas. Kitu vasaros sezono laiku karštis ne mažiau įkaitina orą ir jūros vandenį, todėl pajūrio malonumais užsienio turistai čia mėgaujasi gerokai anksčiau ir ilgiau.

Istorijos gerbėjams

Jei nevilioja tingus poilsis pajūryje, galima leistis į keliones po Renesanso dvasią išlaikiusius kalnų miestelius, viduramžių pilis ir idiliškus senovinius kaimus. O norint trumpam pabėgti nuo itališko karščio, verta pakeliauti po didžiausių Europoje uolyną Grotte di Frasassi, esančią tarp Ankonos ir Perudžijos.

Markės miestai ir miesteliai žavi savo senoviniu paveldu. Vien regiono sostinė Ankona – tikras lobis istorijos mėgėjams. Čia iki šiol išlikusi II a. menanti Trojano arka, 1017 m. statyta katedra. Via della Loggia gatvėje stovi išlikusi XV a. pirklių birža, primenanti miesto klestėjimą viduramžiais.

Norite pamatyti išskirtinių objektų? Tuomet verta aplankyti Urbino istorinį centrą ir dalį kultūrinio benediktinų gyvenviečių landšafto, atsiradusio viduramžiais. Regiono pasienyje yra tikras perlas – San Marinas su jo įspūdinguoju senamiesčiu. Visa tai – UNESCO pasaulinio paveldo objektai.

Dar viena išskirtinė Markės vieta – miestelis Loretas. Jame esanti šventykla Santa Casa, kurioje, kaip tikima, yra perkelti Šv.Marijos namai, – itin piligrimų lankoma vieta.

Gomuriui ir skrandžiui

Italija visame pasaulyje garsėja savo virtuve, Markė – taip pat. Tikras šio regiono gastronominės kultūros brangakmenis – trumai. Šie grybai yra vienas iš brangiausių delikatesų pasaulyje (1 kg baltųjų trumų kainuoja iki 9 tūkst. eurų). Trumai neauga paviršiuje – slepiasi maždaug 20 cm gylyje po žeme, o jų paieška su šunimis ir kasimas – viena iš Markėje turistams siūlomų pramogų.

Markė – pajūrio regionas, besididžiuojantis išskirtiniais žuvies ir jūrų gėrybių patiekalais. Bet kuriame restorane galite gauti brodetto. Teigiama, kad brodetto turi būti trylika žuvų ir jūrų gėrybių rūšių – po vieną kiekvienam Paskutinės vakarienės dalyviui. Beje, Markėje kasmet vyksta brodetto ir žuvies sriubos festivalis.

Vynas ir vyndarystė – svarbi šio regiono kultūros dalis. Čia veikia apie 14 tūkst. vyno ūkių. Nemaža jų dalis – šeimyniniai vynuogynai. Neretai jų savininkai turi ir restoranėlį, kuriame patiekiamas vietos vynas ir patiekalai, paruošti iš čia pat užaugintų produktų. Apskritai Markėje gausu restoranų, kurie laikosi 0 km politikos, t.y. lankytojams patiekiami patiekalai iš produktų, užaugintų vietoje.

Ko paragauti?

Brodetto – vienur patiekiamas kaip sriuba, kitur – kaip troškinys. Gaminamas iš trylikos skirtingų žuvų, gali atsirasti ir jūrų gėrybių. Pagardinama pomidorais arba šafranu.

Ciauscolo – saliamio dešra su kepenėlėmis, kurią reikia ne raikyti, o tepti.

Urbino passatelli – makaronai, gaminami iš duonos trupinių, parmezano, kiaušinių, šiek tiek citrinos ir muskato.

Ascolana Olives – įdarytos alyvuogės.

Dešimt vietų, kurias verta pamatyti Ankonoje

Rekomenduoja "Tripadvisor", vienas populiariausių pasaulyje kelionių puslapių

1. Baia di Portonovo

2. Chiesa Santa Maria

3. Cattedrale San Ciriaco

4. Chiesa Santa Maria della Piazza

5. Arco di Traiano

6. Monumento ai Caduti

7. Piazza del Plebiscito di Ancona

8. Museo Tattile Statale Omero

9. Fontana del Calamo

10. Mole Vanvitelliana

Mados pagundos

Keliaujantieji į Italiją žvalgosi ir pirkinių, juk Italija – mados sostinė. Markės regionas nuo viduramžių garsėja avalynės ir drabužių siuvimo tradicijomis, kurios klesti iki šiol. Čia rasite daugybę išparduotuvių, kuriose už prieinamą kainą galima atnaujinti savo garderobą. Beje, Markėje rengiami ir teminiai apsipirkimo maršrutai ieškantiesiems vietinės gamybos drabužių.

GALERIJA

  • Dieviškų atostogų burtažodžiai: Italija, Markė, Adrija
  • Dieviškų atostogų burtažodžiai: Italija, Markė, Adrija
  • Dieviškų atostogų burtažodžiai: Italija, Markė, Adrija
  • Dieviškų atostogų burtažodžiai: Italija, Markė, Adrija
  • Dieviškų atostogų burtažodžiai: Italija, Markė, Adrija
  • Dieviškų atostogų burtažodžiai: Italija, Markė, Adrija
  • Dieviškų atostogų burtažodžiai: Italija, Markė, Adrija
  • Dieviškų atostogų burtažodžiai: Italija, Markė, Adrija
  • Dieviškų atostogų burtažodžiai: Italija, Markė, Adrija
  • Dieviškų atostogų burtažodžiai: Italija, Markė, Adrija
  • Dieviškų atostogų burtažodžiai: Italija, Markė, Adrija
  • Dieviškų atostogų burtažodžiai: Italija, Markė, Adrija
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS