Ekscentriškai nuviliantis „Kolibrio projektas“: kokie žmonės galėjo tai sugalvoti? | kl.lt

EKSCENTRIŠKAI NUVILIANTIS „KOLIBRIO PROJEKTAS“: KOKIE ŽMONĖS GALĖJO TAI SUGALVOTI?

Neaiškiomis aplinkybėmis sukurtas trileris žiūrovus labiausiai domina tuo, kokie žmonės galėjo sugalvoti tokį projektą.

Keistoji istorija

"Kolibrio projekto" siužetas yra toks, kad kitaip nei keistu jo net neapibūdinsi. Filmo istorija sukasi apie du vyrus iš Volstrito, užsiimančius aukšto dažnio prekyba.

Šioje srityje laikas yra svarbiausia valiuta, ir kiekviena milisekundė gali kainuoti milijonus. Dėl to juodu sugalvoja ir savo keistąją idėją – per visą Ameriką, nuo Kanzaso jos centre iki Naujojo Džersio jos rytuose, nutiesti optinį kabelį. Kelių centimetrų pločio tunelis jiems atneštų pasakiškus turtus, o žiūrovams parodytų, kad Volstrite yra pilna protingai ekscentriškų žmonių.

Tradiciškai tokios unikalios istorijos būna paremtos tikrais įvykiais, nes kas sugalvotų šiaip pasakoti istoriją apie kabelio tiesimą. Atsakymas – režisierius Kimas Nguyenas, kadaise sukūręs "Karo raganą". Čia jis bando pastatyti kažką, kas derina "Volstrito vilko" adrenaliną su įprastiniu brolių Coenų ar Steveno Soderbergho trilerių linksmumu, tačiau pabaigoje gauna kratinį, kurį vis tiek galima vadinti tik keistu.

Aktorių džiaugsmas

Pagrindinį filmo duetą įkūnija Jesse‘is Eisenbergas ir Alexanderis Skarsgardas. Pirmasis vaidina protingąjį ir už visas svarbiausias idėjas atsakingą Vincentą.

J.Eisenbergas šių dienų kine yra automatiškai siejamas su neurotiškais veikėjais ir kaskart kažkuria prasme įkūnija tą patį Marką Zuckerbergą iš "Socialinio tinklo". Šis filmas nėra išimtis, J.Eisenbergas vis dar išlieka besipurtančiu ir neapsisprendžiančiu aktoriumi, tikru skaitmeninio amžiaus Woody Allenu.

Įprastai nuožmius gražuolius vaidinantis A.Skarsgardas čia kiek nutolsta nuo savo tradicijų. Jis vis dar yra agresyvus ir charizmatiškas, nors praplikusi galva ir nuolatinė kvaila šypsena neleidžia žiūrėti į Antono rimtai. Jis yra turbūt vienintelis aktorius, nuoširdžiai besidžiaugiantis būdamas šiame filme, kadangi gauna progą išbandyti kažką, ko šiaip niekad nebandytų. Jis pasineria į visa ko keistumą ir žiūrovus sužavi labiausiai.

Gerų aktorių filme netrūksta. Buvusią pagrindinių veikėjų vadovę vaidinanti Salma Hayek, viso "Kolibrio projekto" metu demonstruojanti savo rėkimo sugebėjimus, čia atlieka sau įprastą kiek piktos ir valdingos, nors visada įdomios moters vaidmenį. Čia ji visomis išgalėmis stengiasi pasipriešinti kabelį tiesiančių vaikinų porai.

Mačiusieji filmą taip pat lieka sužavėti serialo "Skambinkite Solui" žvaigžde Michaelu Nando, vaidinančiu profesionaliausią filmo veikėją, atsakingą už požeminio tunelio tiesimą.

Režisieriaus ranka

Tenka pripažinti, kad režisierius K.Nguyenas savo ekscentriškumą išnaudoja tikslingai. Vietnamiečių kraujo turintis kanadietis visad demonstruoja savo platų idėjų spektrą.

2012 m. filmas "Karo ragana", pasakojantis apie pilietinio karo metu kareivių gretas papildžiusią pagrobtą mergaitę, kurią daugelis laiko ragana, yra turbūt geriausias to pavyzdys. Pagyrimais, apdovanojimais ir "Oskaro" nominacija apipilta juosta tuomet sukėlė didžiules bangas. Provokuojanti istorija ne šiaip atkreipė dėmesį į vis dar dažną vaikų išnaudojimą kare, bet ir sugebėjo tai pateikti subtiliu ir tiksliu būdu.

Likusi K.Nguyeno karjera – ne ką įprastesnė. Juostoje "Du įsimylėjėliai ir lokys" jis pasakoja apie su lokiais kalbančią porą, o "Dėmesyje Džuljetai" ekranizuoja per atstumą įsiplieskiančią vienpusę meilę. Apibendrinti režisieriaus stiliaus turbūt neįmanoma, nebent pasakyti, kad jis siekia įgyvendinti būtent tas idėjas, kurios jam tuo metu atrodo įdomiausios, ir tam pasitelkiami būdai visad būna išskirtiniai.

Nuviliantis įprastumas

Dėl to ir nėra visiškai nuostabu, kad egzistuoja "Kolibrio projektas". Filmas galiausiai tampa moraliniu pasakojimu apie tai, kokie tušti gali būti Volstrito žmonės ir kaip jiems reikia žiaurių pasikeitimų gyvenime, kad pradėtų vertinti tai, ką turi. Filmo bėda turbūt ir tampa tai, kad tokiomis idėjomis spjaudosi kas antras Holivudo filmas, tad iš keistumo jis pereina į labiau tradicinę moralizuojančią erdvę.

Tai, kad ryškesnės kino žvaigždės ir didesnės kino studijos remia keistumą, yra nuostabu. Vien neįprastumu, tiesa, neišgyvensi, tai ir įrodo "Kolibrio projektas", greitai prarandantis pusiausvyrą ir palaikantis žiūrovų dėmesį nebent galvojimu, kokie žmonės sukūrė tokį projektą.

"Kolibrio projektas" (angl. "The Hummingbird Project")

Žanras: trileris

JAV, 2019

Režisierius Kim Nguyen

Vaidina: Jesse Eisenberg, Alexanderis Skarsgardas, Salma Hayek, Michaelis Mando.

Įvertinimas:

Muzika – 2/3,

Scenarijus – 2/3

Kostiumai – 2/3

Aktoriai – 2/3

Režisūra – 2/3

Bendras – 2.

Kino teatruose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje nuo kovo 15 d. galite pamatyti dar tris premjeras

"Kurskas"

Tikra istorija paremtas filmas pasakoja apie povandeninio laivo "Kurskas" tragediją. 2000-aisiais, pratybų metu, po sprogimų laive iškart žuvo beveik šimtas jūreivių, o pora dešimčių liko įkalinti senkant deguonies atsargoms. Rusijos valdžia tempė laiką ir vengė kitų valstybių pagalbos, kol pavėluotai priėmė britų ir norvegų pasiūlymą. Tarptautinė kūrybinė komanda su Colinu Firthu priešaky ekranizuoja vieną žymiausių šio amžiaus karinių tragedijų. Nors kritikai filmu neliko sužavėti, didelis juostos biudžetas ir asmeniškos istorijos turėtų sudominti bent kiek.

"Nauji Aladino nuotykiai"

"Disney" sukurtas "Aladinas", kuriame Robinas Williamsas įspūdingai įgarsino mėlynąjį Džiną, yra vienas populiariausių visų laikų animacinių filmų. Dėl to nenuostabu, kad kopijuoti jo sėkmę net praėjus porai dešimtmečių po jo premjeros nori visi – tiek pati "Disney" studija, šiemet pristatysianti naują vaidybinę filmo versiją, tiek prancūzai, pastatę "Naujus Aladino nuotykius". Tipine prancūzų dvasia šis filmas yra vulgarumo pilna komedija, nelabai primenanti visai šeimai skirtą filmą. Toks stilius bent jau nesugadina originalios versijos, nors kam skirta ši, neaišku.

"Kamčiatkos meškos. Gyvenimo pradžia"

Dokumentiniai filmai Lietuvos kino teatruose pasirodo gana retai, todėl šis yra maloni išimtis. "Kamčiatkos meškos. Gyvenimo pradžia" pasakoja apie draustinyje gyvenančių meškų gyvenimą per septynis mėnesius. Jų metu meškos atsiveda jauniklius, džiaugiasi atsigaunančia gamta, medžioja ir galiausiai ruošiasi ilgai žiemoti, taip parodydamos visą savo gyvenimo ciklą. Lietuviškuose kino teatruose dokumentiniai filmai vis dar yra rodomi dažniausiai tik tuomet, kai yra kuo nors vaizdingi ir spalvingi. Šis yra vienas tokių, į kurį nueiti ir ramiai praleisti laiką gali visa šeima.

buvaukine.lt

GALERIJA

  • Ekscentriškai nuviliantis „Kolibrio projektas“: kokie žmonės galėjo tai sugalvoti?
  • Ekscentriškai nuviliantis „Kolibrio projektas“: kokie žmonės galėjo tai sugalvoti?
  • Ekscentriškai nuviliantis „Kolibrio projektas“: kokie žmonės galėjo tai sugalvoti?
Kadrai iš filmo
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Jau niekas neina į kino teatrus tai kd pradejo reklamuoti

SUSIJUSIOS NAUJIENOS