Gardi ir soti sriuba – palaima skrandžiui | kl.lt

GARDI IR SOTI SRIUBA – PALAIMA SKRANDŽIUI

Įtemptas gyvenimo tempas vargiai suderinamas su sveikos mitybos principais, tačiau ir per keliolika minučių skrandį galima pamaloninti maistingu ir sočiu valgiu.

Tokiems nuolat skubantiems, o neretai ir papietauti pamirštantiems klaipėdiečiams uostamiesčio viešbučio "Navalis" restoranas siūlo pietų meniu naujovę – kiekvieną darbo dieną nuo 12 iki 16 val. čia galima paskanauti trijų skirtingų rūšių sriubų.

"Esminė šio sumanymo mintis – suteikti mūsų klientams galimybę už prieinamą kainą pavalgyti ne tik gardžiai, sočiai, bet ir greitai. Per įprastą pietų pertrauką nespėję papietauti klaipėdiečiai gali drąsiai užsukti pas mus vėliau ir visada ras šį sriubų bufetą", – aiškino idėjos autorius, viešbučių "Navalis" ir "Old Port Hotel" restoranų virtuvės šefas Vytautas Samavičius.

Nors teigiama, kad gera šeimininkė sriubą gali išvirti iš bet ko, tačiau ir tokiam iš pirmo žvilgsnio neįmantriam patiekalui paruošti reikia sumanumo.

"Galiu patikinti, kad mūsų sriubos išlaiko vitaminus, naudingąsias maistines medžiagas, kadangi jos nepervirtos, pagamintos pagal visus technologinius reikalavimus. Joms paruošti naudojami tik švieži ir kokybiški produktai", – tvirtino V.Samavičius.

"Navalio" restorano vadovė Roma Zabielienė pastebėjo, jog daugelio sąmonėje vis dar gaji nuostata, kad sriuba nėra "tvirtas" patiekalas. "Tačiau nelygu, kaip ji paruošta. Mūsų siūloma mėsiška sriuba prilygsta kone troškiniui ir yra labai soti", – teigė pašnekovė.

Be šio tiršto ir sotaus patiekalo bei tradicinės dienos sriubos, kiekvieną darbo dieną galima pasigardžiuoti ir trinta kremine daržovių sriuba.

"Asortimentui turėsime po tris tokias sriubas, kurios keisis kiekvieną dieną. Restorano lankytojai galės ne tik patys įsipilti iš jų norimą, bet ir pasirinkti įvairių priedų – tai ir žolelės, ir sūrio pagardai, skrudinta ar paprasta duona", – pasakojo V.Samavičius.

R.Zabielienė šypsojosi, jog nė vienas klientas nebus verčiamas užsiimti savitarna – tiesiog tokia galimybė suteikiama tiems, kurie nenori gaišti laiko aptarnavimui.

Vos prieš trejetą dienų pristatytą naujovę jau spėjo įvertinti restorano lankytojai – sriubų dubenys ištuštinami kone iki dugno.

Skaičiai ir faktai

Maisto gamyba verdant paplito tik išradus vandeniui nelaidžius indus – maždaug prieš 5000 metų. Dabartinis sriubos supratimas susiformavo maždaug XVIII amžiuje. Iki XVII amžiaus buvo valgomos tirštos sriubos, tepamos ant duonos, vėliau, maždaug tuo metu, kai išrastas šaukštas, pradėjo populiarėti ir skystesnės sriubos. Komercinės sriubos atsirado XIX amžiuje, išradus konservų dėžutę. Sriuboms virti dažniausiai naudojama mėsa, daržovės, įvairūs prieskoniai, tačiau populiarios ir pieniškos ar saldžios vaisių sriubos. Sriubas galima skirstyti ir į karštas bei šaltas, tirštas ir skystas. Šis patiekalas stimuliuoja virškinimą daug geriau nei kai kurie vaistai. Sergant peršalimo ligomis specialistai pataria valgyti vištienos sultinio su makaronais. Kai kurių dietologų nuomone, sriuba padeda ir lieknėti. Užuot valgius antrąjį patiekalą, geriau išsrėbti dar vieną lėkštę sriubos, kuri neturėtų būti riebi.

V.Samavičius rekomenduoja

Bulvių ir porų sriuba

1 porcijai reikės:

30 g bulvių,

20 g porų,

5 g svogūnų,

2 g česnakų,

300 g vištienos sultinio,

7 ml alyvų aliejaus,

20 g grietinėlės,

druskos, pipirų ir žalumynų.

Sriubai skirtos daržovės nuvalomos, nuplaunamos ir nusausinamos, po to susmulkinamos. Puode įkaitiname alyvų aliejų, suberiame smulkintas daržoves ir kepiname 5 min. Paruoštas daržoves užpilame vištienos sultiniu ir verdame 40 min. Joms išvirus, supilame grietinėlę, viską sutriname smulkintuvu. Trintą sriubą pakaitiname 15 min. Smulkintais žalumynais papuoštą patiekalą patiekiame pašildytoje lėkštėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Asta Vaitkeviciene

gerai,kad zmones sukasi kaip sugeba,iesko nauju ideju

SUSIJUSIOS NAUJIENOS