Improvizuotose dirbtuvėse M. Linkytė mokys kurti dainas | kl.lt

IMPROVIZUOTOSE DIRBTUVĖSE M. LINKYTĖ MOKYS KURTI DAINAS

  • 0

Vienai populiariausių šalies dainininkių Monikai Linkytei ši žiema – ypač intensyvi. Po šventinio koncertų maratono žinoma mergina nuolat kursuoja maršrutu Vilnius-Londonas, derindama pasirodymus Lietuvoje bei muzikos kūrimo studijas Britų ir airių modernios muzikos institute BIMM, nuo praėjusios savaitės pluša naujo vaizdo klipo filmavimo aikštelėje La Palmoje, o tiesiai iš Ispanijos salos parvyksta į ketvirtadienį prasidėsiančią jubiliejinę 20-ąją Vilniaus knygų mugę.

Monika grįžta ne tuščiomis: mugėje ji pristatys limituoto leidimo kompaktinę plokštelę. „La Palmos saloje kaip tik baigiame filmuoti klipą šiai dainai. Ją rašėme kartu Femiu Temowo, dirbusiu su pačia Amy Winehouse. Tai – nauja aš, naujas mano skambesys. Tokia muzika, kokią dabar jaučiu, kokia noriu kalbėti“, – intriguoja dainininkė.

Jau ketvirtąjį kartą iš eilės mugėje dalyvausianti M. Linkytė šįkart susitiks su savo gerbėjais ir surengs improvizuotas dirbtuves-mokymus: supažindins, kokiais metodais yra kuriami dainų tekstai. Dainininkė dalinsis universitete įgyta patirtimi, atskleisdama skirtingus kūrinio žodžių jungimo būdus ir čia pat kvies teorines žinias įgyvendinti praktiškai – drauge rašyti dainą.

„Taktikos, apie kurias pasakosiu, tikrai turėtų nustebinti. Kadangi netikėtumo efektas – svarbi kūrybinio proceso dalis, daug atskleisti negaliu, bet pažadu, kad bendram dainos rašymui labai padės knygos. Todėl visus raginu atsinešti savo mėgstamų knygų bent dviejų puslapių kopijas. Arba užsirašytas mėgstamiausias citatas. Jos irgi pravers“, – intriguoja M. Linkytė.

Pasak dainininkės, knygos neatsiejamos nuo muzikos ir apskritai nuo kūrybos: „Knygose galiu išgyventi daug įvairiausių istorijų, jausmų. Jos mane moko ir augina, jose semiuosi idėjų. Turiu įprotį užsirašinėti patikusias citatas. Kai kurias jų tiesiogiai ar netiesiogiai galima atrasti mano muzikoje.“

Dainininkė sako, kad labai mėgsta skaityti. „Nors tikrai nesu tokia užkietėjusi skaitytoja, kaip, pavyzdžiui, Dovilė Filmanavičiūtė, savęs negaliu įsivaizduoti be knygų. Mėgaujuosi skaitymu – tai plečia mano požiūrį, vaizduotę, lavina kalbą“, – pasakoja M. Linkytė.

Jos pažintis su knygų muge prasidėjo paskutinėse mokyklos klasėse. „Iki šiol pamenu savo pirmąją knygų mugę. Ne tik įsigijau norimų knygų, bet ir atsiradau reikiamoje vietoje, reikiamu momentu, kai autografus savo knygai „Vilko valanda“ dalino Andrius Tapinas“, – prisimena žinoma mergina.

Monikos įsimintiniausių perskaitytų knygų sąraše – Richardo Bacho „Džonatanas Livingstonas Žuvėdra“, Ajahno Brahmo „Atverk savo širdies duris“, Wm. Paulo Youngo „Trobelė“, Konkordijos Antarovos „Du gyvenimai“, Louise L. Hay „Pamilk save ir būk laimingas“.

GALERIJA

  • Improvizuotose dirbtuvėse M. Linkytė mokys kurti dainas
Marijos Vainilavičiūtės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS