L. Blaževičiūtė: pyragus kepti ne tik smagu, bet ir prasminga | kl.lt

L. BLAŽEVIČIŪTĖ: PYRAGUS KEPTI NE TIK SMAGU, BET IR PRASMINGA

"Pyrago kepimo procesas prasideda nuo namų – kai apie tai kalbi ir dalijiesi su šeimos nariais. Manau, kad bendruomeniškumas ir įsitraukimas yra pagrindinės "Pyragų dienos" idėjos", – neabejoja tradicija tapusios šventės iniciatorė TV3 generalinė direktorė Laura Blaževičiūtė.

Tapo prasminga tradicija

Lapkričio 6-ąją, Pyragų dieną, TV3 tradiciškai visus geros valios žmones ragina iškepti pyragą ir jo gabalėlius už sutartą kainą parduoti bendradarbiams, kolegoms ar bendramoksliams, o surinktas lėšas paaukoti sergančių vaikų paramos projektui "Išsipildymo akcija 2018".

Šiemet "Išsipildymo akcija" švenčia 16-ąjį gimtadienį, o Pyragų diena – devintąjį. "Idėją nusižiūrėjome nuo kolegų iš Londono, kadangi tuo metu tiek Didžiojoje Britanijoje, tiek Skandinavijoje aukojimo tradicijos jau buvo gana gilios, ir tai buvo tarsi natūralus reiškinys. Aš pamenu, kai prieš šešiolika metų pradėjome organizuoti "Išsipildymo akciją", Lietuvoje tai buvo labai nauja, ir svarstėme, kaip visuomenė priims mūsų prašymą aukoti", – prisimena L.Blaževičiūtė.

Pyragų diena visų pirma buvo skirta įtraukti TV3 darbuotojus, sako šios televizijos vadovė. "Kiekviena įmonė nori, kad jos darbuotojai tikėtų tuo, ką ji daro. Norėjome, kad darbuotojai tikėtų "Išsipildymo akcija" ir norėjome jų socialinio indėlio. Pirmus keletą metų tai nebuvo idėja, skirta skleisti ją už įmonės ribų, nebuvo skirta visai Lietuvai. Bet tada pagalvojome, kad gal smagu įtraukti ir plačiąją visuomenę", – dalijasi L.Blaževičiūtė.

Geros valios žmonių daugėja

Visuomeniška moteris tiki, kad kepant ir valgant pyragus aukoti likimo nuskriaustiems vaikams yra lengviau ir paprasčiau, nei tiesiog pervesti vieną ar kelis eurus į labdarai skirtą sąskaitą.

"Visais laikais buvo vadinamoji bažnytinė dešimtinė, kai dalį lėšų skirdavome aukoms. Dabar, kai gyvenimas yra toks greitas, žmonės dažnai net nepagalvoja apie aukojimą, o pyragai padeda atkreipti dėmesį ir priminti, kad aplink mus yra tokių, kuriems mūsų pagalba labai reikalinga", – šypsosi ji.

Pasak L.Blaževičiūtės, Lietuvoje išties formuojasi aukojimo tradicijos. "Pavyzdžiui, mano močiutė net kalendoriuje pasižymi, kada bus kokia nors akcija. Ji visada planuoja aukoti. Per visus metus, kiek gyvuoja "Išsipildymo akcija" ar Pyragų diena, matome didelį visuomenės įsijungimą. Pavyzdžiui, pernai prie Pyragų dienos prisijungė net 500 bendrovių, mokyklų ir valstybinių įmonių. "Išsipildymo akcijai" vien pardavus iškeptus pyragus pernai buvo suaukota 30 tūkst. eurų. Aš manau, kad šiemet bus dar daugiau", – viliasi moteris.

"Labai smagu, kad prisijungia net įmonės ir bendruomenės iš Anglijos. Tai reiškia, kad ir lietuviai, gyvenantys emigracijoje, nori įnešti savo indėlį į visuomenę", – priduria ji.

Pavyzdys vaikams

Tautiečiai kasmet siunčia nuotraukas, kuriose įamžinta, kaip jie švenčia Pyragų dieną.

Su draugais pyragus ragaujame namuose, ir tai yra proga vaikams parodyti, kad reikia dalytis tuo, ką mes turime, ir kad yra vaikų, kurie gyvena kitaip negu mes.

L.Blaževičiūtė sako, kad iš nuotraukų matyti, jog lietuviai įdeda labai daug pastangų, o pyragų įvairovė yra begalinė. "SEB bankas visus šiuos metus yra ištikimas "Išsipildymo akcijos" partneris ir visoje Lietuvoje, visuose savo banko skyriuose, kasmet spalvingai švenčia Pyragų dieną. Mūsų biure šioje šventėje dalyvauja ne tik moterys, bet ir vyrai – jų pyragų sulaukiame net labai daug. Kiti prisipažįsta, kad jiems antrosios pusės padeda, bet įdomu tai, kad kuo toliau, tuo daugiau būna nesaldžių pyragų. Aš vis žadu į darbą atsinešti savo keptos duonos, todėl šiemet planuoju tikrai taip padaryti. Daug metų reguliariai kepu duoną su įvairiomis sėklomis, nes vaikai namuose mėgsta, ir tikiu, kad ji sveikesnė – joje yra mažiau cukraus ir priedų", – atvirauja ji.

L.Blaževičiūtė Pyragų dieną švenčia ne tik darbe, bet ir namuose – čia ji kviečiasi draugus su jų ruoštais pyragais. "Mano antra dukrytė Agotėlė buvo tik gimusi, ir taip sutapo, kad porą kartų praleidome šią tradiciją. Bet paprastai su draugais pyragus ragaujame namuose, ir tai yra proga vaikams parodyti, kad reikia dalytis tuo, ką mes turime, ir kad yra vaikų, kurie gyvena kitaip negu mes. Kai aš turiu progą, savo vaikus veduosi ir į vaikų namus, lygiai taip pat stengiuosi, kad ir mano vaikai dalyvautų labdaros bėgimuose. Jau sūnus Jokūbas klausia, kas ta parama, o kai bėgame pusmaratonį, jis manęs vėl klausia: ar čia labdaringas bėgimas? Aš noriu, kad jie augtų ne egoistai, bet galvotų ir apie kitus, o pavyzdžiu tai padaryti yra lengviausia", – neabejoja TV3 televizijos vadovė.

Pasak jos, Pyragų dienoje dalyvaujančių žmonių skaičius parodo, kad, aukodami darbe ar mokykloje, tą gražią idėją parsinešame ir į namus. "Jau vien pyrago kepimo procesas prasideda nuo namų – kai apie tai kalbi ir dalijiesi su šeimos nariais. Manau, kad bendruomeniškumas ir įsitraukimas yra pagrindinės Pyragų dienos idėjos", – sako L.Blaževičiūtė.

Pyragų diena yra didžiausio šalyje socialinio projekto "Išsipildymo akcija" dalis. Jau šešiolika metų gyvuojanti iniciatyva ir šiemet kviečia ištiesti pagalbos ranką tiems, kuriems jos labiausiai reikia – itin sunkiomis ar retomis ligomis sergantiems vaikams, kuriems medikai jau nesuteikia daug vilčių pasveikti ar net išgyventi, ir kuriems tik dėl akcijos metu surinktų lėšų pavyksta gauti reikalingą gydymą, vaistų ar specialią medicininę įrangą.

GALERIJA

  • L. Blaževičiūtė: pyragus kepti ne tik smagu, bet ir prasminga
  • L. Blaževičiūtė: pyragus kepti ne tik smagu, bet ir prasminga
  • L. Blaževičiūtė: pyragus kepti ne tik smagu, bet ir prasminga
TV3 arch. nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS