Prestižas išblėso: „Emmy“ apdovanojimai TV žiūrovams tiesiog nerūpi | kl.lt

PRESTIŽAS IŠBLĖSO: „EMMY“ APDOVANOJIMAI TV ŽIŪROVAMS TIESIOG NERŪPI

  • 0

Per 68-ąją „Emmy“ apdovanojimų ceremoniją sekmadienį bus pagerbti Amerikos televizijos geriausieji, o kanalai jau bombarduoja žiniasklaidą ir JAV Televizijos akademijos narius pareiškimais apie savo šou.

Vis dėlto amerikiečių žiūrovų įpročius dabar iš pagrindų keičia kabelinė televizija, transliavimo internetu platformos ir užsakomųjų programų televiziją (VOD), o analitikai kelia klausimą, ar šie apdovanojimai tebeturi kultūrinį aspektą, kuriuo kažkada galėjo girtis.

„Tiesiog sukrečia, koks nereikšmingas yra „Emmy“ apdovanojimas žiūrovų pasirinkimui, kokias laidas žiūrėti. Žmonėms tiesiog nerūpi tas apdovanojimas“, – sakė Pietų Kalifornijos universiteto įžymybių atrankos reklamai ekspertas Jeetendras Sehdevas (Džitendras Sehdevas).

„Šie apdovanojimai savo įtaką televizijos žiūrovams praranda ir toliau. (Tik) mažiau nei dešimtadalis amerikiečių yra labiau linkę žiūrėti serialą dėl to, kad jis pelnė „Emmy“, – aiškino jis.

J. Sehdevas vadovavo dvejus metus trukusiam ir praėjusią savaitę užbaigtam tyrimui, kurio metu buvo apklausta 2 tūkst. amerikiečių. Pasak tyrėjų, 87 proc. respondentų galvoja, kad „Emmy“ yra mažiau reikšmingi negu „Oskarai“, o beveik trys ketvirtadaliai sako, kad „Emmy“ dalybų šou jų „per daug nejaudina“.

Pernai šių apdovanojimų įteikimo ceremoniją žiūrėjo mažiausiai žiūrovų per visą istoriją – 11,9 milijono. Jų buvo 4 mln. mažiau nei 2014 metais.

Šios laidos žiūrimumas nuolat mažėjo pastarąjį ketvirtį amžiaus. Be to, atrodo, kad televizijos kanalai dabar ir patys mažiau tiki „Emmy“ nominacijų galia bemat padidinti žiūrovų skaičių. Iš 14 šiemet geriausio draminio ir geriausio komiško serialo kategorijose nominuotų šou tik trys iki Kalėdų parodys naujų serijų, nurodo svetainė „IndieWire“.

Lankstumas

Ši padėtis aiškiai skiriasi nuo buvusios prieš penkerius metus, kai aštuoni iš 12 nominuotų serialų sugrįžo į eterį per dvi savaites.

Rugsėjį tradiciškai startuoja nauji pagrindinių serialų sezonai, bet transliacijų internetu platformos ir kabelinės televizijos meta iššūkį idėjai, kad išvis turėtų būti kokie nors sezonai ir ne sezonai.

Televizija „Netflix“ savo serialą „Stranger Things“, apie kurį šiemet daug kalbama, išleido dvi savaitės po to, kai baigėsi balsavimas dėl „Emmy“ nominacijų, o naujo sezono tikimasi sulaukti tik kitais metais.

„Tradiciniai kanalai, kalbant apie šou išleidimą, ateityje taps vis lankstesni“, – sakė J. Sehdevas, kuris parašė greit pasirodysiantį vadovą „Kim Kardashian principas“ (The Kim Kardashian Principle). „Jie jau atidžiau vertina, kaip apskaičiuojami reitingai, žiūrovų elgesiui toliau keičiantis“, – sakė jis.

J. Sehdevas pripažino, kad „Emmy“ didina šou žinomumą, bet sakė, kad tai nebūtinai virsta didesniais reitingais, nes daug apdovanojimų skiriama ir šiaip labai gerai žinomiems šou. „Mes planuojame visus metus. Negalime tiesiog sugrūsti visko į laikotarpį, kai pasirodo „Emmy“ nominacijos“, – sakė „Fox“ padalinio FX programų prezidentas Nickas Gradas (Nikas Gradas), kuris sutiko su mintimi, kad apdovanojimai nebūtinai visada reiškia reitingus.

„Prieš kurį laiką buvo rodytas „Fargo“; jis nebuvo rodomas, kai vyko „Emmy“ balsavimas, bet vis tiek gavo 18 nominacijų. Galiausiai puikūs šou vis tiek pastebimi, tad... mes iš tikrųjų nežaisime pagal šią sistemą“, – pridūrė jis.

Perpildytas turgus

Kitas klausimas dėl „Emmy“ – ar Akademijos nariai gali iš tiesų tvirtinti susipažinę su kritikų nuomone, kai dalija šiuos apdovanojimus.

Anksčiau apžvalgininkai yra peikę Akademiją dėl nesugebėjimo pagauti sąmojo, renkant geriausias komedijas, taip pat garsių draminių serialų, tokių kaip „The Wire“ ir „Deadwood“, ignoravimą.

Žurnalas „Time“ 2014 metais priekaištavo dėl to, kad Jimas Parsonsas (Džimas Parsonsas) gavo savo ketvirtą geriausio komedijos aktoriaus „Emmy“ už „Didžiojo sprogimo teoriją“ (The Big Bang Theory) – serialą, kurį kritikai nuolat vertino prasčiausiai. Tais pačiais metais Akademija buvo kritikuojama ir dėl penkto iš eilės apdovanojimo komedijai „Moderni šeima“ (Modern Family), kuri buvo laikoma seniai išsikvėpusia.

Tačiau naujienos nėra vien blogos. Kritikai palankiau vertina šiemetines nominacijas ir giria Akademiją už ištaisytas praeities klaidas: už daug pastebėtų naujų, nekasdieniškų šou, tokių kaip „Mr Robot“, „Master of None“ ir „The People v. O. J. Simpson“.

Taip pat giriama, kad nominuojami ir senesni serialai, anksčiau likę neįvertinti dėl vienokių ar kitokių priežasčių – pavyzdžiui, FX rodomas „The Americans“.

Šiais metais „Emmy“ fronte FX, regis, sekėsi labiausiai: kanalas pelnė iš viso 56 nominacijas, o tai yra naujas rekordas bazinei kabelinei televizijai.

Nepriklausomai nuo reitingų trumpuoju laikotarpiu, „Emmy“ apdovanojimas gali padėti šou „prasiveržti pro chaosą neįtikėtinai perpildytame turguje“, mano N. Gradas.

Bendrai šiam kanalui pergalės ir nominacijos „paremia žiūrovo propoziciją dėl to, ką kokia nors FX originali programa jiems turėtų reikšti“, o tai – „didžiulė vertė“, sakė jis. Jis sakė naujienų agentūrai AFP, kad kanalo surinktos „Emmy“ statulėlės ir nominacijos „stiprina žiūrovų įsivaizdavimą, ką jiems turėtų reikšti FX originali programa. Sakyčiau, kad tai yra milžiniškas privalumas.“

GALERIJA

  • Prestižas išblėso: „Emmy“ apdovanojimai TV žiūrovams tiesiog nerūpi
  • Prestižas išblėso: „Emmy“ apdovanojimai TV žiūrovams tiesiog nerūpi
  • Prestižas išblėso: „Emmy“ apdovanojimai TV žiūrovams tiesiog nerūpi
  • Prestižas išblėso: „Emmy“ apdovanojimai TV žiūrovams tiesiog nerūpi
  • Prestižas išblėso: „Emmy“ apdovanojimai TV žiūrovams tiesiog nerūpi
  • Prestižas išblėso: „Emmy“ apdovanojimai TV žiūrovams tiesiog nerūpi
  • Prestižas išblėso: „Emmy“ apdovanojimai TV žiūrovams tiesiog nerūpi
  • Prestižas išblėso: „Emmy“ apdovanojimai TV žiūrovams tiesiog nerūpi
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS