Sudėtinga „Pasakiškai turtingų“ kelionė į kinus | kl.lt

SUDĖTINGA „PASAKIŠKAI TURTINGŲ“ KELIONĖ Į KINUS

Dar nematyta romantinė komedija turi galimybę atgaivinti žanrą ir suteikti dėmesio tiems, kurie buvo ilgai ignoruojami.

Kitokia istorija

Filmas "Pasakiškai turtingi" prasideda ne taip, kaip įprastos romantinės komedijos. Čia pagrindiniai veikėjai, Reičel ir Nikas, jau yra pora. Abu jie mokosi Niujorko universitete ir romantikos jų gyvenime netrūksta.

Pagrindinė filmo istorija prasideda tuomet, kai Nikas pasiūlo Reičel vykti į Singapūrą. Ten jie dalyvautų vestuvėse ir, svarbiausia, susitiktų su Niko tėvais, kuriuos tikisi sužavėti Reičel. Būtent Singapūre ir įvyksta pagrindiniai filmo įvykiai, nuo pat pradžių netradicine linkme pakreipiantys romantinės komedijos istoriją.

Tai nėra atsitiktinumas. 2013 m. išleistas Kevino Kwano to paties pavadinimo romanas, vėliau sulaukęs dviejų tęsinių, buvo sąmoningas bandymas amerikiečių auditorijai parodyti tai, kaip atrodo ir gyvena šiuolaikinė Azija, apie kurią stereotipų yra apstu. Natūralu, kad kitokią gyvenimo istoriją turintys kūrėjai sukurs ir netradiciškai holivudinį pasakojimą. Tai ir tapo didžiausiu "Pasakiškai turtingų" ginklu šią vasarą.

Ilgas laukimas

"Pasakiškai turtingi" daugiausia dėmesio sulaukė dėl to, kad filmas tapo pirmuoju dideliu Holivudo projektu šiame amžiuje, kuriame vaidina tik azijiečiai.

Paskutinį kartą tai įvyko prieš 25 metus, kai 1993 m. pasirodė "Džiaugsmo ir laimės klubas" – sunki ir jautri drama apie sudėtingas keturių moterų istorijas. Naujasis filmas į jį nė kiek nepanašus. "Pasakiškai turtingi", kaip sufleruoja pats pavadinimas, yra linksmas, spalvingas, energingas ir tiesiog brangus projektas.

Tai, kad tiek absoliuti dauguma aktorių, tiek ir už kadro dirbančių žmonių yra kilę iš Azijos, taip pat yra tyčinis sprendimas. Didžiosios kino studijos, pastaraisiais metais tuščiai kaltinamos politiniu korektiškumu, suprato kitokių istorijų pasakojimo svarbą. Tokios istorijos kaip "Pasakiškai turtingi" nebūtų galima sukurti jokiame kitame kontekste, tai leidžia daugeliui žiūrovų, kurie neretai skundžiasi vėl ir vėl perkuriamais pasakojimais, pamatyti kažką, ko anksčiau kino teatruose pamatyti tiesiog nebuvo galimybės. Didelei žmonių grupei tai tampa galimybe pamatyti save ekranuose. Vienam filmui tiek spaudimo suteikti yra nedora, o tai tik toliau įrodo panašių projektų kine svarbą.

O jų tikrai bus: per daugiau nei savaitę filmas JAV uždirbo beveik 100 mln. dolerių ir tai pranoko net didžiausius lūkesčius.

Kūrėjų kruopštumas

Neeilinis filmo statusas patraukė ir talentingų bei garsių aktorių dėmesį, dėl to "Pasakiškai turtingi" surinko pavydėtiną ir įvairialypę aktorių grupę. Vieną pagrindinių vaidmenų čia atlieka "Pagirių Las Vegase" trilogijoje išgarsėjęs Kenas Jeongas, toliau stebinantis savo sugebėjimais komedijose. Šiemet "Oušeno aštuntuke" pasižymėjusi Awkwafina ir "Silicio slėnio" seriale vaidinantis aktorius Jimmy O.Yangas yra tarp begalės stiprių aktorių.

Vienas stipriausių šio filmo kozirių ir yra galinga aktorių komanda, palaikanti dėmesį abi filmui skiriamas valandas. Be pagrindinius veikėjus Reičel ir Niką įkūnijančių Constance Wu ir Henry Goldingo, visi kiti aktoriai gauna daugmaž po vienodai laiko, taip išlaikomas aukštas filmo tempas.

Akivaizdu, kad kūrėjai įdėjo daug darbo, kad pritrauktų žiūrovų dėmesį. Režisierius Jonas M.Chu, kūręs veiksmo ir šokių filmus bei neseniai režisavęs antrąją "Apgaulės meistrų" dalį, nusimano, kaip sukurti energingą reginį. Spalvingi Azijos vaizdai, niekad nesustojantis veiksmas ir Azijos tradicijomis apipinta meilės istorija kaip reikiant supurto įprastinius romantinių komedijų lūkesčius.

Sėkmės istorija

Kritikai liaupsina filmą už jo kruopštumą ir įdomią istoriją, kuriai padeda talentingų aktorių būrys. JAV publika tam pritaria ir filmui spėjo atnešti tokius pasakiškus turtus, kad jau yra planuojama antroji filmo dalis.

Kone visi sutinka, kad jau ilgai stagnuojantį romantinės komedijos žanrą "Pasakiškai turtingi" pastumia kaip reikiant į priekį ir galbūt parodys kitiems kūrėjams, ko nori žiūrovai.

"Pasakiškai turtingi" yra išskirtinė sėkmės istorija. Gal tik liūdna, kad dėl didelio spaudimo kitokios istorijos filmo kūrėjai sau leisti tiesiog negalėjo.

"Pasakiškai turtingi" (angl. "Crazy Rich Asians")

Žanras: komedija

JAV, 2018

Režisierius J.M.Chu

Vaidina Constance Wu, Henry Golding, Gemma Chan, Lisa Lu, Ken Jeong

Humoras 3, scenarijus 3, muzika 3, aktoriai 3, režisūra 3, bendras 3

Kino teatruose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje nuo rugpjūčio 31 d.

buvaukine.lt

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS