Trumpos melo kojos, arba ryškiausios sukčių istorijos kine | kl.lt

TRUMPOS MELO KOJOS, ARBA RYŠKIAUSIOS SUKČIŲ ISTORIJOS KINE

Filmuose ir serialuose nusikaltėliai dažnai romantizuojami. Blogus berniukus vaidina įspūdingos išvaizdos vyrai, kurie, anot kino kūrėjų, pasižymi drąsa, ištikimybe, geba mylėti taip, kad žiūrovėms linksta keliai.

Deja, realybėje jie yra užkietėję apgavikai, kurių kasdienybė – ginklai, narkotikai ir išdavystės, vertybių bei moralės normų stoka. Dėmesio centre – biografiniai filmai, skirti sukčiams, nusikaltėliams ar tiesiog blogiems berniukams, kuriems nederėtų simpatizuoti, kad ir kokie žavūs jie atrodytų ekranuose.

Dvigubo žaidimo meistras

Susipažinkite su Bariu Sylu – velniškai žavingu jaunuoliu, 1966-aisiais tapusiu jauniausiu visų laikų lėktuvo Boeing 747 pilotu. Sužlugdęs savo karjerą komercinėse avialinijose, vaikinas ima žaisti dvigubą žaidimą, tapdamas ne tik narkotikų ir ginklų pervežėju bei Pablo Escobaro bendražygiu, tačiau ir pavyzdingu FTB darbuotoju, sumaniai plaunančiu pinigus ir dirbančiu kovos su narkotikais skyriuje.

Apdovanotas charizma, mikliu liežuviu, apsukrumu ir uosle pinigams, vyras netrunka susikrauti milijonus, tapdamas viena stambiausių figūrų narkotikų prekeivių pasaulyje ir kultiniu XX a. nusikaltėliu.

Tokia figūra negalėjo praslysti pro akis filmų kūrėjams – 2017-aisiais režisierius Dougas Limanas į ekranus atskraidino biografinę dramą "Baris Sylas: Amerikos sukčius" (angl. "American Made"), kurioje pagrindinį vaidmenį atliekantis aktorius Tomas Cruise’as garsųjį sukčių Barį Sylą pavertė moterų numylėtiniu. Vaizdo transliacijų internetu platformoje viaplay.lt ir "TV1000 Premium" kanale rodomame filme vyras spindi pasitikėjimu savimi, pasižymi puikiu humoro jausmu, meile avantiūroms ir tirpdo gerbėjų širdis.

Deja, realybė, pasirodo, yra ne tokia graži – tikrasis Baris Sylas dienas baigė apkaltintas narkotikų gabenimu ir prekyba, pinigų plovimu, ginklų kontrabanda ir dalyvavimu Medeljino kartelyje. Nuteistas dešimtmečiui kalėjimo, vyras ėmė bendradarbiauti su FTB ir tapo reikšminga figūra tiriant Pablo Escobaro ir kitų narkotikų baronų veiklą. Pastarieji, sužinoję apie juos šnipinėjančio asmens tapatybę, Barį Sylą "apdovanojo" šūviu į galvą ir taip baigė šlovingas jo gyvenimo valandas.

Siautėjantis narkotikų karalius

Visomis vaivorykštės spalvomis atskleidęs Leonardo DiCaprio aktorinį meistriškumą, Martino Scorsese režisuotas filmas "Volstryto vilkas" (angl. "The Wolf of Wall Street") pasakoja kultinio brokerio Jordano Belforto, kuris lankėsi ir Vilniuje, memuarais paremtą istoriją, rodomą ir viaplay.lt platformoje.

Praradęs darbą banke, jaunas vyras imasi prekiauti akcijomis, o savotiškas bendravimo stilius ir charizma netrunka duoti finansinių vaisių. Prekybą skaidrina nesibaigiantys vakarėliai, prostitučių draugija, alkoholis bei visur ir visada draugiją palaikantys narkotikai. Deja, išaušta akimirka, kuomet žaibišku J.Belforto praturtėjimu susidomi FTB.

2013-aisiais kino teatrus pasiekęs filmas muša rekordus dėl juostoje vartojamo narkotinių medžiagų kiekio, girdimų keiksmažodžių ir atvirų sekso scenų. Nuo pirmo iki paskutinio kadro šokiruojantis ir žavintis filmas pasirodo esąs tik lengvas J.Belforto gyvenimo atspindys. Paties vyro teigimu, penkiems "Oskarams" nominuotas filmas "Volstryto vilkas" gerokai sumažino realybėje jį supusių narkotinių medžiagų kiekį ir nutylėjo ne vieną jo gyvenimo faktą, apie kurį vyras nedrįso rašyti net savo paties memuaruose.

Nenuostabu – kaltintas pinigų plovimu ir sukčiavimu, 22 mėnesius praleidęs kalėjime, J.Belfortas tikina visai nenorintis ten atsidurti dar sykį, todėl kai kurias audringo gyvenimo detales slepia po devyniais užraktais ir sako dabar gyvenantis visai kitokį gyvenimą. Praeityje garsus sukčius ir vakarėlių liūtas šiandien – verslininkas, organizuojantis motyvacinius seminarus, kalbantis apie mokymosi iš klaidų meną, rašantis memuarų knygas ir tėvas, auginantis nuomonės formuotojais tapusius vaikus.

Įtikinėjimo meistras

2002-aisiais Stevenas Spielbergas kino ekranuose pristatė biografinę dramą "Pagauk mane, jeigu gali" (angl. "Catch Me If You Can"), kurios centre – vienu pavojingiausių visų laikų sukčių tituluojamas Frankas Abagnale. Talentingas ir įspūdingu žavesiu apdovanotas vyrukas atima žadą įgimtu sukčiaus talentu.

Dar nesulaukęs pilnametystės ir neturėdamas jokio diplomo, vaikinas sugebėjo padirbėti gydytoju, neturėdamas licencijos tapo prokuroro padėjėju ir nemokėdamas skraidyti įsidarbino komercinių avialinijų orlaivio pilotu! Tačiau ar apgavysčių virtinė gali tęstis amžinai?

Įspūdinga, dviem "Oskarams" nominuota istorija nutylėjo FTB diskredituojantį F.Abagnale gyvenimo faktą – nudardėjęs kalėjiman, vyras sugebėjo iš ten pasprukti! Apgavęs kalėjimo prižiūrėtojus ir eilinį sykį padirbęs dokumentus, vyras apsimetė esąs slaptas FTB agentas, kalėjime atliekantis jam pavestą užduotį. Iš pradžių mėgavęsis privilegijuotomis sąlygomis, galiausiai vyras apgaulės būdu paspruko iš kalėjimo ir, prisidengęs svetima tapatybe, toliau tęsė sukčiaus veiklą, pridarydamas aibę rūpesčių FTB agentams.

Meistrišką Leonardo DiCaprio aktoriaus talentą atskleidžiančiame filme darbavosi pats istorijos kaltininkas F.Abagnale, prisidėjęs prie scenarijaus rašymo ir konsultavęs filmo kūrėjus. Žinant miklų vyro liežuvį ir pramanų karaliaus statusą, kyla klausimas – ar kino ekranus pasiekė nepagražinta jo gyvenimo istorijos versija?

GALERIJA

  • Trumpos melo kojos, arba ryškiausios sukčių istorijos kine
  • Trumpos melo kojos, arba ryškiausios sukčių istorijos kine
  • Trumpos melo kojos, arba ryškiausios sukčių istorijos kine
  • Trumpos melo kojos, arba ryškiausios sukčių istorijos kine
  • Trumpos melo kojos, arba ryškiausios sukčių istorijos kine
  • Trumpos melo kojos, arba ryškiausios sukčių istorijos kine
  • Trumpos melo kojos, arba ryškiausios sukčių istorijos kine
  • Trumpos melo kojos, arba ryškiausios sukčių istorijos kine
Kadrai iš filmų
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS