Venecijos kino festivalį atidarys filmas apie pirmąjį Mėnulyje išsilaipinusį žmogų | kl.lt

VENECIJOS KINO FESTIVALĮ ATIDARYS FILMAS APIE PIRMĄJĮ MĖNULYJE IŠSILAIPINUSĮ ŽMOGŲ

  • 0

Venecijos Lido saloje trečiadienį atidaromas seniausias tarptautinis kinematografijos renginys, 75-asis Venecijos kino festivalis.

Pirmasis bus parodytas Damieno Chazelle (Damieno Šazelo) kūrinys „Pirmasis žmogus“ (First Man) – dokumentinis filmas apie Neilą Armstrongą (Nilą Armstrongą), kurio vaidmenį atliko Ryanas Goslingas (Rajenas Goslingas). Juostoje pasakojama ne tik apie pirmąjį skrydį į Mėnulį, bet ir apie kainą, kurią astronautui teko sumokėti už mažą žingsnį, tapusį didžiuliu šuoliu žmonijai.

D. Chazelle anksčiau jau pristatė Venecijoje savo darbą „Kalifornijos svajos“ (La La Land), pelniusį jam kelis „Oskarus“.

Iš viso pagrindinio konkurso repertuare yra 21 JAV, Italijos, Meksikos, Vokietijos, Norvegijos, JK, Australijos, Vengrijos ir Japonijos režisierių juosta. Savo projektus pristato Jorgas Lantimas (Yorgos Lanthimos), Alfonso Cuaronas (Alfonsas Kuaronas), broliai Coenai (Koenai), Luca Guadagnino (Luka Gvadanjinas), Paulas Greengrasas (Polas Gringrasas) ir kiti.

Tarp šiemet pristatomų kūrinių yra L. Guadagnino siaubo filmas „Suspiria“ – to paties pavadinimo 1976-ųjų metų juostos perdirbinys apie talentingą amerikiečių baleriną, atvykstančią į Berlyną prisijungti prie legendinės šokių akademijos trupės. Pagrindinius vaidmenis jame atliko Tilda Swinton (Tilda Svinton), Dakota Johnson (Dakota Džonson), Chloe Grace Moretz (Chloja Greis Morec) bei rusų šokėja ir aktorė Jelena Fokina. Juostos garso takelį kūrė roko grupės „Radiohead“ lyderis Thomas Yorke'as (Tomas Jorkas).

Graikų režisierius J. Lantimas atvežė į Veneciją „Favoritę“ (Favorite) – rūmų intrigų kupiną XVIII amžiaus pradžios istoriją apie Didžiosios Britanijos karalienę Anne (Aną) su Olivia Colman (Olivija Kolman), Emma Stone (Ema Stoun) ir Rachel Weisz (Reičel Vais).

Bus pristatytas dar vienas istorinis epas apie vadinamąsias Mančesterio žudynes – Mike'o Leigh (Maiko Li) „Peterlo“ (Peterloo). Filme pasakojama apie susirėmimą tarp britų valdžios ir demonstrantų, reikalavusių visuotinės rinkimų teisės.

Kita juosta apie istorinius įvykius, bet jau už Atlanto, yra Jacques'o Audiard'o (Žako Olidaro) nuotykių komedija vesternas „Broliai Sistersai“ (The Sisters Brothers) su Johnu Reilly (Džonu Reili), Joaquinu Phoenixu (Choakinu Feniksu) ir Jake'u Gyllenhaalu (Džeiku Džilenholu).

Bus parodytas ir filmas apie muziką – Brady Corbeto (Breidžio Korbeto) „Auksinis balsas“ (Vox Lux). Filme pasakojama apie popmuzikos žvaigždės Natalie Portman (Natali Portman) nelengvą gyvenimą. Kartu su šia aktore pagrindinius vaidmenis atliko Jude'as Law (Džudas Lou) ir Stacy Martin (Steisi Martin).

Be to, konkurse dalyvauja brolių Coenų „Basterio Skrugso baladė“ (The Ballad of Buster Scruggs), P. Greengrasso „Liepos 22-oji“ (22 July), Ricko Alversono (Riko Elversono) „Kalnas“, Olivier Assayaso (Olivjė Asajaso) „Dvigubas gyvenimas“ (Doubles Vies) ir kiti projektai.

Geriausiam filmui bus įteiktas „Aukso liūtas“; geriausiam režisieriui – „Sidabro liūtas“; geriausiems aktoriui ir aktorei – dvi „Volpi taurės“; geriausiam scenaristui – „Auksinė moneta“; geriausiam jaunam aktoriui ar aktorei – Marcello Mastroianni (Marčelo Mastrojani) premija, taip pat viena juosta bus įvertinta specialiuoju žiuri prizu.

Pagal renginio taisykles, „Volpi taurė“ negali būti įteikta aktoriui ar aktorei, atlikusiems vaidmenį filme, kuris pelnė „Auksinį liūtą“. Taip pat neleidžiama keliems kūriniams pasidalinti vieną apdovanojimą.

Pagrindinio konkurso žiuri vadovauja meksikiečių režisierius Guillermo del Toro (Giljermas del Toras). Vertinti juostas jam padės aktorė Naomi Watts (Naomi Vats), aktorius ir režisierius Christophas Waltzas (Kristofas Valcas), režisierius, aktorius ir scenaristas Taika Waititi (Taika Vaititi), režisierius ir scenaristas Paolo Genovese (Paolas Dženovezė), režisierė scenaristė ir prodiuserė Malgorzata Szumowska (Malgožata Šumovska) ir kiti.

75-asis Venecijos kino festivalis tęsis iki rugsėjo 8-osios.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS