„Agrokoncerno“ advokato sutuoktinė VRK narė J. Valčiukienė pažeidė įstatymą | kl.lt

„AGROKONCERNO“ ADVOKATO SUTUOKTINĖ VRK NARĖ J. VALČIUKIENĖ PAŽEIDĖ ĮSTATYMĄ

„Agrokoncerno“ advokato Evaldo Valčiuko sutuoktinė, Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) narė Jonė Valčiukienė pažeidė įstatymą nedeklaravusi vyro ryšių ir VRK priimdama sprendimus dėl „Agrokoncerno“, konstatavo Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

„VTEK vienbalsiai nusprendė pripažinti, kad Vyriausiosios rinkimų komisijos narė J. Valčiukienė, privačių interesų deklaracijoje nenurodydama bendrovių, kurių dalyviu jos sutuoktinis tapo akcininko / pajininko neturtinių teisių perleidimo sutarties pagrindu, pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo (...) nuostatas“, – komisijos posėdyje sakė VTEK pirmininkas Edmundas Sakalauskas.

Anot jo, VTEK nustatė, kad J. Valčiukienė pažeidė įstatymą nenusišalinusi nuo klausimų VRK, susijusių su „Agrokoncerno“ savininku Ramūnu Karbauskiu.

Tyrime dėl J. Valčiukienės VTEK aiškinosi pranešime nurodytą informaciją, kad J. Valčiukienė nėra deklaravusi, kad jos sutuoktiniui yra perleistos neturtinės „Agrokoncerno“ akcininko teisės.

Taip pat pranešta, jog J. Valčiukienė vasario pabaigoje dalyvavo VRK posėdyje, kur buvo svarstomas klausimas dėl „Agrokoncerno“ paramos teikimo.

Pati J. Valčiukienė sako nemananti, kad pažeidė įstatymus, ir žada sprendimą skųsti.

15min.lt skelbė, kad LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis J. Valčiukienės vyrui E. Valčiukui yra perleidęs neturtines „Agrokoncerno“, taip pat įmonės „Naisių vasara“ valdymo teises. Jis yra vienas advokatų bendrijos „Leximum“ partnerių, pati J. Valčiukienė čia dirba advokato padėjėja ir, kaip vasarį teigė 15min.lt, galėjo teikti teisines paslaugas R.Karbauskio valdytai įmonei „Naisių vasara“ jos likvidavimo procese, tačiau to nedeklaravo. Ji taip pat nebuvo nurodžiusi, kad jos vyras E. Valčiukas turi sutartį su LVŽS.

J. Valčiukienės privačių interesų deklaracijoje iš tiesų yra nurodyta jos ir vyro darbovietė – J. Valčiukienė teigia tai deklaravusi iškart, kai tik pradėjo eiti pareigas VRK. VTEK šio epizodo netyrė.

„Ne, nesijaučiu (pažeidusi įstatymo – BNS). Jei interesų deklaracijoje jau reikia nurodyti advokato kontoras, tai, galima sakyti, kad keičiasi visa VTEK praktika ir būsiu, matyt, pirmoji kregždė. Manau, kad svarstysiu apie sprendimo skundimą“, – žurnalistams teigė J. Valčiukienė.

Ji pabrėžė išsamiai išdėsčiusi argumentus, kodėl nenusišalino svarstant kai kuriuos klausimus dėl R. Karbauskio ir „Agrokoncerno“.

„Aš nedalyvavau tuose svarstymuose, kur buvo svarstoma dėl šiurkštaus pažeidimo ar buvo kiti nusišalinimo pagrindai, o jei nusišalinimo pagrindo aš nemačiau, aš nenusišalinau“, – dėstė ji.

J. Valčiukienė laikosi pozicijos, kad realizuodamas neturtines R. Karbauskio teises, jos vyras advokatas neužsiima įmonių valdymu.

„Jis tikrai nevaldo įmonės, įmonės valdymas yra darbas. Esu įsitikinusi, kad kaip ir valdė bendrovės direktoriai, valdybos nariai, taip ir valdo“, – tikino VRK atstovė.

Komisija nepatenkino ir J. Valčiukienės prašymo nušalinti nuo sprendimų VTEK narį Virginijų Kanapinską. Moteris motyvavo, kad V. Kanapinskas gali būti šališkas, nes jo žmona eina Seimo narės „valstietės“ Astos Kubilienės padėjėjos pareigas, dalyvauja frakcijos posėdžiuose, o juose seniūnas R. Karbauskis kritiškai įvertino V. Kanapinsko kandidatūrą į VTEK vadovus.

VTEK atmetė prašymą pabrėždama, kad „nėra tiesioginių ryšių“ tarp J. Valčiukienės ir prašyme įvardytų asmenų.

VRK sprendžiant laikraščio „Naisių žemė“ klausimą, kai VRK leidinyje nenustatė politinės reklamos požymių, J. Valčiukienė sako nenusišalinusi, nes, jos nuomone, „Agrokoncerno“ savininkas Ramūnas Karbauskis tyrime figūravo ne kaip įmonės akcininkas, o kaip LVŽS vadovas. Tuo metu komisijai tvirtinant išvadą dėl „Naisių vasaros“ ji teigė nedalyvavusi.

VRK vadovė Laura Matjošaitytė sako, kad šis atvejis „paskatins visus komisijos narius susimąstyti ir atidžiau žiūrėti“, ar nekyla interesų konflikto galimybė.

„Kiekvienos komisijos narys posėdžio metu susipažįsta su visa medžiaga, jis įvertina, ar mato interesų konfliktą. Jei nemato – dalyvauja balsavime, jei mato – informuoja komisijos narius apie galimą riziką“, – BNS sakė L. Matjošaitytė.

„Aš manau, tai paskatins visus komisijos narius susimąstyti ir pradėti atidžiau žiūrėti. Kiekvienas turės dar atidžiau įsivertinti visas aplinkybes ir klausimo svarstymo stadijoje, priimti atitinkamus sprendimus, ar dalyvauti balsavime, ar to nederėtų daryti“, – kalbėjo VRK vadovė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Jolanta

Tai va, toks doras Ramūnas Karbauskis, bet į valdžią sodina sau artimus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS