Dalyje savivaldybių interesų nedeklaravo daugiau nei pusė politikų | kl.lt

DALYJE SAVIVALDYBIŲ INTERESŲ NEDEKLARAVO DAUGIAU NEI PUSĖ POLITIKŲ

  • 1

Penktadienį baigiantis terminui deklaruoti privačius interesus, to dar nepadarė daugiau nei pusė naujai išrinktų narių Raseinių, Širvintų bei Mažeikių rajono savivaldybių tarybose, taip pat trečdalis Vilniaus ir Kauno politikų, rodo Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) duomenys.

Komisijos duomenimis, atmetus Šilutės ir Trakų rajono savivaldybes, kuriose vyko pakartotiniai merų ir tarybų rinkimai, pagal nepateiktų deklaracijų skaičių pirmauja Raseinių rajonas: čia interesus deklaravo 10 iš 25 (40 proc.) politikų. Širvintų rajone tai padarė 9 iš 21 (43 proc.), Mažeikių rajone - 13 iš 27 (48 proc.) naujai išrinktų tarybos narių.

Iš didmiesčių nepažangiausias yra Vilniaus miestas - čia interesus deklaravo 35 iš 51 (68 proc.) tarybos narių, nurodo VTEK. Kaune deklaracijas pateikė 30 iš 41 (73 proc.), Klaipėdoje - 25 iš 31 (81 proc.), Šiauliuose - 28 iš 31(90 proc.), Panevėžyje - 27 iš 31 (87 proc.), Alytuje - 23 iš 27 (85 proc.) politikų.

Kaip BNS sakė komisijos Prevencijos skyriaus vedėjas Mindaugas Siaurys, paskutinė diena, kai naujai išrinktiems savivaldybių politikams galima pateikti deklaracijas, yra liepos 10-oji. Šilutės ir Trakų rajono savivaldybių, kuriose rinkimų rezultatai patvirtinti tik šią savaitę, politikai tam dar turi mėnesį laiko.

„Liepos 10-ąją mes užfiksuosime pažeidimus - atsakomybės neišvengs tie, kurie nesugebėjo deklaruoti. Bet kad jie nebūtų kviečiami tik už formalų nedeklaravimą, mes pradėsime analizę, kas tas žmogus, kuris nedeklaravo. Taip pat pažiūrėsime iš ankstesnių duomenų, ar žmogus iš anksčiau neturėjo privačių interesų ir ar tai neturėjo įtakos jau naujos kadencijos tarybos narių priimtiems sprendimams. Kitaip tariant, tuos, kurie nepateikė deklaracijų, pačiupinėsime labai giliai“, - sakė M.Siaurys.

Jis tvirtino, kad komisija dar vertins, kurių politikų deklaracijos nebuvo priimtos dėl techninių priežasčių (jiems bus išsiųsti perspėjimai), o kurie nedeklaravo interesų piktybiškai. Kitos savaitės pradžioje komisija pradės skelbti piktybiškai interesų nedeklaravusiųjų politikų pavardes.

„Bet jau turime vieną merą, kuris piktybiškai nedeklaruoja interesų - Pakruojo rajono“, - atskleidė M.Siaurys.

Pakruojo rajono savivaldybei vadovauja Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) atstovas Saulius Gegieckas. Jis BNS patikino deklaraciją pateikęs, tačiau neatmetė, kad joje gali būti klaidų.

„Visada deklaracijas pateikiu - ir dabar esu pateikęs, nebent yra kažkokių klaidų (...). Būtinai reikės pasižiūrėti - kam turėti problemų lygioje vietoje“, - patikino jis.

M.Siaurys taip pat sakė, kad šiuo metu baigiama kurti sistema, kuri leis keistis duomenimis su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). Sistema leis lengviau patikrinti asmenų patikimumą skiriant juos į įvairias pareigas, įvertinti jų korupcijos rizikos sritis. VTEK atstovas patvirtino, kad STT bus teikiami duomenys ir apie apie interesų nedeklaravusius politikus.

Savivaldybių tarybų ir pirmieji tiesioginiai merų rinkimai vyko kovo 1 dieną, o antrasis merų rinkimų turas - kovo viduryje.

Šilutėje ir Trakų rajono savivaldybėse dėl šiurkščių pažeidimų surengti pakartotiniai tarybų ir merų bei Širvintų rajono mero rinkimai - jų rezultatai baigiami tvirtinti ketvirtadienį.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Rinkėjas

Sulindo į valdžią ir nustojo kriūksėti. Vis reikia botago.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS