EK vadovas: Astravo AE rūpi visai Europai | kl.lt

EK VADOVAS: ASTRAVO AE RŪPI VISAI EUROPAI

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) sako, kad dėl saugumo standartų Lietuvos kritikuojamas Baltarusijos atominės elektrinės projektas rūpi visai Europai, ir Briuselis atidžiai seks šį klausimą.

Komisijos vadovas sakė Europos Sąjungos (ES) Rytų partnerystės viršūnių susitikime Briuselyje penktadienį iškėlęs šį klausimą Baltarusijos delegacijai.

„Komisija nelaiko šio klausimo dvišaliu, Lietuvos ir jos kaimynės (Baltarusijos) klausimu, tai yra europinis klausimas. Šiuo klausimu aš visiškai palaikau Lietuvos prezidentę (Dalią Grybauskaitę) ir lietuvius“, – per spaudos konferenciją sakė J. C. Junkckeris.

„Mes atidžiai seksime šį klausimą, nežiūrėsime į tai atlaidžiai“, – pridūrė EK vadovas.

Lietuvos siūlymu į viršūnių susitikimo baigiamąją deklaraciją įtrauktas reikalavimas gerbti „aukščiausius tarptautinius branduolinės saugos ir aplinkosaugos standartus“.

Lietuva kaltina Minską, kad Astravo jėgainė statoma nesaugiai. Baltarusijos užsienio reikalų ministras savo ruožtu viršūnių susitikime tikino, kad jo šalis yra atvira bendradarbiavimui su ES dėl jėgainės statybų.

Briuselyje vykstant Rytų partnerystės viršūnių susitikimui prie Europos Parlamento surengta protesto akcija prieš Astravo atominės elektrinės statybas. Ją inicijavo ir joje dalyvavo apie 15 Belgijos lietuvių bendruomenės atstovų, europarlamentaras Petras Auštrevičius. Akcijos dalyviai iškėlė plakatus, užsidėjo respiratorius – reikalauta stabdyti nesaugios atominės elektrinės Astrave statybas.

Siekdama apsunkinti Astravo AE projektą, Lietuva žada blokuoti elektros patekimą į šalies rinką. Lietuvos Vyriausybė prieš dvejus metus taip pat kreipėsi į Briuselį, ragindama ES lygiu pradėti diskusijas dėl elektros boikoto iš nesaugių elektrinių, bet nesulaukė nei Europos Komisijos, nei kitų ES šalių paramos.

Jėgainę netoli sienos su Lietuva, apie 40 kilometrų nuo Vilniaus stato Rusijos korporacija „Rosatom“.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

pritariu

Ką USA pakiš tą ir išrinksime, jei baudžiauninkai bandys balsuoti netinkamai užstrigę kompai viską sutvarkys.

Rimtas

Kas bus matyt per rinkimus? Tai kad rinkti nėra ką, vieni balvonai ir pižonai, žodžio angliškai nesurezgantys, kaip jie su kitais pasaulio lyderiais kalbėsis? O tokių galva linkčiojančių ar rytų pusę žiūrinčių, apsaugok dieve, nereikia ir nerinksime. O dėl Astravo nėra ko bliauti, kaimynų žemė ir joje ką nori, tą jie ir daro. Reikėjo savo statyt, kai reaktorių kainos buvo nukritę iki minimumo, tai ne! Visokių Balsio ir Co pezalų prisiklausę prabalsavote prieš, tai dabar ir uostykit kaimynų smarvę. Ir nėr čia ko klykauti apie supistus, kai patys tokie patys kaušai.

Skandinavija

stabdo Europos sajunga, dabar ir Lenkija prisidejo prie Vengru ir Ceku. Bet nera to blogo, kas Lietuvai neiseitu i gera. Bus matyt, per Prezidento rinkimus, kiek mes patys esame atsparus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS