G. Paluckas: mokytojai streikuoja, nes švietimo ministrė jų negerbia | kl.lt

G. PALUCKAS: MOKYTOJAI STREIKUOJA, NES ŠVIETIMO MINISTRĖ JŲ NEGERBIA

Socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Gintautas Paluckas sako, kad mokytojų streikai kyla ne tik dėl finansinių paskatų, bet ir dėl to, kad švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė negerbia švietimo bendruomenės bei negeba su jais bendrauti.

„Streikai sąlygoti ne tik finansinių dalykų. Čia jau toks politinis anekdotas, kaip galima skirti papildomai 70 mln. ir gauti atgal streikus. Įmanoma, jeigu tu negerbi švietimo bendruomenės. Jeigu mėgini manipuliuoti, įrodinėti, kad atlyginimai visiems padidėjo, nors jie padidėjo dėl padidėjusio krūvio (...) Negali įrodinėti intelektualiems žmonėms, kad juoda yra balta ir už tai nesulaukti pykčio“, - teigė penktadienį „Žinių radijui“ G. Paluckas.

Pasak LSDP pirmininko, partija palaiko konservatorių inicijuojamą interpeliaciją švietimo ir mokslo ministrei.

Negali įrodinėti intelektualiems žmonėms, kad juoda yra balta ir už tai nesulaukti pykčio.

„Mes palaikome interpeliaciją. Tai susiję ne tik su šių dienų įvykiais, streikais ar etatiniu apmokėjimu. Tai susiję su visais veiksmais, kurie iki šiol buvo atlikti“, - sakė G. Paluckas.

Antradienį švietimo ir mokslo ministre nepatenkinti Seimo nariai paskelbė J. Petrauskienei interpeliaciją. Politikai kaltina ministrę nesusitvarkant su situacija švietimo srityje po etatinio mokytojų darbo apmokėjimo bei negebant bendrauti su mokytojų bendruomene, dėl ko vyksta mokytojų streikai.

Po interpeliacijos tekstu ir ministrei užduodamais klausimais pasirašė opozicinių konservatorių ir socialdemokratų frakcijų atstovai. Tarp interpeliaciją remiančių politikų - ir valdančiųjų „valstiečių“ frakcijai priklausantis Naglis Puteikis.

Kovos su kainomis priemonės – utopiškos

Socialdemokratų lyderis G. Paluckas premjero Sauliaus Skvernelio siūlomas priemones kovoti su didėjančiomis kainomis pavadino utopija. Pasak jo, Vyriausybės vadovo ginamas maisto kuponų (vaučerių) projektas neprisidės mažinant kainas, todėl, tvirtina jis, sužadinti žmonių lūkesčiai taip ir liks neįgyvendinti.

„Pats blogiausias dalykas politikoje yra žadinti lūkesčius, kurių negalėsi įgyvendinti“, - pabrėžė „Žinių radijui“ G. Paluckas.

„Pasiūlytas priemonių paketas realiai kainų nemažina, aš nematau nė vienos priemonės, kuri pakeistų kainų ar sąnaudų struktūrą“, - teigė politikas. Jo nuomone, maisto kuponai, kurie, S. Skvernelio teigimu, prisidės mažinant kainas ir stiprins smulkųjį ir vidutinį verslą, neturi prielaidų duoti siekiamo rezultato.

„Kuponų rezultatyvumas ir gebėjimas mažinti kainas būtų galimas tuo atveju, jei būtų galima naudoti tą kuponą visuose prekybos centruose. Šiandien mes matome suplaktus du tikslus - skatinti smulkųjį vidutinį verslą ir tarsi mažinti kainas. Jūs suprantate, smulkus ir vidutinis verslas nėra konkurencingas, nes mažesnės jo pardavimų apimtys, didesnės sąnaudos, todėl ir jų produkcija yra brangesnė. Tai duodant tą vaučerį prekių įsigyti būtent konkrečiuose taškuose, jokių kainų nesumažinsi. Tu tiesiog padengsi tą didesnę kainą valstybės vardu“, - samprotavo socialdemokratas. Pasak jo, apskritai premjero siekis yra utopiškas.

Tačiau G. Paluckas sveikino S. Skvernelį, kad šis susiaurino maisto kuponų skyrimą iki šeimų, auginančių ikimokyklinio amžiaus vaikus. Pasak jo, paeksperimentavusi su sukurta kuponų sistema, Vyriausybė anksčiau ar vėliau atsitrauks nuo šios idėjos pati.

„Paeksperimentavę pamatys tą efektą, tą įtaką ir galų gale nebereikės čia iečių laužyti ir įtikinėti, kas yra kas“, - apibendrino G. Paluckas.

ELTA primena, kad Vyriausybė trečiadienį pasitarime pritarė vadinamajam kainų mažinimo planui, kurio viena iš priemonių - įvesti elektroninius maisto kuponus (dar žinomus kaip vaučerius), kuriais būtų leista naudotis šeimoms, turinčioms ikimokyklinio amžiaus vaikų, o teisę parduoti turėtų verslininkai, dalyvaujantys trumpojoje maisto tiekimo grandinėje.

Vadinamųjų e. vaučerių pagalba minėti pirkėjai gautų 20 proc. nuolaidą nuo vaučerio vertės ūkininkų produkcijai smulkiose prekybos vietose.

Taip pat pritarta siūlymui internetiniame puslapyje skelbti 20 maisto produktų kainas, kur būtų galima matyti ūkininko, perdirbėjo ir prekybininko kainos dalį.

Prezidento posto siekiantis ekonomistas Gitanas Nausėda skeptiškai įvertino premjero ginamą „vaučerių projektą“. Pasak jo, šis Vyriausybės sumanymas tiesiog pažeidžia vieną iš ES įtvirtintų laisvių - laisvą prekių judėjimą.

Palaiko PVM mažinimą būstui ir maistui

Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) mažinimas keičiant šį biudžeto pajamų šaltinį kitais pajamų šaltiniais būtų labai sveikintinas dalykas, „Žinių radijo“ laidoje „Opozicija“ teigė socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Palukas.

„Tikrai pritariu mažesniam PVM maisto produktams ir vaistams, ir tai taikoma daugelyje Europos šalių. Tuo tarpu šio mokesčio lengvatos viešbučiams ir spausdintai žiniasklaidai, išskiriant ją nuo internetinės žiniasklaidos - nepalaikau ir nesuprantu“, - teigė pašnekovas.

Jo manymu, pridėtines vertės mokestis iš esmės yra neteisingas ir regresyvus - kuo mažesnes pajamas žmogus gauna, tuo santykinai didesnę dalį išlaidų sudaro PVM. „Taip pat reikėtų nepamiršti, jog kad šis mokestis nuo 18 iki 21 procento didėjo krizės metu, kai reikėjo dengti netektis ir nuostolius“, - sakė jis.

Tikrai pritariu mažesniam PVM maisto produktams ir vaistams, ir tai taikoma daugelyje Europos šalių.

Socialdemokratai Seime yra įregistravę įstatymo pataisas siūlymą taikyti lengvatinį 5 proc. PVM tarifą asmenims iki 30 metų, perkantiems pirmąjį savo būstą.

Anot pašnekovo, tai būtų ypač aktualu jaunoms šeimoms, nes dėl finansinės drausmės įstatymų įsigyjant būstą reikia turėti didelį pradinį įnašą, o pataisos leistų sumažinti pradinio įnašo dydį.

„Tačiau tai - dalinis sprendimas, siekiame įgyvendinti kompleksinę prieinamo būsto programą ir įsigijusiems būstą taikyti tokį principą, kaip dabar taikoma kompensacijoms už šildymą - jeigu 30 procentų pajamų skiriama būstui, žmogus turi teisę į paramą: ar tai būtų kompensacija, ar mažesnės lizingo įmokos, ar dengiant dalį palūkanų ar kitos priemonės“, - kalbėjo G. Paluckas.

Žmonės kuriami visuomenėje, o ne kariuomenėje

Seimo opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas G. Paluckas nemano, kad karinė tarnyba turėtų būti primesta, todėl jo vadovaujama partija nepasisako už visuotinę privalomąją karo tarnybą.

„Man visa šita koncepcija, kad štai paimsim į kariuomenę ir padarysim iš tavęs vyrą, skamba keistokai. Ne kariuomenė daro žmones žmonėmis, o šeima, švietimo sistema, kultūrinė aplinka, “ - „Žinių radijui“ sako G. Paluckas.

ELTA primena, kad opozicinė Socialdemokratų partija pasisako už tai, kad Lietuvos krašto apsaugos finansavimo lygis gynybai išliktų 2 proc. bendrojo vidaus produkto jo nedidinant iki siūlomo 2,5 proc.

Paklaustas, ar nemano, kad be kariuomenės nebūtume apgynę savo nepriklausomybės prieš šimtą metų, LSDP pirmininkas pabrėžė nemenkinąs kariuomenės ir tikrai jos reikšme neabejojąs.

„Kariuomenės reikšmė yra svarbi. Kariuomenė ir savaitgalį vyksiantis paradas - aš suprantu, kodėl tai vyksta. Stengiamasi parodyti mūsų „raumenį“, kad mes galime apsiginti, kad turime kuo, kad visuomenė jaustųsi saugesnė, kad galėtų užsiimti savo kasdieniais reikalais. Čia yra viena iš viešojo gyvenimo sričių, kuri yra svarbi, bet jos nereikia pervertinti. Ten žmonės negaminami. Žmonės kuriami visuomenėje, o ne kariuomenėje“, - pabrėžė G. Paluckas.

Socialdemokratų pirmininko nuomone, kiekvienas turi teisę apsispręsti, ar Tėvynę gins su ginklu rankoje, ar pasirinks kitokias rezistencijos formas, nes, pasak jo, ne visi gali lakstyti miškais ar su ginklu.

„Nesu tarnavęs. Aš esu šaulys. Jeigu būtų toks poreikis, eičiau ir į pasiruošimą, ir į kursus. Dabar tarnauti kariuomenėje nematau nei poreikio, nei reikalo, aš visuomenei dirbu kitą darbą ir manau, kad jis yra naudingas. Šiandien tokio noro (tarnauti kariuomenėje. - ELTA) neturiu, “ - sakė G. Paluckas.

Penktadienį Lietuvos kariuomenės švenčia įkūrimo 100-metį. Šiai progai paminėti lapkričio 24 d. vyks karinė rikiuotė ir paradas. Renginyje dalyvaus apie 2 tūkst. karių iš 27-ų valstybių, taip pat pasirodys gausybė karinės technikos.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

tas - Mokinys

čia rašo apie mokinių (kai kurių) tėvus?

Mokiny

Vargu, ar Tu mokinys, greičiau Tavo arogantiška mamelė, kuri tik viena yra ideali, o jos sūnus tiesiog vunderkindas...Kiek teko diskutuoti su mokiniais, jie puikia supranta mokyklos problemas ir nesako tokių teiginių....

baikite moralizuoti

Tiesiog niekas visoje valdžioje, daug kas visuomenėje negerbia mokyklos, mokytojų.Pagarbą tėveliai parodytumėte, jei lankytumėtės mokykloje, domėtumėtės savo vaikais, išgirstumėte, kokius patarimus, nuogąstavimus išsako pedagogai.Pagarbą politikai parodytumėte, jei savo programose įtrauktumėte bent vieną realų punktą mokytojams, o ne pažadą, mokyklą, kultūra padaryti prestižiniais, ministrė parodytų pagarbą, jei ne kopijuotų aklai vienos ar kitos mokyklos modelio, dabar Suomijos, o puoselėtumėte tai, ką skelbė Lietuvos mokyklų šviesuoliai, kas jau buvo Lietuvoje pasiekta...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS