Kodėl išvados dėl R. Karbauskio liko VRK vadovės stalčiuje? | kl.lt

KODĖL IŠVADOS DĖL R. KARBAUSKIO LIKO VRK VADOVĖS STALČIUJE?

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė neatsako, kodėl pernai birželį komisijos darbo grupės parengta išvada dėl Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovo Ramūno Karbauskio mecenuojamų renginių nebuvo pateikta svarstyti komisijai.

Opozicinė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) rengia kreipimąsi į Generalinę prokuratūrą su prašymu atlikti tyrimą, ar šioje situacijoje negalima įžvelgti prekybos poveikiu ir piktnaudžiavimo požymių.

Konservatoriai kelia versiją, esą nuslėpus darbo grupės išvadą dėl „Agrokoncerno“ milijoninės paramos su R. Karbauskiu susijusiems renginiams L. Matjošaitytei atsidėkota VRK vadovės postu.

„Koks gali būti atsidėkojimas, jei toje išvadoje, kurią parengė darbo grupė, nebuvo nustatyta pažeidimų? Nebuvo niekas slepiama ir nebuvo poreikio slėpti“, – į kaltinimus atsako VRK vadovė.

Kaip skelbia naujienų portalas 15min.lt, išvadoje dėl „Agrokoncerno“ paramos renginiams, serialui „Naisių vasara“ nenustatyta rinkimų įstatymų pažeidimų, tačiau siūlyta kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI) dėl galimų mokesčių įstatymų pažeidimų skiriant paramą.

Anot išvados, kai kuriais atvejais juridinių asmenų parama galutiniam gavėjui teikta ne tiesiogiai, o per tarpininkus, mecenatu buvo įvardytas R. Karbauskis, o ne paramą suteikę juridiniai asmenys.

VRK darbo grupė suskaičiavo, kad su R. Karbauskiu susijusiems renginiams 2013–2016 metais „Agrokoncernas“ galėjo išleisti per milijoną eurų.

L. Matjošaitytė ketvirtadienį žurnalistams atsakydama į klausimus dėl pernai parengtos, bet viešai svarstyti taip ir nepateiktos išvados teigė, kad senoji medžiaga pridėta prie šiuo metu VRK atliekamo tyrimo.

Į keliskart pakartotą klausimą, kodėl darbo grupei pateikus išvadą ji taip ir nebuvo pateikta svarstyti VRK posėdyje, komisijos pirmininkė neatsakė.

„Vyriausiajai rinkimų komisijai buvo dokumentų valdymo sistemoje ta išvada pateikta, šiuo metu vyksta tyrimas, ir išvada prijungta prie esamo tyrimo, ir kai bus atliktas tyrimas, bus paskelbti rezultatai ir informuota visuomenė“, – Seime žurnalistams teigė L. Matjošaitytė.

Atkreipus dėmesį, kad kalbama ne apie šios dienos, o daugiau kaip pusės metų senumo įvykius, L. Matjošaitytė tvirtino, kad „tuo metu keitėsi komisija, vyko daug pokyčių, buvo nepilnos sudėties komisija, ir toks buvo priimtas sprendimas“.

Klausiama, ar tai ji priėmė sprendimą neteikti išvados svarstyti komisijos nariams, komisijos vadovė tvirtino jau atsakiusi į šį klausmą.

„Išvadoje nebuvo nurodyta, kad pažeidimai padaryti ar nepadaryti, nebuvo siūlymo teikti į VRK posėdį“, – sakė VRK vadovė.

Perklausta, kodėl tokio siūlymo nebuvo, ar tai jos sprendimas, L. Matjošaitytė kartojo: „Vėlgi, aš atsakiau į jūsų klausimą“.

Priminus, kad išvadoje nebuvo nustatyta rinkimų įstatymų pažeidimų, bet iškeltos abejonės dėl mokesčių įstatymų, L. Matjošaitytė teigė, kad „Vyriausioji rinkimų komisija nekompetentinga nuspręsti tuos klausimus“.

Į pastabą, jog darbo grupė būtent ir siūlė kreiptis į kompetentingą instituciją, VMI, VRK vadovė atsakė: „Posėdyje nebuvo svarstyta ta išvada, sprendimas nebuvo priimtas, komisija priima kolegialiai sprendimus“.

Opoziciniai konservatoriai pranešė ketinantys kreiptis į Generalinę prokuratūrą dėl šio atvejo.

„Pagrindinis klausimas, ar nebuvo prekybos poveikiu atvejo, nes tai akivaizdu – beveik milijonas eurų, toks buvo interesas slėpti ir informaciją, ir tai buvo nuslėpta, darbo grupės išvados nebuvo pateiktos, nebuvo svarstytos, buvo padėtos į stalčių, ir tuo pat metu ponia yra nominuojama į komisijos pirmininkes. Kyla pagrįstas įtarimas, kad tai galėjo būti susitartas reikalas“, – BNS sakė TS-LKD vadovas Gabrielius Landsbergis.

Kaip skelbia 15min.lt, Seimo rinkimų kampanijos metu Zenono Vaigausko vadovaujama VRK gavo ne vieną skundą dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo ir paslėptos politinės reklamos R. Karbauskio mecenuojamuose renginiuose. Apsvarsčiusi skundus VRK tąkart apsiribojo įspėdama R. Karbauskį, kad tokie renginiai gali būti laikomi politine reklama, bet taip pat sudarė darbo grupę situacijai išsamiau aiškintis.

Darbo grupė pernai birželio 14 dieną parengė jau minėtą išvadą su siūlymu kreiptis į VMI, o birželio 22 dieną, pasibaigus Z. Vaigausko kadencijai, naująja VRK pirmininke paskirta iki tol pavaduotojos pareigas ėjusi L. Matjošaitytė. Į pirmą posėdį naujos sudėties VRK susirinko birželio 30 dieną, bet nei tame posėdyje, nei vėliau darbo grupės išvada nebuvo pateikta svarstyti visai komisijai.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

tarkim

Viešų pirkimų šiuklinių nekapsto Miliūtė, jin šiukšlina gražų teatrą ar filmą? Ar čia toks kabinimo vyro būdas, kaip ten , Miliūte yra?

piliečiai

Nuo kada žmonių švietimas yra papirkimas? Turiningi spektakliai yra švietimas savotiškas. Čia ne butelis ar 10 €, juolab šviečiant nieks net nei užsimena, nei prašo, nei agituoja. O Miliūtė savo praeity gal pasikapsto ir sutapimų paieško ar geras Dalgis lovoj buvo, kiek mokėjo už tai, o ne vaidina staiga" susidomėjus"serialo atradimais vien tik tam, kad kabint kitus ?

geri

kom.. tik ne visiems patinka......
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS