R. Karoblis: Lietuva vertina Kroatijos indėlį į regiono gynybą | kl.lt

R. KAROBLIS: LIETUVA VERTINA KROATIJOS INDĖLĮ Į REGIONO GYNYBĄ

  • 0

„Labai vertiname ilgalaikį Lietuvos ir Kroatijos bendradarbiavimą. UNPROFOR Kroatijoje buvo pirmoji tarptautinė operacija, į kurią išvyko Lietuvos kariai atkūrus šalies Nepriklausomybę.

Ketverius metus Lietuvos kariai kartu su Kroatijos kariais dalyvavo Provincijos atkūrimo grupės misijoje Goro provincijoje Afganistane. Kroatija supranta mūsų regiono grėsmes ir saugumo iššūkius. Geriausias to pavyzdys – Kroatijos prisijungimas prie NATO priešakinių pajėgų kovinės grupės Lietuvoje“, - sakė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis gruodžio 29 d. susitikime su į Lietuvą vizito atvykusiu Kroatijos vicepremjeru ir gynybos ministru Damiru Krstičevićiu (D. Krstičević). R. Karoblis pabrėžė, kad Lietuva labai vertina Kroatijos indėlį į atgrasymo priemonių stiprinimą regione.

„Saugumo grėsmės Baltijos šalyse nemažėja, todėl būtina užtikrinti NATO atgrasymo priemonių šiame regione tęstinumą. Tai labai svarbu NATO, nes tai rodo viso Aljanso atsakingumą“, – susitikime kalbant apie saugumo stiprinimą Baltijos regione sakė Kroatijos gynybos ministras D. Krstičević. Jis pabrėžė, kad beveik 190 karių, kurie šiuo metu tarnauja Lietuvoje dislokuotoje NATO priešakinių pajėgų kovinėje grupėje, atvyko į Lietuvą su užduotimi – įgyti naujų įgūdžių ir pademonstruoti solidarumą. Ministras sakė, kad Kroatija visapusiškai remia Lietuvą ir esantis tikras, kad jei prireiktų Lietuva taip pat paremtų Kroatiją. Toks didelis karių ir karinės technikos dislokavimas į Lietuvą buvo pirma tokia patirtis Kroatijos kariuomenei, tačiau su šiuo iššūkiu buvo sėkmingai susidorota. Kroatijos gynybos ministras padėkojo Lietuvai už priimančiosios šalies paramą ir sudarytas puikias gyvenimo ir tarnybos sąlygas jo šalies kariams Lietuvoje.

„Lietuvos ir Kroatijos bendradarbiavimas gynybos klausimais yra geras ir mes jį turime toliau plėtoti“, – sakė krašto apsaugos ministras R. Karoblis, aptariant sritis, kuriose Lietuva ir Kroatija galėtų intensyviau bendradarbiauti.

„Po šio mūsų susitikimo bendradarbiavimas pakils į dar aukštesnį lygį“,– Lietuvos krašto apsaugos ministrui antrino Kroatijos gynybos ministras. Jis pakvietė Lietuvos krašto apsaugos ministrą atvykti oficialaus vizito į Kroatiją 2018 metais.

Dvišalio susitikimo metu Lietuvos ir Kroatijos gynybos ministrai taip pat aptarė saugumo situaciją Baltijos regione ir pietryčių Europoje. Ministrai taip pat kalbėjo ir apie naujas Europos Sąjungos iniciatyvas, skirtas stiprinti bendrą saugumo ir gynybos politiką. R. Karoblis padėkojo Kroatijai už paramą ir pasiryžimą dalyvauti Lietuvos inicijuotame kibernetinės gynybos projekte ES nuolatinio struktūrizuoto bendradarbiavimo rėmuose.

Po susitikimo Krašto apsaugos ministerijoje Kroatijos delegacija, kurios sudėtyje ir Kroatijos kariuomenės vadas generolas Mirko Šundovas, lydima krašto apsaugos ministro R. Karoblio ir Lietuvos kariuomenės vadovybės, išvyko į Ruklą, kur susitiks su Kroatijos kariais, tarnaujančiais tarptautinėje Vokietijos vadovaujamoje NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinėje grupėje.

Nuo šių metų gruodžio mėn. pradžios Lietuvoje atgrasymo ir gynybos tikslais dislokuotoje NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinėje grupėje tarnauja Kroatijos sausumos pajėgų mechanizuotoji pėstininkų kuopa ( apie 190 karių). Kroatijos kariai į Lietuvą atsigabeno pėstininkų kovos mašinas „Patria“ ir kitą kovos techniką .

Pastaraisiais metais Lietuvos bendradarbiavimas gynybos srityje su Kroatija tampa intensyvesnis, jis plėtojamas įvairiais formatais ir srityse. Nuo 2009 m. Lietuvos ir Kroatijos specialiųjų operacijų pajėgų kariai treniruojasi bendrose pratybose.

Lietuvos kariuomenė ir Kroatijos gynybos pajėgos bendradarbiauja ir keičiasi patirtimi diegiant artilerijos sistemas PzH 2000. Lietuva iš Kroatijos yra įsigijusi karių amunicijos.

Nuo 2011 m. iki 2013 m. keturios Lietuvos karinių oro pajėgų sraigtasparnių įgulos tobulino įgūdžius Kroatijos kalnuotose vietovėse. Šie įgūdžiai lygumų šalies atstovams labai svarbūs, nes leidžia tinkamai pasiruošti dalyvavimui tarptautinėse operacijose.

Šių metų vasarą Kroatijos kariai dalyvavo didžiausiose Lietuvos karinėse pratybose „Geležinis vilkas 2017“.

Kroatija yra išreiškusi susidomėjimą Lietuvos patirtimi vystant taktinį medicininės paramos vienetą „Rolė 2 LM“ . Ateinančiais metais planuojami Kroatijos ir Lietuvos ekspertų susitikimai.

Lietuvos kariuomenę su Kroatija sieja ir tarptautinių operacijų patirtis: 1994–1996 m. apie 90 Lietuvos karių įgijo patirties Jungtinių Tautų vadovaujamoje operacijoje UNPROFOR Kroatijoje. Kroatijos kariai 2006–2010 metais dalyvavo Lietuvos vadovaujamoje Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupėje.

GALERIJA

  • R. Karoblis: Lietuva vertina Kroatijos indėlį į regiono gynybą
  • R. Karoblis: Lietuva vertina Kroatijos indėlį į regiono gynybą
  • R. Karoblis: Lietuva vertina Kroatijos indėlį į regiono gynybą
  • R. Karoblis: Lietuva vertina Kroatijos indėlį į regiono gynybą
  • R. Karoblis: Lietuva vertina Kroatijos indėlį į regiono gynybą
  • R. Karoblis: Lietuva vertina Kroatijos indėlį į regiono gynybą
A. Pliadžio / KAM nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS