Lenkija ir Lietuva sutarė atkurti bendrą švietimo komisiją | kl.lt

LENKIJA IR LIETUVA SUTARĖ ATKURTI BENDRĄ ŠVIETIMO KOMISIJĄ

Lietuvos ir Lenkijos premjerai penktadienį sutarė atgaivinti dvišalę komisiją tautinių bendrijų švietimo klausimams spręsti, pranešė Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis).

„Abu sutarėme, kad turime atnaujinti mūsų bendro švietimo komiteto veiklą“, – Vilniuje žurnalistams sakė M. Morawieckis.

Pasak jo, tokia komisija rūpintųsi lietuviškų mokyklų Lenkijoje ir lenkiškų mokyklų Lietuvoje klausimais.

Lenkijoje veikiančių lietuviškų mokyklų atstovai prašo didesnio finansavimo, taip pat ragina valdžią spręsti lietuviškų vadovėlių problemas, nes iš daugelio dabartinių knygų negalima dėstyti dėl valdžios dažnai keičiamų mokymo programų.

Lenkijoje lietuvių mokyklos uždaromos todėl, kad nebėra vaikų, norinčių mokytis šia kalba, pareiškė Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis.

„Aš norėčiau pabrėžti, kad vienintelė priežastis, kodėl mes sutarėme uždaryti mokyklą, yra tai, jog nebėra moksleivių, kurie nori mokytis ta kalba. Mes esame labai atviri siekiant išlaikyti visas mokyklas, kur būtų dėstoma lietuvių kalba. Ir vienintelė priežastis, kad jau nebėra vaikų tose vietovėse, kurie mokytųsi“, - Vilniuje žurnalistams sakė M. Morawieckis.

Pasak jo, Lenkijos šiaurės rytuose egzistuoja didelė emigracija, todėl apskritai mažėja vaikų, tarp jų ir lietuvių tautinės mažumos.

„Deja, mes taip pat susiduriame su problema Lenkijos šiaurės rytuose - tai yra ta teritorija, kur apskritai mažėja gyventojų. Ir tai susiję ne tik su lietuvių mažuma, žmonės palieka tą konkretų regioną ir ta problema būdinga visoms mūsų valstybėms. Mes veikiame sėkmingai ekonomine prasme, tačiau vystymosi kaina taip pat reiškia ir didelę emigraciją į Vakarų Europą“, - tikino Lenkijos ministras pirmininkas.

Anot jo, siekiant spręsti švietimo problemas abiejose valstybėse, turi būti sukurtas tarpvalstybinis švietimo komitetas.

Tuo metu Lietuvos lenkai nerimauja dėl lenkiškų mokyklų šalyje skaičiaus ir lenkiškų vadovėlių trūkumo.

Pasak M. Marowieckio, dvišalė Lietuvos ir Lenkijos švietimo komisija leis spręsti šiuos klausimus.

„Mes galėsime kalbėtis apie vadovėlius ir apie tai, kaip bus mokoma lietuvių kalbos Lenkijoje ir lenkų kalbos Lietuvoje“, – sakė Lenkijos premjeras.

Šiuo metu Lenkijoje veikia trys lietuviškos mokyklos, o dar vienoje dėstoma ir lietuvių, ir lenkų kalba.

Lietuvoje veikia 50 darželių ir priešmokyklinių grupių, 76 bendrojo lavinimo mokyklos, kuriose mokomoji kalba yra lenkų arba kurios vykdo mokymą skirtingomis kalbomis. Vien tik lenkų mokomoji kalba yra 51 mokykloje.

Lietuvos politikai teigia, kad šalis yra vienintelė pasaulyje, kur lenkų kalbos įmanoma mokytis nuo darželio iki aukštosios mokyklos.

Visgi kaltindama Lietuvą dėl lenkų tautinės bendrijos padėties, Lenkija pastaruosius penkerius metus buvo įšaldžiusi aukščiausio lygio vizitus į Vilnių.

Pastaruoju metu tokie vizitai vėl atgimė, o Vilniuje viešintis Lenkijos premjeras teigė vertinantis Lietuvos ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio „atvirumą kalbant apie Lietuvos lenkų problemas“.

„Mums reikalinga simetrija“, – kalbėjo M. Morawieckis.

„Mes rėmėme ir remiame lietuvių problemų sprendimus Lenkijoje jau daugelį metų, nekilo problemų, bet, deja, iki pastarojo laikotarpio Lenkijos mokyklos Lietuvoje susidūrė su tam tikromis problemomis. Aš džiaugiuosi, kad tai pasikeitė“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

Kol visoje Lenkijoje nebus įvesta privaloma lietuvių kalba tolimesnės kalbos tik kilbukų tvenkiny gąsdinimas.

Vytautas Ka

Gal Lenkijoje bus įvestos Š,Ž,Č raidės? Trys padengs tris? Apie kokią SIMETRIJĄ prakalbo ''svečias'' iš Lenkijos?

už klaidas reikia labai brangiai mokėti

Skvernelis yra neprognozuojamas, jis viską atiduos lenkams. Žmogus, kuriam nebrangi nei gimtoji kalba, nei Tėvynė. Neduok Dieve, jei taps prezidentu, tapsime Lenkijos kolonija. Padarėme didžiulę klaidą, balsuodami už valstiečius, žaliuosius. Galima tik pasiteisinti, kad kuo toliau, tuo labiau neliko Lietuvoje partijų, kurios gintų lietuvybę, Lietuvos kultūrą.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS