Lietuva ir dar 15 šalių ragina Rusiją tirti žmogaus teisių pažeidimus Čečėnijoje | kl.lt

LIETUVA IR DAR 15 ŠALIŲ RAGINA RUSIJĄ TIRTI ŽMOGAUS TEISIŲ PAŽEIDIMUS ČEČĖNIJOJE

  • 3

Lietuva ir dar 15 Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) šalių ketvirtadienį paragino Rusiją tirti žmogaus teisių pažeidimus Čečėnijoje, o atsisakius tai padaryti, – užtikrinti nepriklausomą tarptautinių ekspertų tyrimą.

Viešame pareiškime šios šalys paragino Rusiją paleisti beveik metus kalinamą žmogaus teisių centro „Memorial“ Čečėnijos biuro direktorių Ojubą Titijevą.

„Teismai turėtų vykti ne Čečėnijoje, kad būtų užtikrintas teismų nepriklausomumas. Ši rekomendacija turėtų būti nedelsiant įgyvendinta Ojubo Titijevo byloje. Jis turėtų būti paleistas“, – teigiama dokumente.

Ketvirtadienį ESBO Nuolatinės Tarybos posėdyje pristatyta vadinamoji Maskvos mechanizmo ataskaita, kurią šalys inicijavo dėl žmogaus teisių pažeidimų ir nebaudžiamumo Čečėnijoje.

Anot ataskaitą parengusio nepriklausomo Maskvos mechanizmo eksperto Volfgango Benedeko, surinkti įrodymai patvirtino įtarimus dėl Čečėnijoje vykdomų persekiojimo, neteisėtų įkalinimų, kankinimų, priverstinių dingimų bei žudymų.

Anot Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos, pasitvirtino ir vykę persekiojimai prieš asmenis dėl savo seksualinės orientacijos ar lytinės tapatybės. Ataskaitoje teigiama, kad teisės viršenybės principas Čečėnijoje neveikia, represinis valstybės aparatas persekioja valdžios oponentus ir žmogaus teisių gynėjus, vyrauja nebaudžiamumas ir bauginimo atmosfera.

Maskvos mechanizmą šių metų lapkričio 1 dieną inicijavo Airija, Belgija, Danija, Estija, Islandija, JAV, Jungtinė Karalystė, Kanada, Latvija, Lietuva, Nyderlandai, Norvegija, Prancūzija, Suomija, Švedija ir Vokietija.

Paskutinį kartą ESBO Maskvos mechanizmas buvo panaudotas 2011 metais dėl žmogaus teisių pažeidimų Baltarusijoje bei 2003 metais dėl politinių oponentų persekiojimo Turkmėnistane.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Vatinukai, ar jus nors zinot kas ta jusu derzava valdo? Paziurekit i putina 2000 m. ir dabar. Tai du skirtingi zmones. Baisu net pagalvoti, kas tame kremliuje dedasi...

Anonimas

apie cicenus tu geriau tylek ,ka jusu rusija daro tai visi mes gerai zinom ,kas totorius isvare is ju paciu zemes , naikintoju armija, ar jus karmos nebijot putino irankiai

na --pirmiausiai tai

nei Cecenai ,nei rusai nestojo y euro sojuza ir ten ystot neketina , antra --vien lietuva jau ne viena kitaminty sulaikius laiko cypeje uzdare... Pozela jau daugiau kaip menesy, dabar vos yvaziavusy Ivanova sulaike .....gal geriau savus purvinus reikalus issiskalvbkit po to jau pas kaimynus per tvora ziurekit ka jie ten daro

SUSIJUSIOS NAUJIENOS