Lietuvos Vyriausybė siūlo Briuseliui atsisakyti laiko sukiojimo | kl.lt

LIETUVOS VYRIAUSYBĖ SIŪLO BRIUSELIUI ATSISAKYTI LAIKO SUKIOJIMO

Lietuvos Vyriausybė siūlo Briuseliui atsisakyti laiko sukiojimo dukart per metus, vietoje to palikti galioti dabar esantį vasaros laiką.

Trečiadienį ministrų kabinetas pritarė šiai Susisiekimo ministerijos parengtai Lietuvos pozicijai, kuri bus teikiama Europos Komisijai, vykdančiai viešas konsultacijas dėl vasaros laiko susitarimų.

Europos Komisija konsultacijas pradėjo atsižvelgdama į Lietuvos, Suomijos vyriausybių bei Europos Parlamento narių raginimus atsisakyti laikrodžių sukiojimo.

Vasaros laikas kasmet įvedamas daugumoje Europos ir Šiaurės Amerikos šalių. Šios tvarkos šalininkai sako, kad ilgesni šviesūs vasaros vakarai leidžia sutaupyti energijos, skatina žmones būti lauke, mažina eismo nelaimių, nusikalstamumo riziką.

Kritikai teigia, kad kasmetinis ritualas erzina žmones, galimi trumpalaikiai sveikatos sutrikimai, jie pasigenda akivaizdžių ekonominės naudos įrodymų.

Susisiekimo ministras Rokas Masiulis sako, kad Vyriausybės nuomone, atsisakius laiko sukiojimo, visose ES valstybėse turėtų būti paliekamas vasaros laikas, kuris „yra natūralesnis“.

„Norime vasaros laiko – jis yra natūralus, tam pritaria ir sveikatos ministras. Supraskime, kad šiame etape vyksta konsultacijos Europos Komisijoje, šiaip, kiekvienas pilietis gali pareikšti savo poziciją EK. Mes savo poziciją Energetikos taryboje esame pasakę jau du kartus“, – žurnalistams Vyriausybėje sakė R. Masiulis.

Jis pabrėžė, kad kol kas iniciatyvą palaiko tik keturios ES narės, o keisti nusistovėjusią tvarką reikėtų daugumos balsų. Ministras taip pat abejoja, kad sprendimas galėtų būti priimtas per kelerius metus.

„Realiau, tai dešimtmečio klausimas, nei kelerių metų, bet viliamės, kad nereikės tiek laukti“, – dėstė ministras.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako negalintis argumentuoti, kodėl formuojant Lietuvos poziciją pasirinktas prioritetas palikti vasaros laiką ir sako, kad dėl to turėtų spręsti specialistai.

„Mūsų argumentai yra dėl paties laiko kaitaliojimo, sukinėjimo, pirmiausia, dėl to pasisakome prieš, nes laiko kaitaliojimas yra susijęs ir su rizika sveikatai, ypatingai, vaikų grupei, jautresniems žmonėms, kurie turi miego sutrikimų“, – pabrėžė A. Veryga.

Anot jo, vertinant, koks laikas Lietuvai yra natūralesnis, reikėtų žiūrėti, kada saulė vidurdienį būna arčiausiai savo aukščiausio taško.

„Tada diena išsidėsto logiškiau ir tolygiau, žmonės šviesųjį paros metą praleidžia darbingai. O kuris čia laikas, aš tikrai nesiginčysiu – manau, kad vasaros laikas yra arčiau mums geografiškai, bet tikrai nedrįsčiau pasakyti, kad tikrai taip“, – aiškino A. Veryga.

A. Verygos nuomone, net ir žiemą, pavyzdžiui, vaikams aktualu, kad šviesus paros metas tęstųsi po pamokų, o ne anksti ryte.

„Vaikai pripranta prie ritmo, jie atsikelti gali. Jiems problema yra keisti laiką“, – aiškino A. Veryga.

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

Para bellum

"Ministras taip pat abejoja, kad sprendimas galėtų būti priimtas per kelerius metus". Matot, kaip galima paprastą klausimą padaryti sudėtingu ir biurokratiniu. Tai ko stabiliam laikui reikia? Sudaryti spec. komisiją? Surengti referendumą visose ES valstybėse? Taip sprendžiant gali prireikti ir 100 metų....

Kazys suvalkietis

Kažkas iūlo palikti vasaros laiką. Jei taip, tai tada gyventume tuo pačiu laiku, kaip ir Maskva (dabar pas mus ir Maskvoje - tas pats laikas). Argi taip būtų gerai? Meje, Maskva jau keletas metų, kaip gyvena pastoviu laiku.

tam--,,to-tam,,,na tai tu ,,pydare nedadarytas,,[anot

taves] apsispresk ...ar teisingai parasyta -ar ne....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS