Opozicija inicijuoja tyrimą dėl R. Karbauskio šeimos imperijos | kl.lt

OPOZICIJA INICIJUOJA TYRIMĄ DĖL R. KARBAUSKIO ŠEIMOS IMPERIJOS

Opozicija inicijuoja parlamentinį tyrimą dėl Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkui Ramūnui Karbauskiui priklausančio verslo ir jo šeimos narių valdomos žemės, „Agrokoncerno“ veiklos.

Konservatoriai bei liberalai siūlo aiškintis, kurie fiziniai ir juridiniai asmenys Lietuvoje valdo daugiau nei 200 hektarų žemės ūkio paskirties žemės, nustatyti atvejus, kai didelius žemės ūkio paskirties žemės plotus įsigyja ir sukaupia asmenys, kurie patys nevykdo jokios žemės ūkio veiklos, negyvena Lietuvoje ir „apskritai neturi nieko bendro su žemės ūkio veikla“.

Aiškinsis ir dėl trąšų

Siūloma tirti, kokias schemas fiziniai ir juridiniai asmenys naudoja siekdami apeiti Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo įstatymo nuostatas, reglamentuojančias maksimalų 500 hektarų galimos įsigyti žemės ūkio paskirties žemės vienam asmeniui ar susijusiems fiziniams ir juridiniams asmenims. Opozicija kelia versiją, jog per tokias schemas realiai valdomi ir dirbami didesni žemės ūkio paskirties žemės plotai nei leidžia įstatymas.

Taip pat parlamentinis tyrimas aiškintųsi situaciją, susijusią su trąšų importu, kitus R. Karbauskiui pastaruoju metu viešai užduotus klausimus, susijusius su „Agrokoncerno“ veikla.

„Yra ypatingai daug klausimų, susijusių tiek su R. Karbauskiu, tiek su „Agrokoncernu“, tiek su kitomis žemės ūkio bendrovėmis, per skirtingas sritis, tiek su trąšomis, tiek su žemės sklypų įsigijimu, tiek su žemės sklypų koncentracija, įrengimų skolinimu, kad viena institucija jų nebegali atsakyti. Klausimai yra politiniai ir mes įsitikinę, kad reikalingas aiškus, skaidrus, politinis tyrimas“, – BNS sakė konservatorių vadovas Gabrielius Landsbergis.

„Aš noriu pabrėžti, kad tai ir tam tikras egzaminas R. Karbauskiui – įrodyti, kad jis yra nuoseklus, tirdamas ne tik tuos klausimus, kurie jam patogūs, o visus, ir sąžiningai ir nuosekliai ieškodamas teisingumo“, – pridūrė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas.

Liberalų sąjūdžio vadovas Eugenijus Gentvilas primena tik „valstiečiams“ pradėjus debatus dėl Lietuvos radijo ir televizijos tyrimo sakęs, jog lygiagrečiai turi būti pradėtas ir tyrimas dėl R. Karbauskiui užduodamų klausimų, susijusių su jo verslu.

„Mes irgi tuo suinteresuoti, ruošiame popierius ir sudėsime į bendrą. Jau pasigirdo gąsdinimų, kad dubliuos prokuratūros darbą. Bet prokuratūra nevykdo ikiteisminio tyrimo ir čia nėra jokio pavojaus įsikišti į baudžiamąją bylą, nes nėra jokios baudžiamosios bylos. Viešojo intereso gynimas vyksta civiline tvarka“, – BNS sakė E. Gentvilas.

Generalinė prokuratūra antradienį pranešė pradėjusi tyrimą, kad būtų įvertinti žiniasklaidos pranešimai apie „valstiečių“ vadovo R. Karbauskio verslo ir jo šeimos narių valdomą žemę.

„Atsižvelgiant į žiniasklaidoje paskelbtą informaciją apie atvejus, kai keli juridiniai asmenys galimai bendrai valdo didesnius nei teisės aktuose nustatyti  500 hektarų žemės ūkio paskirties žemės plotus, Generalinėje prokuratūroje priimtas sprendimas inicijuoti tyrimą ginant viešąjį interesą“, – paskelbė prokuratūra.

E. Gentvilas sako, kad komisija tirtų, kokios spragos buvo paliktos įstatyme, galbūt ir sąmoningai, kad būtų galima apeiti ribojimus dėl žemės kio paskirties plotų įsigijimo.

„Galima pereiti ir prie konkrečių atvejų analizės. Pavyzdžiui, kiek fizinių asmenų įsigijo daugiau kaip dešimt hektarų, ar jie tenkino visus įstatymo nustatytus reikalavimus, tai yra ar buvo deklaravę savo pasėlius mažiausiai trejus metus, ar turėjo žemės ūkio išsilavinimą ir pan. Tikrai siūlau ne R. Karbauskiu ir sūnumis apsiriboti, o išplėsti, kiek tokių precedentų yra nutikę“, – pažymėjo liberalų vadovas.

Siūloma, kad komisija būtų sudaryta iš 13 narių, turinčių teisę dirbti su slapta informacija. Kaip BNS sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vadovas Gabrielius Landsbergis, parašus po tyrimo iniciatyva planuojama pradėti rinkti artimiausiu metu.

Tyrimas galėtų būti pradėtas ne anksčiau kaip pavasario sesiją, mat komisijai sudaryti reikalingas balsavimas. Pavasario sesija prasideda kovo 10 dieną.

Parlamentinį tyrimą siūloma atlikti ir dėl kitų R. Karbauskiui dėl jo verslo veiklos užduotų klausimų, pvz., reaguojant į žiniasklaidos pranešimus „tirti ir nustatyti atvejus bei schemas, kai stambūs žemvaldžiai ir žemės ūkio įmonės pasinaudodamos dominuojančia padėtimi, savo finansine ir kitokia įtaka yra įstūmusios ūkininkus į skolas, o jiems negebant skolų grąžinti - nusavinusios ūkininkų nuosavybės teise valdytą žemę“.

Būtų siūloma aiškintis, ar siekiant įgyti nepriklausomas žemės ūkio bendroves mažesne nei rinkos kaina, jos dominuojančią padėtį žemės ūkio sektoriuje užimančių fizinių ir juridinių asmenų nėra sąmoningai ir sistemingai stumiamos į bankrotą.

Siūloma nustatyti, ar šiuo metu galiojantis teisinis reguliavimas tinkamai reglamentuoja žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo įstatymo tikslus ir ar nėra paaiškėjusios įstatymų spragos, kurios „leidžia vykdyti žemės ūkio paskirties žemės užgrobimą iš nepriklausomų ūkininkų ir žemės koncentraciją kelių stambių žemvaldžių rankose“.

Komisija analizuotų, kaip žemės ūkio paskirties žemės koncentraciją veikia tiesioginės išmokos žemdirbiams, ar ši sistema neskatina dar didesnės žemės ūkio paskirties žemės koncentracijos.

Taip pat jai būtų pavesta surinkti duomenis, kaip per pastaruosius dešimt metų keitėsi į Lietuvą iš trečiųjų šalių įvežamų kompleksinių trąšų, kuriose amonio nitratas sudaro nuo 50 iki 80 procentų, apimtys, „nustatyti, kokią įtaką muitais neapmokestinamų kompleksinių trąšų įvežimas iš trečiųjų šalių padarė konkurencijos sąlygoms Lietuvos trąšų rinkoje“.

Per tyrimą būtų aiškinamasi, kaip tokios trąšos naudojamos Europos Sąjungoje, ar praktika skiriasi nuo Lietuvos, kaip Lietuvoje keitėsi teisinis kokybės reikalavimų reglamentavimas į vidaus rinką iš trečiųjų šalių importuojamoms trąšoms nuo įvežimo iki sunaudojimo, dėl kokių priežasčių tie reikalavimai keitėsi ir nustatyti, ar jie atitinka kitose Europos Sąjungos šalyse trąšoms taikomus kokybės reikalavimus.

Būtų renkami duomenys, kas yra didžiausi Lietuvoje trąšų prekybos rinkos dalyviai, kokios yra tų įmonių iš trąšų pardavimo gaunamos pajamos, kas yra tų įmonių savininkai, taip pat duomenys apie žemės ūkio technikos pardavimo Lietuvos žemdirbiams, grūdų ir aliejinių augalų rinkas Lietuvoje.

Komisijai tyrimą būtų pavesta atlikti iki lapkričio 1 dienos.

Seimas baigdamas pratęstą sesiją praėjusią savaitę sudarė parlamentinę komisija, kuri aiškinsis visuomeninio transliuotojo finansus.

Deklaravo šeimos valdomas bendroves

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis papildė savo interesų deklaraciją nurodydamas duomenis apie sūnų, žmonos, brolio, sesers, tėvo, marčios valdomas įmones.

Kaip skelbia naujienų portalas 15min.lt, politikas atskleidė pinigų dovanojimo sūnums, jų, taip pat ir sūnaus Justino bei jo sutuoktinės, R. Karbauskio marčios Agnės Karkalaitės valdomas bendroves. „Valstiečių lyderis taip pat nurodė ir tėvo Česlovo, brolio, Rusijoje dirbančio režisieriaus Mindaugo, sesers Jurgos ryšius – jie valdo žemę per įmonę „Naisių investicijos“.

Portalas taip pat nurodo, kad dvi R. Karbauskio sūnų įmonės „Aukštaitijos agrocentras“ bei „Žemėnauda“ nuo 2014 metų pasipildė 8 mln. eurų viršijančiais įnašais – R.Karbauskio antradienį deklaruotos piniginės dovanos padengia tik dalį šios sumos. Ankstesnių dovanojimo sandorių politikas nenurodė. „Žinių radijui“ antradienį jis sakė, kad sūnūs verslui skolinosi iš bankų, tačiau konkrečių sumų ar bankų nenurodė.

Deklaracijos papildytos po to, kai 15min.lt pranešė, kad „valstiečių“ lyderiui R. Karbauskiui priklausantis „Agrokoncernas“ naudojosi jo sūnų, sesers, brolio ir tėvo valdoma žeme. Pats R. Karbauskis  sako, kad sandoriai buvo teisėti ir įstatymų nepažeidė.

Įstatymas draudžia vienam asmeniui, įmonei ir susijusiems asmenims turėti daugiau nei 500 hektarų žemės ūkio paskirties žemės. R. Karbauskis  sakė, kad šiais sandoriais „įstatymų nebuvo bandoma apeiti, nes įstatymų buvo laikomasi“.

Generalinė prokuratūra antradienį nusprendė įvertinti žiniasklaidos pranešimus apie Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkui Ramūnui  Karbauskiui  priklausančio verslo ir jo šeimos narių valdomą žemę, opozicija savo ruožtu inicijuoja parlamentinį tyrimą. Trečiadienį Vyriausioji tarnybinės etikos komisija taip pat svarsto, ar pradėti tyrimą dėl pavėluotai deklaruotų R. Karbauskio sandorių.

R. Karbauskis teigė tikįs, kad prokuratūros tyrimas pabaigs manipuliacijas ir interpretacijas.

R. Karbauskis: tvarką nustatė konservatoriai

„Valstiečių“ lyderis R. Karbauskis sako, kad opozicijos inicijuojamas parlamentinis tyrimas dėl žemės valdymo ir įsigijimo procesų turėtų aiškintis, kodėl ankstesnės valdžios nesukūrė efektyvios kontrolės sistemos.

Jis žurnalistams trečiadienį Seime teigė, jog „valstiečiai“ palaikytų konservatorių ir liberalų inicijuojamą parlamentinį tyrimą tik tuo atveju, jei būtų aiškinamasi ir konservatorių vadovautos Vyriausybės atsakomybė.

„Viešoje erdvėse prisiskaičiau daug nesąmonių. Jeigu bus rašomos nesąmonės apie trąšas žmonių, kurie išvis nesupranta, kas tai yra, iš ko jos gaminamos ir kaip, kas jas importuoja ir kokia tvarka importuoja, tokiu atveju bus abejojama, ar palaikyti. Bet jeigu ketinimas yra normalus – išsiaiškinti, kodėl valstybėje yra vienokia ar kitokia tvarka, – pasakysiu, kad tą tvarką nustatė tie patys konservatoriai. Atitinkamai, matyt, tirs patys save“, – teigė R. Karbauskis.

„Mes tokiu atveju palaikysime, bet išplėsime klausimus, kodėl konservatorių valdymo laikotarpiu buvo priimti tie sprendimai, kurie nesukūrė kontrolės sistemos“, – pridūrė jis.

Opozicijos iniciatyvai iš esmės neprieštarauja ir „valstietis“ Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis – anot jo, politinio tyrimo sritis galėtų apimti „moralinius klausimus“, tačiau, jo nuomone, aiškintis teisinius klausimus reikėtų palikti savo tyrimą pradėjusiems prokurorams.

„Komisija kuriama svarbiais valstybei klausimais, taip įstatyme parašyta. Tad jeigu tai svarbus valstybei klausimas, tegu būna sukurta ta komisija. Iki to laiko gal ir prokuratūra atsakys, nes ir ji inicijuoja tyrimą. Kadangi tai yra lyg privačios įmonės veiklos tyrimas, prokuratūra yra tinkamas subjektas, kuris gali tirti tokį dalyką“, – sakė jis.

Parlamento vadovo teigimu, R. Karbauskis dar kartą patvirtino, kad jo ir jo šeimos nariams priklausančios įmonės žemę įsigijo pagal tuo metu galiojančius įstatymus, „priešingai seniai prokuratūra turbūt būtų susidomėjusi“.

Turėtų apimti daug klausimų

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad opozicijos inicijuojamas parlamentinis tyrimas dėl žemės valdymo ir įsigijimo procesų turėtų apimti ne tik pastarųjų metų sprendimus.

„Aš iš principo palaikyčiau, jeigu kalbėtume apie visą žemės reformą, nuo to pradėti reikėtų galbūt į visą visumą žiūrint, iš tikrųjų kokiomis aplinkybėmis ir kada nekilnojamas turtas – žemė – Lietuvoje tapo kilnojamu turtu, kas kokias naudas iš to turėjo, kokią žalą patyrė žemių savininkai dėl tos reformos, ir toliau nuosekliai eiti. Nes dabar praktiškai pagal tas idėjas tai norima įsivertinti ankstesnių Seimų ir vyriausybių darbus, susijusius su žemės ūkio sektoriumi, o ten baltų dėmių, man atrodo, pakankamai daug yra“, – žurnalistams Vyriausybėje trečiadienį sakė premjeras.

Anot jo, priimant kai kuriuos įstatymus nebuvo tinkamai reglamentuoti kontrolės mechanizmai. Jis taip pat sakė, kad Vyriausybė pasirengusi atsakyti tik į keliamus teisinius klausimus.

„Į kai kuriuos opozicijos klausimus iš principo neįmanoma atsakyti ir nebus atsakinėjama, nes klausimų yra iki tokių, kokios įmonės ar parduotuvės Lietuvoje pardavinėja ūkininkams sėklas, kas jų savininkai ir panašaus pobūdžio klausimai. Arba klausimai, kurie yra prieinami viešuose registruose, o kiti – iš viso, matyt, yra skirti jų biuro darbuotojams, kad tą surinktų ir apibendrintų informaciją. Į tuos klausimus, kurie susiję su teisiniu reguliavimu, aišku, Vyriausybė atsakys“, – sakė S. Skvernelis.

Premjeras taip pat teigė, kad teigiamai vertina prokuratūros sprendimą aiškintis žiniasklaidos pranešimus apie Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkui Ramūnui Karbauskiui priklausančio verslo ir jo šeimos narių valdomą žemę.

„Prokuratūra tikrai atlieka savo įstatymu numatytą misiją dėl galimo viešo intereso pažeidimo ir gynimo, ir aš džiaugiuosi, kad tą jinai padarė, tai yra ta institucija, kuri, matyt, galės geriausiai atsakyti, ar buvo galimai pažeistas įstatymas ir viešasis interesas, ar ne. Tai tiktai sveikinu prokuratūrą“, – teigė S. Skvernelis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

Kenčia VISI laiku 'konservų' nesusodinę.

lietuvis

ar lrt televizija privatizuota jakulacio su miliute ar dar ti ruosiasi privatizuot

Kažin

Kada baigsis tas puolimas prieš Karbauskį ? Neblogai būtų tos opozicijos turtus patikrinti, kokie aitvarai sunešė?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS