Premjeras nemato pagrindo P. Urbšio apkaltai, V. Pranckiečio padorumu neabejoja | kl.lt

PREMJERAS NEMATO PAGRINDO P. URBŠIO APKALTAI, V. PRANCKIEČIO PADORUMU NEABEJOJA

Premjeras Saulius Skvernelis sako nematantis pagrindo buvusio Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto vadovo Povilo Urbšio apkaltai dėl vaidmens atleidžiant Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) darbuotoją, o šioje istorijoje minimo Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio padorumu neabejoja.

„Svarstymo frakcijoj nebuvo, bet aš skeptiškai vertinčiau, ar tai yra tas momentas ir ta situacija, kai reikėtų kalbėti apie apkaltą“, – klausiamas, kaip vertina „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio apkaltos P. Urbšiui iniciatyvą, Seime žurnalistams ketvirtadienį sakė S. Skvernelis.

Valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas R. Karbauskis ketvirtadienį paviešino slapta įrašytą pokalbį tarp VTEK narių ir vieno darbuotojo, juo argumentuodamas apkaltą buvusiam bendražygiui P. Urbšiui, kartu reikalauja Seimo pirmininko V. Pranckiečio paaiškinimų.

„Bent kiek tos informacijos turiu, net nematau, apie ką kalbėti dėl Seimo pirmininko, bet jis grįš į Lietuvą, pas mus tokia praktika susiklosčiusi, kai nėra žmogaus Lietuvoj, visokios problemos, kai grįš, pasikalbėsim. Bet žinant Seimo pirmininką, jo charakterį, padorumą, aš čia neįžvelgčiau (abejonių dėl jo veiksmų – BNS)“, – sakė S. Skvernelis.

Komentuodamas minėtą įrašą premjeras sakė, kad „yra tam tikra problema“, bet pažymėjo, kad kalbama apie pernykščius įvykius.

„Dalis žmonių skirti jau po to į VTEK, aš tikrai nedrįsčiau galvoti arba kalbėti apie VTEK atšaukimą ar interpeliavimą, tiesiog, matyt, ir Seimo pirmininkas, ir pats komitetas turėtų siūlyti, kaip iš šios situacijos išeiti, vienas iš variantų – institucijos, kurios teikė savo kandidatus, gali atšaukti ir naują teikimą daryti“, – sakė Vyriausybės vadovas.

Klausiamas, kaip vertina R. Karbauskio sprendimą paskelbti slapta darytą įrašą, S. Skvernelis teigė, kad „kiekvienas galime savo nuomonę pareikšti“.

„Kas skaitė ir domėjosi, pokalbiai ir metodai gali būti įvairiai vertinami, bet faktas, reikia suprasti sprendimą, aš tikrai nemanau, kad in corpore šita institucija negalima pasitikėti, o dėl atskirų narių, manau, sprendimas yra tas, jeigu atskiri nariai susikompromitavę, tos institucijos turėtų atšaukti ir siūlyti kitus narius“, – kalbėjo premjeras.

R. Karbauskio paviešintame įraše minimų VTEK narių Sauliaus Katuokos kandidatūrą 2014 - aisiais Seimui pateikė prezidentė Dalia Grybauskaitė, Virginijaus Kanapinsko pernai lapkritį - Lietuvos teisininkų draugija.

Pokalbį paskelbęs R. Karbauskis socialiniame tinkle sako, kad „išklotinė visiškai atskleidžia galimą poveikį, kurį VTEK nariams darė Seimo narys Povilas Urbšys, tuo metu vadovavęs VTEK kuravusiam Seimo komitetui“.

„Manytina, jog tokia veikla yra nusikalstama, traktuotina kaip priesaikos sulaužymas ir Lietuvos Respublikos Konstitucijos pažeidimas“, – feisbuke rašo R. Karbauskis.

„Po Seimo pirmininko pasiaiškinimo, dėl jo galimo dalyvavimo darant poveikį VTEK veiklai, taps aiški jo galima atsakomybė“, – teigė jis.

„Valstiečių“ lyderis socialiniame tinkle taip pat paskelbė apkaltos P. Urbšiui iniciatyvos projektą. Didžiąją jo dalį sudaro citatos iš slapta įrašyto pokalbio.

Apkaltos projekte nurodoma, kad iš šio pokalbio „darytina išvada, kad Seimo narys P. Urbšys, kaip Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas, (...) galimai nurodė VTEK nariams atleisti M. Siaurį iš užimamų pareigų, tame tarpe – pradėti tarnybinių nusižengimų tyrimus, skiriant jam drausmines nuobaudas“.

P. Urbšio pavardė šiame pokalbyje tarp trijų VTEK narių ir tuometinio komisijos Prevencijos skyriaus vedėjo Mindaugo Siaurio dėl pastarojo atleidimo iš darbo minima pora kartų.

VTEK narys Saulius Katuoka teigia, kad sprendimas dėl M. Siaurio atleidimo turi būti priimtas. „Matai, jeigu... Mindaugai! Jeigu nebūtų pasakyta, kad Mindaugo Siaurio klausimą reikia spręsti greitai, mes galėtume „tempti“ klausyk ir visa kita. Aš galėčiau pasakyt, „davai“ darom kompromisą reiškia. Tu išeik atostogų, parašyk pareiškimą, kad atleisti iš darbo po atostogų, bet pasakyta, jo klaus (rodo į V.Kanapinską), kaip išsprendėt“, – pokalbio išklotinėje cituojamas S. Katuoka.

Kitam VTEK nariui Virginijui Kanapinskui patvirtinus, kad turės pateikti ataskaitą, buvęs komisijos vadovas Romas Valentukevičius paklausė: „Tai kas čia, Urbšys taip išdėstė?“

„Ir Urbšys, ir paskui pirmininkas, gi pas pirmininką“, – atsakė V.Kanapinskas.

Dienraštis „Lietuvos rytas“ apie šį pokalbio įrašą yra rašęs dar praėjusių metų rugsėjį.

V. Pranckietis: VTEK patiria reputacinę krizę

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) šiuo metu patiria reputacinę krizę, teigia Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

„VTEK dabar, manau, kad yra toks momentas, kai yra reputacinė krizė, ir dėl to turime apie jį kalbėti“, – ketvirtadienį grįžęs iš komandiruotės Izraelyje po susitikimo su valdančiųjų lyderiu Ramūnu Karbauskiu, žurnalistams Seime sakė parlamento vadovas.

„Toks laikmetis, kada iš tikrųjų yra iškilę daug klausimų, ir į juos dabar turėtume atsakinėti“, – kalbėjo V. Pranckietis.

Tačiau jis, skirtingai negu R. Karbauskis, neragina VTEK narių trauktis.

Pasak Seimo pirmininko, VTEK narių veiklą turi įvertinti institucijos, kurios juos delegavo į komisiją.

V. Pranckietis pasakojo su VTEK nariais praėjusių metų kovą susitikęs dėl laikinojo jos vadovo paskyrimo. Būtent per šį susitikimą sutarta, kad laikinai komisijai vadovaus Virginijus Kanapinskas.

Šių metų spalį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas atkreipė dėmesį, kad jis negalėjo to daryti, nes nebuvo vyriausias VTEK narys, kaip numato įstatymas.

V. Pranckietis teigė per šį susitikimą apie kokių nors VTEK darbuotojų atleidimą nekalbėjęs.

„O kas aš toks, kad galėčiau daryti įtaką žmogui, kuris dirba kitoje organizacijoje? Tai yra ne mano sekretoriatas. Tai Seimui atskaitinga, bet savarankiška organizacija“, – R. Karbauskio įtarimus, kad jis galėjo daryti neteisėtą poveikį dėl VTEK skyriaus vadovo Mindaugo Siaurio atleidimo, ketvirtadienį neigė V. Pranckietis.

Anksčiau V. Pranckiečio atsakomybės klausimą kėlęs R. Karbauskis po susitikimo su Seimo pirmininku tvirtino, kad galutiniai atsakymai bus duoti nagrinėjant apkaltos Seimo nariui Povilui Urbšiui iniciatyvą.

„Pirmininkas pasakė, ką aš ir galvojau, kad klausimas apie konkretaus žmogaus, dirbančio VTEK, atleidimas ir nebuvo čia svarstomas, niekaip nebuvo nuspręsta. Matyt, galutiniai atsakymai į tuos klausimus bus, tik pradėjus procedūrą, kai duos parodys žmonės, kurie tuose pokalbiuose dalyvavo“, – teigė „valstiečių“ vadovas.

V. Pranckietis ketvirtadienį nevertino R. Karbauskio iniciatyvos pradėti apkaltą P. Urbšiui.

„Aš dar niekaip nevertinu, tik pradėjau susipažinti su medžiaga“, – sakė jis.

R. Karbauskio teigimu, parašai dėl apkaltos iniciatyvos bus renkami netrukus, o apkaltos komisija sudaroma tik Seime priėmus kitų metų biudžetą.

P. Urbšys teigia spaudimo nedaręs

Buvęs Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto vadovas Povilas Urbšys teigia nedaręs spaudimo Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK), o Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovą Ramūną Karbauskį keliamu skandalu sako bandant užvaldyti komisiją.

„Aš jokio spaudimo nedariau, bet kai komisijos nariai informavo apie galimus padarytus pažeidimus M. Siaurio, buvo pasakyta neslėpti ir išsiaiškinti. Buvo sudaryta komisija, buvo pripažinta, kad tie pažeidimai šiurkštūs, ir LVAT pripažino, kad tyrimas buvo objektyvus jo atžvilgiu, tik ne tas žmogus padėjo parašą“, – apie savo vaidmenį šioje istorijoje žurnalistams ketvirtadienį sakė P. Urbšys.

Tačiau kalbėdamas apie patį įrašą, kuriame keli VTEK nariai tuometiniam komisijos Prevencijos skyriaus vedėjui Mindaugui Siauriui sūlo išeiti iš darbo, pavadino skandalingu, jei jis autentiškas.

„Jei kalbėti apie patį faktą, jis yra skandalingas, ir VTEK nariai turi pasiaiškinti, ar buvo tas pokalbis, ar ne, ar tas įrašas tikras, ar ne. Jeigu paaiškėtų, kad taip yra, tikrai tie VTEK nariai turi spręsti dėl savo tolesnio buvimo komisijoje“, - kalbėjo P. Urbšys.

Jis interpretuoja, kad atgaivindamas jau prieš metus aprašytą istoriją R. Karbauskis siekia suvesti su juo politines sąskaitas, užvaldyti VTEK ir taip pat paspausti Seimo pirmininką.

„R. Karbauskis žūtbūt VTEK nori sugrąžinti į R. Valentukevičiaus laikus, kai jam ar su juo susijusiems asmenims išrašinėdavo palankias pažymas, prisiminkim Gretos ir „Agrokoncerno“ nuomojamo džipo istoriją, o su P. Urbšiu jis nusprendė suvesti savo politines sąskaitas ir panaudot tą informaciją keršto įgyvendinimui“, – kalbėjo buvęs R. Karbauskio bendražygis P. Urbšys.

„Ne paslaptis, kad R. Karbauskis nėra iki galo patenkintas Seimo pirmininku, nes nėra jis pakankamai atsidavęs jam. R. Karbauskis šitą skandalą, kurį jis pučia, nori panaudoti tam, kad įgytų didesnės įtakos Seimo pirmininkui. (...) Dabar siekiama per šitą skandalą šantažuoti Seimo pirmininką rr taip jį padaryti nuolankesnį R. Karbauskio užgaidoms“, – teigė parlamentaras.

VTEK nariai neigia patyrę spaudimą

Trys Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) nariai neigia patyrę Seimo nario Povilo Urbšio ir parlamento vadovo Viktoro Pranckiečio spaudimą ir teigia, kad komisijos Prevencijos skyriaus vedėją Mindaugą Siaurį reikėjo atleisti dėl sisteminių teisės aktų pažeidimų.

„VTEK nariai informuoja, kad teiginiai apie Seimo vadovybės spaudimą VTEK nariams neatitinka tikrovės“, – rašoma ketvirtadienį išplatintame Virginijaus Kanapinsko, Sauliaus Katuokos ir Dalios Paulauskaitės pranešime.

Jame teigiama, kad Seimo pirmininkas, buvęs Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas Povilas Urbšys, kiti šio komiteto nariai, svarstant VTEK 2016 metų veiklos ataskaitą, viešai išsakė kritikos dėl teisės aktų pažeidimų.

VTEK narių tvirtinimu, tokia pozicija gali būti vertinama „tik kaip viešąjį interesą atitinkantis rūpestis Seimui atskaitingos institucijos veikla, o ne spaudimas VTEK nariams atleisti konkretų valstybės tarnautoją iš pareigų“.

V. Kanapinskas, S. Katuoka ir D. Paulauskaitė pabrėžė, kad VTEK Prevencijos skyriaus vedėjo M. Siaurio tarnybinės atsakomybės klausimas kilo dar 2016 metų rugpjūtį. Tuomet keturi komisijos nariai kreipėsi į tuometį VTEK pirmininką Romą Valentukevičių dėl M. Siaurio įgaliojimų viršijimo, kai šis VTEK vardu pristatė korupcinę iniciatyvą įteisinti atsidėkojimą gydytojams pinigais.

„Pažymėtina, kad tuo metu dabartinis Seimo pirmininkas V. Pranckietis dar nebuvo Seimo narys, o P. Urbšys nėjo Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininko pareigų“, – tvirtina VTEK nariai.

Jie pripažino, kad dėl sisteminių teisės aktų pažeidimų M. Siauriui siūlyta išeiti iš tarnybos šalių susitarimu.

Anot VTEK narių, „paviešintas pokalbio įrašas gali būti vertinamas kaip sisteminius teisės aktų pažeidimus padariusio, Seimo narius įžeidžiančiais ir žeminančiais epitetais vadinusio valstybės tarnautojo provokacija, siekiant ateityje paveikti VTEK narius ir išvengti tarnybinės atsakomybės“.

A. Širinskienė: atgaivinti istoriją paskatino garso įrašas

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė sako, kad prieš metus „valstiečiai“ nekėlė klausimų dėl galimo spaudimo Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK), nes neturėjo garso įrašo.

„Problema ta, kad prieš metus mes neturėjome garso įrašo, ir kai yra iškarpyti tekstai, P. Urbšys mums tuomet aiškino, kad nieko neįvyko, deja, tuo metu niekas tų pokalbių įrašų neatsiuntė. Dabar pokalbio įrašai buvo vieno šaltinio atsiųsti ir mes turėjome galimybę juos perklausyti ir situacija yra skandalinga“, – žurnalistams sakė A. Širinskienė.

„Aš manau, kad kolegos, kai išklausys garso įrašą ir pamatys, kaip „tvarkomi“ valstybės tarnybos reikalai, padeda tas garso įrašas apsispręsti. Man asmeniškai padėjo, nes viena yra matyti iškarpas tekste, kita yra matyti visą pokalbį ir jo logiką, struktūrą, kuri atsiskleidžia galimai darytą neteisėtą poveikį“, – klausiama, kodėl P. Urbšio atsakomybės klausimas iškeltas dabar, nors informacija buvo žinoma dar prieš metus, atsakė A. Širinskienė.

„Man labai apmaudu, kad mes pasitikėjome P. Urbšiu tuomet prieš metus, neturėdami pilnos informacijos, kurią turime dabar“, – pažymėjo „valstietė“.

Pasak A. Širinskienės, iš Seimo pirmininko tikimasi paaiškinimų, koks jo vaidmuo šioje istorijoje.

„Kai kur yra pokalbio detalės, kur referuojama apie neva jo kabinete vykusį pokalbį, tai mes tikrai norėsime išgirsti iš Seimo pirmininko pasiaiškinimą, kas įvyko jo kabinete. Norime išsiaiškinti, ar tai buvo iš nesusigaudymo, ar iš nežinojimo, galbūt pasitikėjimo P. Urbšiu kai kurie veiksmai padaryti. Bet jeigu paaiškės, kad ir jis dalyvavo darant poveikį, mūsų sprendimas, manau, bus toks, kaip ir turėtų būti“, – kalbėjo A. Širinskienė.

Konservatoriai: bandoma gelbėti švietimo ministrę

Tėvynės sąjungos-Lietuvių krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderis Gabrielius Landsbergis kelia versiją, kad „valstiečiai“ Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) narių pokalbio įrašą paskelbė gelbėdami švietimo ir mokslo ministrę Jurgitą Petrauskienę.

„Pirma, tai yra spaudimas VTEK dėl to, kad tai yra siekis apsaugoti švietmo ir mokslo ministrę J. Petrauskienę. Šiuo metu svarstomas VTEK J. Petrauskienės atvejis ir mes laukiame tų išvadų, kaip jie patys sakė, jos turėtų lemti, ar ji lieka poste, ar ne, ir čia pasakoma – mes jus galime visus atleisti. Tai kaip VTEK nariams priimti teisingą, sąžiningą sprendimą?“ – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė G. Landsbergis.

„Aš tikiuosi, kad grįžęs Seimo pirmininkas užims valstybinę poziciją ir apgins VTEK“, – pažymėjo jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

kokioje duobėje 28 m gyvename , jei

taip elgiasi -----VTEK narių Sauliaus Katuokos kandidatūrą 2014 - aisiais Seimui pateikė prezidentė Dalia Grybauskaitė, Virginijaus Kanapinsko pernai lapkritį - Lietuvos teisininkų draugija.------ institucijų kandidatai , kurių garbingumu neturėtume abejoti ar dvejoti dėl dviveidiškumo , aš tai taip manau . Pažiūrėsime ką kalbės prezidentė ar "nepriklausomi" žurnalistai ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS