Prezidentūra: atnaujintos derybos dėl „Brexit“ taptų Pandoros skrynia | kl.lt

PREZIDENTŪRA: ATNAUJINTOS DERYBOS DĖL „BREXIT“ TAPTŲ PANDOROS SKRYNIA

Prezidentės patarėjo užsienio politikai Nerijaus Aleksiejūno teigimu, iš naujo pradėti derybų dėl Jungtinės Karalystės (JK) išstojimo iš ES sutarties yra neįmanoma.

„Tai būtų Pandoros skrynios atidarymas. Tačiau lyderiai yra pasirengę išklausyti Jungtinės Karalystės premjerę ir tai, kaip ji mato tolesnę situaciją“, - „Žinių radijui“ sakė N. Aleksiejūnas, pasak kurio, susitarimas jau buvo pasiektas, o dabar Londonas lyg ir nori kažko daugiau.

Europos Vadovų Tarybos susitikimas gruodžio 13-14 dienomis, prezidentės patarėjo teigimu, vyks kaip ir numatyta. Tiesa, kai JK premjerė Theresa May atidėjo balsavimą JK parlamente dėl išstojimo sutarties, „Brexit“ klausimui susitikimo darbotvarkėje bus skirta daugiau laiko nei buvo tikėtasi.

Jo teigimu, Th. May vyksta į ES Vadovų Tarybos susitikimą greičiausiai tikėdamasi surasti naują ar pataisytą sprendimą. Anot N. Aleksiejūno, pirmiausia reikia sulaukti JK premjerės pozicijos šiuo klausimu, tačiau iš naujo pradėti derybų dėl sutarties yra neįmanoma.

Situacija šiek tiek hipotetinė, bet visi nori tam tikrų garantijų. Svarbu tai, kad dar turime tris mėnesius iki išstojimo.

Paklaustas, galbūt JK nebenori pasitraukti iš ES, prezidentės atstovas pabrėžė, kad scenarijų gali būti įvairių: išankstiniai rinkimai, antrasis referendumas dėl išstojimo ir panašiai.

„Pirmadienį ES Teisingumo Teismas išaiškino, kad Jungtinė Karalystė vienašališkai gali atsiimti prašymą pasitraukti iš ES ir tam nereikia kitų narių sutikimo“, - kalbėjo prezidentės patarėjas.

Tokia situacija, anot N. Aleksiejūno, kelia daug neaiškumų dėl tolesnės išstojimo eigos. Tikimasi, kad Briuselyje Th. May pristatys savo poziciją, tačiau išstojimo sutarties tekstas jau yra suderėtas ir darkart svarstomas nebus.

„Gali būti kalbama apie papildomus užtikrinimus. Tą ir norėsime išgirsti (ES Vadovų Taryboje. - ELTA), nes pagrindinis klausimas, kurį Jungtinė Karalystė kelia, yra Airijos sienos klausimas. Pasiektas sprendimas netenkina kai kurių politikų“, - kalbėjo N. Aleksiejūnas.

Pasak prezidentės patarėjo užsienio politikai, JK karalystės pasitraukimas iš ES be jokios sutarties yra pats paskiausias scenarijus ir tik tuo atveju, jei dėl susitarimo apskritai nepavyktų susitarti.

„Situacija šiek tiek hipotetinė, bet visi nori tam tikrų garantijų. Svarbu tai, kad dar turime tris mėnesius iki išstojimo. Tačiau toks Londono neapsisprendimas turi neigiamos įtakos ir Europos Sąjungos sprendimų priėmimui, daugiamečio biudžeto planavimui“, - pabrėžė N. Aleksiejūnas.

Daugiametis ES biudžetas negali būti tvirtinamas, kol nėra aišku, ar JK ir toliau mokės įnašus į bendrijos biudžetą. Anot N. Aleksiejūno, toks atidėjimas verčia galvoti, kad gali būti išsiskirta ir be susitarimo.

Opiausiu klausimu šiuo metu yra tapęs sienos tarp ES narės Airijos Respublikos ir JK vienos iš provincijų Šiaurės Arijos atsiradimas. Siekiama susitarti, kad britams pasitraukus iš ES tarp Šiaurės Airijos ir Airijos neatsirastų reali fizinė siena su pasienio bei muitinės patikromis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

GB - klusnus JAV vasaliukas.

zelemunčikas

Anglija pabandė įrodyti,kad be jos nėra ir ES.Gerai kad kitų šalių lyderiai nepasidavė britų šantažui.Pasekoje iš Rusijos sulauks ne tik Novičioko.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS