R. Masiulis: kelios švietimo įstaigos neteikė duomenų auditoriams | kl.lt

R. MASIULIS: KELIOS ŠVIETIMO ĮSTAIGOS NETEIKĖ DUOMENŲ AUDITORIAMS

Kelios Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai (ŠMSM) pavaldžios įstaigos neteikė informacijos patikrinimus jose atliekantiems auditoriams, motyvuodamas privačių asmens duomenų saugojimu, sako susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Švietimo ministras Algirdas Monkevičus sako, kad įstaigos šiuo metu neturi jokio teisinio pagrindo neteikti informacijos ir visi duomenys bus surinkti.

Kelių įstaigų vadovai aiškina atsisakę pateikti tik prašytus darbuotojų asmens kodus, nes pasigedę tam pagrindo ir besilaikantys duomenų apsaugos reglamento.

„Kelios įstaigos, duomenų neteikė. Argumentacija buvo, kas mano nuomone buvo apsimestinis noras,  – saugoti privačius duomenis, nes Susisiekimo ministerijos auditoriai nėra Švietimo ministerijos darbuotojai. Nors nors tuo metu buvau pavaduojantis ministrą ir įsakymas tikrai buvo teisėtas. Bet manau, kad buvo pabandyta gintis“, – antradienį Žinių radijui sakė R. Masiulis.

Susisiekimo ministerijos duomenimis, auditoriams duomenis atsisakė pateikti Švietimo aprūpinimo centras ir Valstybinis studijų fondas. Kitos įstaigos bendradarbiavo ir informaciją teikė.

Anot R. Masiulio, panašių „sistemos gynybos“ tendencijų buvo matyti atliekant patikrinimus ir susisiekimo srityje.

„Tie žmonės, kurie gal jaučiasi, kad kažkas yra negerai, jie pereina į tokią teisinę gynybą – arba samdomi advokatai, kurie pradeda labai gudrią profesionalią gynybinę kampaniją, arba teisininkai tų įstaigų, kuriose vykdomi patikrinimai ir kur vadovams galbūt dega kepurė, sufleruoja kaip galima teisinėms priemonėmis gintis“, – kalbėjo R. Masiulis.

A. Monkevičius: visus duomenis surinksime

Premjerui Sauliui Skverneliui pernai atleidus švietimo ministrę Jurgitą Petrauskienę, R. Masiulis beveik mėnesį ėjo laikinojo švietimo ministro pareigas. Sausio viduryje buvo paskirtas naujasis švietimo ministras A. Monkevičius.

Laikinai vadovaudamas ŠMSM R. Masiulis inicijavo visų 17-kos pavaldžių švietimo įstaigų auditą.

Auditą iki sausio 22 dienos pirmiausia buvo pavesta atlikti Susisiekimo ministerijos auditoriams, vėliau pareigas pradėjęs eiti A. Monkevičius terminą pratęsė iki kovo 22 dienos. Šiuo metu auditą atlieką jungtinės abiejų ministerijų specialistų pajėgos.

„Kol auditą vykdė Susisiekimo ministerija, nepaisant to, kad darbo grupę sudarė abiejų ministerijų auditoriai, ŠMSM pavaldžios įstaigos turėjo pretekstą neduoti duomenų kitos ministerijos auditoriams. Tačiau dabar, kai įsakymas dėl audito pasirašytas jau švietimo ministro (A. Monkevičiaus – BNS), ministerijai pavaldžios įstaigos neturi jokio teisinio argumento neteikti prašomos informacijos. Taigi visus reikiamus duomenis mes surinksime“, – komentare BNS antradienį nurodė švietimo ministras A. Monkevičius.

Anot ministro, auditoriai įpareigoti nedelsiant informuoti, jei kiltų keblumų atliekant auditą.

Saugo darbuotojų asmens kodus

Duomenų neteikiančių institucijų vadovai BNS antradienį aiškino atsisakę pateikti auditorių prašytus darbuotojų asmens kodus.

Valstybinio studijų fondo direktorius Ernestas Jasaitis teigė, jog auditoriai prašė pateikti visų buvusių ir esamų darbuotojų (2016 – 2018 metų laikotarpiu) vardus, pavardes ir asmens kodus.

Anot E. Jasaičio, Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija nurodė, jog tokius duomenis galima pateikti, tačiau jų prašančioji įstaiga turi pagrįsti, kam to reikia ir kam jie bus naudojami.

„Buvo paaiškinta, kad to reikia norint įsitikinti, ar nėra pavardžių dubliavimo. Tačiau mūsų įstaigoje nedaug darbuotojų ir dubliavimo tikrai nėra“, – sakė E. Jasaitis ir teigė dėl to prašytų duomenų nepateikęs.

„Mano nuomone, tos įstaigos, kurios atidavė tuos duomenis, pažeidė reglamentą“, – sakė E. Jasaitis.

Švietimo aprūpinimo centro (ŠAC) vadovas Tautvydas Salys BNS teigė pateikęs visą prašomą informaciją, tačiau atsisakęs pateikti auditoriams visų darbuotojų asmens kodus. Jis taip pat sakė konsultavęsis su Valstybine duomenų apsaugos inspekcija, kuri nurodė, jog duomenis galima pateikti, jei būtų pagrįstas poreikis.

T. Salys sakė neturėjęs laiko perklausti ministerijos auditorių, kokiu tikslu yra prašomi asmens kodai.

„Auditas vyko labai įtemptai. Mes tam neturėjome laiko“, – BNS sakė T. Salys.

Be to, anot jo, buvo prašoma pateikti visus duomenis urmu - tai yra visų darbuotojų. Tai, anot T. Salio, taip pat prieštarauja duomenų apsaugos principams.

Pernai inicijuoto ŠMSM pavaldžių įstaigų audito vienas iš tikslų ieškoti vidinių lėšų rezervų švietimo sistemai. Jo metu tiriami viešieji pirkimai, analizuojamos galimos nepotizmo apraiškos.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos ir 17-os jai pavaldžių įstaigų viešiesiems pirkimams 2016–2018 metais buvo skirta 125,3 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Birutė

Lankiausi pas reabilotologą, nes gydžiausi koją. Kodėl du kartus turėjau mokėti už dvejus limfodrenažinio masažo kursus Vilkaviškyje? (2018-2019 metais)( 30+30 eurų).

Jis

Rokai, organizuok objektyvų medicinos Lietuvoje auditą prašau, manau nustebins daugiau nei susisiekimo ar švietimo srities...

Mokytoja

Mokyklose daug etatų kur įdarbinti pinigus ima vadovai,o tu žmonių dirba tik knygelės vot čia reikia ir tikrinti!!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS