S. Gentvilas siūlo nebenaudoti nė lašo naftos ir dujų produktų | kl.lt

S. GENTVILAS SIŪLO NEBENAUDOTI NĖ LAŠO NAFTOS IR DUJŲ PRODUKTŲ

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko pavaduotojas Simonas Gentvilas, įregistravęs pasiūlymą Nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategijos projektui, siūlau užsibrėžti tikslą iki 2050 metų naudoti energiją tik iš atsinaujinančių energetikos šaltinių ir nebenaudoti nė lašo naftos energetikos ir transporto sektoriuose.

„Lietuva turi prisijungti prie pasaulinio judėjimo stabdant klimato kaitą ir mažinant oro taršą. Net naftos ir dujų išteklių turtingos šalys imasi konkrečių veiksmų kuriant švarią, nuo angliavandenilinių kuro išteklių nepriklausomą ateitį. Jau prieš dešimtmetį Islandija, Danija, Naujoji Zelandija, Švedija ir Norvegija paskelbė planus kurti išskirtinai atsinaujinančiais ištekliais paremtą energetiką.

Pirminiame Nacionalinės energetikos strategijos variante Lietuvai buvo iškelta politinė ambicija iki 2050 metų elektros energetikos poreikį 100 proc. patenkinti iš atsinaujinančių energetikos šaltinių. Vėlesniuose strategijos projektuose šios ambicijos neliko, o pereinamuoju laikotarpiu strategijos projekte netgi nėra numatoma įgyvendinti Paryžiaus klimato kaitos sutartyje numatytų įsipareigojimų. Tai yra nepateisinamai silpna ambicija Lietuvai, kuri turi vienas geriausių Europoje sąlygų didinti energijos efektyvumą ir atsinaujinančių išteklių panaudojimą.

Siūlau Lietuvai iškelti konkretų ir ambicingą įsipareigojimą: 2050 metais gyventi, kurti, gaminti, vartoti ir keliauti neteršiant gamtos ir mažinti vis intensyvėjančią klimato kaitą“, - pažymi parlamentaras.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

gentvilai

nenaudok pigiu narkotiku...

ole

Tikra teisybe, 2050 Lietuvoje nebeliks gyventoju ir ne reiks nė lašo naftos ir dujų produktų

Pankas

sukūrenkim paskutinį mišką, dar truputi liko, - tarybinio ūkio bebrai tvirtai spaudžia ranką.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS