Seimas imasi veiksmų, kad Lietuvoje sumažėtų kalinių | kl.lt

SEIMAS IMASI VEIKSMŲ, KAD LIETUVOJE SUMAŽĖTŲ KALINIŲ

  • 2

Seimas antradienį pradėjo svarstyti įstatymų paketą, kurį priėmus, tikimasi sumažinti kalinių skaičių šalyje.

Teisingumo ministerijos siūlymu ketinama papildyti Baudžiamąjį ir Bausmių vykdymo kodeksus nuostatomis, kurios išplėstų probacijos mechanizmą.

Už tai balsavo 89 Seimo nariai, niekas nebuvo prieš, šeši susilaikė. Toliau projektus svarstys Seimo komitetai.

„Tyrimai rodo, kad alternatyvos laisvės atėmimo bausmei ir probacija yra veiksmingesnės priemonės, tikintis, kad teisti asmenys daugiau nebenusikals“, – teigia teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Pataisomis siūloma dažniau taikyti probaciją, intensyviąją priežiūrą atidedant bausmės vykdymą, skiriant lygtinį paleidimą, taip pat laisvės atėmimui alternatyvias bausmes: baudą, laisvės apribojimą, baudžiamojo poveikio priemones.

Intensyviąją priežiūrą siūloma taikyti ir arešto bausme nuteistiems asmenims. Šie asmenys būtų intensyviai prižiūrimi elektroninio stebėjimo priemonėmis ir tai prilygtų areštui namuose.

Taip pat siūloma supaprastinti lygtinį paleidimo taikymą gerai besielgiantiems nuteistiesiems – būtų numatoma galimybė tokius nuteistuosius paleisti iš pataisos įstaigos su intensyvia priežiūra, atlikus mažiausiai tris ketvirtadalius bausmės.

Tikimasi, kad Seimui priėmus šias pataisas, nesunkius nusikaltimus padariusių kalinių skaičius sumažės 15 proc., o per metus padės sutaupyti daugiau nei 1,5 mln. eurų.

Teisingumo ministerijos duomenimis, šiuo metu bausmių vykdymo sistema nėra pakankamai efektyvi, neskatina kalinių taisytis ir keistis. Statistika rodo, kad 62 proc. į laisvę išėjusių nuteistųjų padaro naujus nusikaltimus ir kali pakartotinai.

Lietuva beveik dukart viršija Europos Sąjungos (ES) vidurkį pagal nuteistųjų, tenkančių vienam gyventojui, skaičių, t. y. 100 tūkst. gyventojų tenka 235 nuteistieji.

Pasak Teisingumo ministerijos, realaus įkalinimo bausmės skiriamos maždaug trečdaliui nuteistųjų, tuo metu, pavyzdžiui, Vokietijoje, reali laisvės atėmimo bausmė skiriama maždaug 5 proc. nuteistųjų, Lenkijoje – 9 proc., Prancūzijoje – 18 proc. nuteistųjų.

Siūloma į bausmių vykdymo procesą įtraukti nevyriausybines organizacijas, plačiau naudojant elektroninio stebėjimo priemones, taikant elgesio pataisos programas, nuteistojo integracijos į visuomenę procesus pradedant dar iki paleidimo iš pataisos įstaigos.

Be kita ko, kaip bausmę siūloma dažniau taikyti ir kitą priemonę – įmokas į nukentėjusių asmenų fondą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ka cia raso kliedesius

baisu kaip nusneka

zekemunčikas

Išgąsdins vagį,kaip ežį nuogu užpakaliu,skirdami jam didesnę baudą,kada vsas jo turtas pervestas į tėvo-vagies sąskaitą.Jis nemkėjo ir nemokės.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS