R. Paleckis apie LRT tyrimą: tai yra politinė kontrolė | kl.lt

R. PALECKIS APIE LRT TYRIMĄ: TAI YRA POLITINĖ KONTROLĖ

  • 8

Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) direktoriaus pavaduotojas Rimvydas Paleckis antradienį visuomeninio transliuotojo finansus tiriančiai komisijai aiškinosi, kaip sudaromos sutartys su laidų kūrėjais.

Komisijos narė „valstietė“ Agnė Širinskienė LRT atstovo prašė paaiškinti, kodėl jo parašas buvo ant neužpildyto sutarties priedo, darbų perdavimo akto.

R. Paleckis tvirtino, kad tai esąs papildomas dokumentas, kuris užpildomas, kai atsiskaitoma už perduotą laidą, tuo tarpu sutartis su konkrečiais įsipareigojmais sudaryta visam laidų ciklui, o ne kiekvienai atskirai.

LRT direktoriaus pavaduotojas tvirtino, kad tai esanti standartinė dokumento forma, iki šiol per patikrinimus neužkliuvusi.

Klausiamas, kas pirmasis įvertina laidų sąmatas, R. Paleckis teigė, kad jos sudaromos ir vertinamos LRT darbuotojų

„Pirmas žmogus, kuris sudaro sąmatą, prodiuseris, atsakingas už laidą. Ją sudarydamas jis konsultuojasi su mūsų visais etatiniais specialistais“, – sakė R. Paleckis.

Ką jie bandė pasakyti – kad ant mano parašo neva kažkas pildoma. Taip negali būti.

Paprašytas įvardinti, kokie tai darbuotojai konkrečiai, LRT vadovo pavaduotojas vardijo programų direktorių, vyr. prodiuserį, vyr. režisierių, LRT finansininkus.

R. Paleckis atsakydamas į Seimo narių klausimus, kas užtikrina LRT atskaitomybę visuomenei, teigė, jog tai esanti kasdien transliuojama programa.

Kartu jis pabrėžė, kad „visuomenės apklausos LRT vertina pozityviai“ ir pasitikėjimas visuomeniniu transliuotoju yra per 80 procentų.

Taip pat jis kritikavo Seimo komisiją, sakydamas, kad „visa ši komisija yra apie turinį, ir tai yra politinė kontrolė“.

Vėliau komentuodamas žurnalistams situaciją dėl savo parašo ant tuščio blanko R. Paleckis paaiškino, kad tai – sutarties dalis, ji pasirašoma kaip pavyzdinė forma.

LRT direktoriaus pavaduotojas kategoriškai neigė, kad tokie darbų perdavimo aktai galėtų būti pirma pasirašomi, o tik tada pildomi.

„Aš patvirtinu savo parašu, kad toks blankas yra sutarties dalis. Aš nepatvirtinu tuščio blanko, aš jį patvirtinu kaip tam tikrą sutarties dalį“, – po posėdžio žurnalistams sakė R. Paleckis.

„Ką jie bandė pasakyti – kad ant mano parašo neva kažkas pildoma. Taip negali būti. Ji taip ir lieka sutarty ir gula į archyvą, o blanko kopija, be mano parašo, jau gyvena kitą gyvenimą, po kiekvienos laidos pildoma, pasirašoma, kam priklauso, ir gula į buhalteriją“, – aiškino LRT vienas vadovų.

„Čia jie (komisijos nariai – BNS) nesuprasdami specifikos iš to bandė daryti įvykį“, – apie situaciją sakė R. Paleckis.

Komisijos pirmininkas „valstietis“ Arvydas Nekrošius žurnalistams teigė, kad dėl blanko su parašu klausimų daugiau nekyla.

„Direktorius tikrai išsamiai atsakė, ir minėtas blankas buvo įvardintas, ir manau, atsakymas tikrai tenkino komisijos narius“, – sakė A. Nekrošius.

„Viena iš versijų buvo, kad tai galbūt netyčia papuolęs blankas, mes išsiaiškinome, kad tai tradicinis blankas, kuris iš anksto kaip pavyzdys pateikiamas, kad tai pavyzdys su antspaudais, kaip jis turi atrodyti“, – kalbėjo komisijos vadovas.

Po antradienio posėdžio komisija toliau ketina susipažinti su gautais dokumentais ir daro savaitės pertrauką. Toliau planuoja tęsti apklausas, tik konkrečiai nenuspręsta, kas dar bus kviečiami liudyti komisijai.

Komisija anksčiau yra išklausiusi LRT generalinį direktorių Audrių Siaurusevičių, LRT tarybos vadovą Žygintą Pečiulį, LRT Administracinės komisijos pirmininką Tadą Šarapovą.

Komisiją LRT finansams tirti Seimas sudarė baigdamas rudens sesiją. Parlamentas yra nurodęs laikinosios komisijos tyrimą baigti iki birželio 1-osios.

Komisijos iniciatoriai „valstiečiai“ teigia, kad komisija padės išsiaiškinti, ar nacionalinis transliuotojas tinkamai leidžia biudžeto lėšas. Tyrimo kritikai šios komisijos sudarymą vadina spaudimu žiniasklaidai.

Komisijai pavesta nustatyti, ar LRT iš prodiuserių perkamos paslaugos atitinka rinkos kainas, ji taip pat turi nagrinėti LRT pirkimus, vadovybės struktūrą.

Grupė parlamentarų yra kreipęsi į Konstitucinį Teismą, kad šis įvertintų, ar komisijos sudarymas nepažeidžia Konstitucijoje įtvirtintų žodžio laisvės principų.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Laisve

Nuo jada lietuvos isdavikai dirba lrt ?

na jau na jau :)

politinė kontrolė ? :) Klausia kodėl yra parašas ant tuščio sutarties priedo , man tai panašu į finansų kontrolę . Manau pasirašyti ant tuščio lapo gali tik tada kai žodžiu su savu susitarei kiek konkrečiai gausi 'otkato' ir tau visai nerūpi kokios sumos vėliau bus įrašytos :) Prie sovietų vagys sakydavo - vagiu iš valstybės t.y. iš niekieno . Todėl man labai panašu ir dabar valstybės biudžeto - mūsų visų lėšų 'įsisavinimas" . 'įsisavinami' mokytojų , auklėtojų , slaugytojų , policininkų , gaisrininkų , rezidentų , pensininkų didesni atlyginimai , tokia mano nuomonė . Įdomu kaip Paleckis reaguotų , jei jis pasirašytų ant tuščio lapo , o aš įrašyčiau , kad jis man skolingas tam tikrą sumą :) O kai jis pradėtų apie tai kalbėti ar galėčiau sakyti : tai politinė kontrolė ? :)

tai NUSIKALSTAMA valstybės lėšų panaudojimo APSKAITA

kokį"dviratš" finansų apskaitoje išradinėje PALECKIS----juk yra nustatyta GRIEŠTA tvarka, kuri turi būti , be IŠKRAIPYMŲ vykdoma,---PAŽEIDŽIA šią tvarką su TIKSLU norėdami pasisavinti VALSTYBĖS lėšas,----- kaip matome,kad LRT TAI DARO savanaudiškais tikslais,---LRT ADMINISTRACIJOS aiškinimas yra visiškai NEPAGRĮSTAS ,----- galimas ATVEJAS ,kad APSKAITA sąmoningai SUVELTA, kad TIKRINTOJAI negebėtų atsekti NUSIKALTIMO galų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS