Seimo krizės požymiai aiškūs, tačiau pirmalaikiai rinkimai nerealūs | kl.lt

SEIMO KRIZĖS POŽYMIAI AIŠKŪS, TAČIAU PIRMALAIKIAI RINKIMAI NEREALŪS

Po to, kai Seime pritrūko balsų atimti iš Mindaugo Basčio parlamentaro mandatą, nors Konstitucinis Teismas pripažino, kad jis pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, valdantieji, nors ir apkaltinę dėl balsavimo rezultatų konservatorius, patyrė spaudimą ir iš vidaus, ir iš išorės.

Opozicija pareikalavo pirmalaikių rinkimų, o visuomenė susirinko į protesto mitingą, neapsikentusi nuolatinių peštynių ir dvejopų standartų, pasigedusi efektyvaus darbo ir atsakomybės.

Tas spaudimas, matyt, išbalansavo valstiečių žaliųjų aukščiausius žmones. Ramūnas Karbauskis pažadėjo pradėti apkaltą iš pradžių visai konservatorių partijai, vėliau 29 jos nariams, galiausiai apsiribojo kreipimusi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją.

Viktoras Pranckietis taip nuoširdžiai kartu su žmonėmis mitinge prie Seimo skandavo „gėda“, kad ir R. Karbauskis, ir Saulius Skvernelis pasiūlė palikti postą. Emocijoms nugulus, R. Karbauskis kalbėjo, kad Seimo pirmininkas turi pasitikėjimą ir dėl valstiečių jam negėda, o pats V. Pranckietis pranešė, jog apskritai niekas jam nesiūlo trauktis.

Seimo pirmininkui gėda. Jam gėda dėl Seimo, jo sprendimų: „Jei V. Pranckiečiui gėda, tegul traukiasi, išsirinksim naują“, – sako R. Karbauskis.

„Aš esu viršininkas, o tu kvailys.“ Tai tokioje pozicijoje ir stovi žmogus, jis šiandien viršininkas ir tada galvoja, kad kiti kvailiai.

Dėl tokio Seimo gėda ir tūkstantinei miniai, šią savaitę susirinkusiai prie Seimo. Žmonės sako, kad nuolatinės parlamentarų rietenos, arogancija ir darbo imitavimas erzina, o kantrybės taurę perpildė palankus sprendimas priesaiką sulaužiusiam M. Basčiui.

Pastaruoju metu Seimas įsivėlė į tikras rietenas. Konfliktas tarp frakcijų gilėja ir tai jau labiau panašu ne į sveiką politinę konkurenciją, o į asmeninę ir partinę neapykantą. Prezidentės teigimu, parlamentas tampa „rietenų seimeliu“.

Opozicija įsitikinusi – šis Seimas nebesugeba dirbti ir reikalingi pirmalaikiai rinkimai. Juos siūloma rengti birželio 3-ąją, projektą, kurio jau kitą savaitę imsis Seimas, pasirašė 48 parlamentarai. Dauguma opozicinių partijų, tačiau ir trys valstiečių frakcijos nariai – Vytautas Bakas, Justas Džiugelis ir Povilas Urbšys.

„Yra vadukas su tokiu savo supratimu, požiūriu į savo partijos narius, požiūriu į kitus, nes jis turi valdžią, jis yra galios pozicijoje ir viskas. Jeigu tu valdai, tu esi teisus. Esu vartojęs kitur tą pasakymą: „aš esu viršininkas, o tu kvailys.“ Tai tokioje pozicijoje ir stovi žmogus, jis šiandien viršininkas ir tada galvoja, kad kiti kvailiai“, – sako Seimo Liberalų frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Nors liberalas kalba apie R. Karbauskį, panašu, tai visų valstiečių lyderių nuostata.

„Tai normalu, tai yra demokratijos pagrindas, kad mažuma klauso daugumos. Ir netgi kada kartais kalba apie buldozerį, tai aš turiu tokią irgi linksmą frazę tam, kad kartais kelius išlyginti būtų galima, tai reikia bulderio, tai šiuo atveju... <...> Palaukite, palaukite, mažuma klauso daugumos. Taip, tai yra sprendimo būdas, o jūs čia ką, abejojate?“, – 15min vaizdo konferencijoje sakė Seimo pirmininkas.

Seimo Pirmininkas, atrodo, neabejoja. Netoli nuo jo ir premjeras, kuriam pirmalaikių rinkimų idėja neperspektyvi. Daugumai jos nereikia, o mažuma, jei nepatenkinta, tegu traukiasi pati. Jam pritaria ir valstiečių partijos vedlys.

„Tie Seimo nariai, kurie mano, jog nebegali dirbti šitam Seime, turi galimybę pasirinkti kitą būdą, ką ir padarė jaunųjų konservatorių lyderis Tadas Langaitis. Jam buvo per sunku, neįdomu galbūt ir tada tie 47–48 Seimo nariai padėtų Seimo nario mandatą, automatiškai iškiltų  klausimas ar Seimas galėtų toliau dirbti ir būtų, matyt, svarstytinas klausimas dėl pirmalaikių rinkimų“, – tikino ministras pirmininkas.

Premjerui pritaria ir R. Karbauskis: „Manau, kad ši iniciatyva yra tiesiog nulemta opozicijos nuovargiu, kuri užsiima ne konstruktyviu bendradarbiavimu su valdžia ieškant geriausių sprendimų, o tiesiog pastoviu kiršinimu, skaldymu ir t.t.“

Seimo Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis sako, darbas su valdančiaisiais primena galvos daužymą į betoninę sieną, tačiau vis dėlto po šios savaitės chaoso pasiūlė valstiečiams išeitį – sutariam dėl bendro darbo, bet yra keturi reikalavimai: pradėti nepasitikėjimo VRK pirmininke Laura Matjošaityte procedūrą, surengti apkaltą Artūrui Skardžiui, panaikinti slaptą balsavimą dėl apkaltų ir svarstyti pirmalaikius rinkimus.

„Tai yra dar ir dar vienas egzaminas valdantiesiems. Ar jie išgirs tą visuomenės žinią, ar jie visgi yra tokiuose Pilėnuose užsikasę ir duris užvėrę, kur susidegins iki galo“, – svarsto G. Landsbergis.

Pasak apžvalgininkų, Seimo problemos prasidėjo pernai rudenį, žlugus formaliai koalicijai. Liko tik neoficialūs susitarimai su dalimi atskilusių socialdemokratų ir valstiečiams tenka nuolat ieškoti neoficialios paramos, saugoti susikompromitavusius politikus. Tad nemažai ženklų, jog parlamentas patiria krizę.

„Vien tai, kad opozicija nori tokių rinkimų, tai, kad visuomenė po gana ilgo laiko rengia akcijas prie Seimo ir bando reikalauti daugiau atsakomybės, tai iš tikro rodo, kad Seime ne viskas sklandžiai vyksta ir kad jau yra prieitas tam tikras taškas, kada reikia labai rimtų veiksmų“, – tvirtina VU TSPMI profesorius Tomas Janeliūnas.

VU TSPMI docentas Liutauras Gudžinskas sako, kad valstiečiams bus vis sunkiau susilaukti opozicijos paramos.

„Dabartinė parlamentinė dauguma iš tikrųjų dabar yra labai nestabili ir ji yra priklausoma nuo įvairių tokių arba marginalinių veikėjų, arba susikompromitavusių veikėjų. Tai jeigu kalbėtumėme apie kažkokių reformų įgyvendinimą, kurios yra, galbūt sunkios, kurioms reikia telkti ir tam tikros opozicinės paramos, deja, panašu, kad kuo toliau, tuo sąlygos bus sunkesnės.

Kad įvyktų pirmalaikiai rinkimai už tai turi balsuoti 85-i parlamentarai. Abejojama, kad tiek pavyks surinkti.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Greičiausiai

Kad krizė pas konservatorius tiek galvose,tiek kišenėse.Jiems naktimis,tur būt,vaidenasi europinės lėšos,kurios iki 2020 metų dar pasieks Lietuvą.Juk kaip pavogsi,jei nesi valdžioje,o dar gimines baigia išvaikyti iš šiltų vietelių per kurias otkatai ateidavo.Priešmirtinė agonija konservliberalams prasidėjo.Laikykitės valstiečiai-žalieji,oi čia dar bus....Juk “diedulė” net is ligoninės išėjo,kad scenarijus gamintų.Laikykitės,vardan tos Lietuvos!

manau

Karbauskiui iš ties reiktų pakeisti dabartinį seimo pirmininiką, aišku Lietuvą mylinčiu, bet naglu akiplėša, kuris atsiprašant gebėtų teisiškai aploti, apdergti, pastatyti į vietą visokias opozicijas, nes Pranckietis yra išties ramaus, drovaus būdo protingas inteligentas mokslininkas, kuris stengiasi su visomis partijomis sugyventi, panašiai kaip mylinti motina vaikus, nors tie vaikai yra atsiprašant ir banditai

fuc

ei dienele! pas tave ausys delfio kyso!!! tai esat nuo arabijos kile ir tik arabu gerove rupinates... daug trinate teisybes o drabstomu purvu ant lt ir lietuviu ne! tu esi Lietuviu priesas!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS