Seimo pirmininkui – smūgiai iš sąjūdininkų ir R. Karbauskio | kl.lt

SEIMO PIRMININKUI – SMŪGIAI IŠ SĄJŪDININKŲ IR R. KARBAUSKIO

  • 6

Sąjūdžio Iniciatyvinės grupės klubas reikalauja atstatydinti Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį dėl paniekos Sąjūdžio minėjimo pranešėjui.

Ketvirtadienį viešą apgailestavimą dėl V. Pranckiečio žodžių pareiškė „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis.

Pats parlamento vadovas teigė nieko nenorėjęs įžeisti ir atsiprašė dėl savo žodžių.

Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio (PLS) Iniciatyvinės grupės klubo pirmininkas Romas Pakalnis išplatino pareiškimą, kad „nomenklatūrinis ir stagnatoriškas V. Pranckiečio pasisakymas neduoda pagrindo laikyti jo esminių permainų valstybėje šalininku“.

„Todėl manome, kad šis Sąjūdžio idealus niekinantis politikas geriausiai pasitarnautų Lietuvos labui, jeigu atsistatydintų arba būtų atstatydintas iš užimamų aukštų ir atsakingų Lietuvos Respublikos Seimo pirmininko pareigų“, – teigiama pareiškime.

Klubo pasipiktinimą sukėlė birželio 6 dieną Seimo pirmininko per Žinių radiją išsakyta kritika patriotinio sambūrio „Pro Patria“ nario Vytauto Vyšniausko kalbai, pasakytai per Sąjūdžio 30-mečio minėjimą.

V. Vyšniauskas teigė, kad „kol įvairiose iškilmėse linksminamės, mūsų senoliai miršta apleisti palatose ir trobose, kol giriamės iškovoję laisvę, daugiau kaip pusė milijono Lietuvos gyventojų, šeši šimtai tūkstančių Lietuvos žmonių – įsivaizduojate, kokie skaičiai: šeši šimtai tūkstančių! – dūsta žemiau skurdo ribos, kol mes spygaujame apie globalią Lietuvą, trečdalis mūsų moksleivių Lietuvoje nebemato jokių ateities galimybių“.

„Esu iš kaimo Kelmės rajone, tad žinau, ką kalbu. Jau šiandien bet kuriame provincijos mieste ar kaime matome nykiai tuščias gatves, uždarytas mokyklas, apleistus parkus – ta nejauki tuštuma primena kare išmirusios tautos kapą, ant kurio teliko beprasmiu virtęs užrašas „Tėvynė“, – kalbėjo Vilniaus universiteto magistrantas.

V. Pranckietis šią kalbą pavadino populistine: „Labai populistiniai pareiškimai, kad viskas yra blogai. Daugiausia tokių pareiškimų pasakė žmogus, kuris jau gimė nepriklausomoje Lietuvoje, kurią mes jam turėjome paduoti ir jis neįvertino nieko to, kas yra sukurta, jam atrodo, kad viskas yra padaryta ne taip kaip jis norėtų. Šiandien jis turi kortas rankose ir jis gali kurti tą geresnę Lietuvą tokią, kokią jis įsivaizduotų geresnę. Manau, kad visada (reikėtų vadovautis posakiu), ir vakar tokį retorinį klausimą uždaviau (posėdžio metu), ar ką nors gero padarei. Ar ką nors gero padarysi?“

„Antisąjūdinės dvasios persmelktas Seimo pirmininko pasisakymas grąžina Lietuvą į 1988 metus, nes iš esmės niekuo nesiskiria nuo to meto Komunistų partijos „atsakingų darbuotojų“ ir biurokratijos nomenklatūrininkų mėginimų nutildyti laisvą žodį ir užgniaužti Sąjūdžio pradėtą skelbti tiesą apie tikrąją sovietų okupuoto ir pavergto krašto būklę“, – pareiškė LPS Iniciatyvinės grupės klubas.

Reaguodamas į šį pareiškimą R. Karbauskis ketvirtadienį „frakcijos ir visos partijos vardu“ išsakė apgailestavimą dėl V. Pranckiečio pasisakymo.

„LPS pareiškime prašoma išsakyti frakcijos poziciją šiuo klausimu, todėl frakcijos vardu noriu atsakingai pareikšti, kad mūsų frakcijai ir visai LVŽS partijai ypatingai svarbios pamatinės valstybingumo vertybės, pagarba laisvės kovoms ir jų dalyviams, nukentėjusiems nuo sovietinio režimo, asmenims, būrusiems aplink save kitus su kilnia laisvės idėja. Turime gerbti nuomonių laisvę ir įvairovę, nes jos užtikrina demokratijos būvį ir valstybės pažangą”, – teigė „valstiečių“ lyderis.

Pats V. Pranckietis pabrėžė niekada neabejojąs ir neabejojantis Sąjūdžio svarba. Jis teigė, kad kalbėdamas Žinių radijui norėjo atkreipti dėmesį, kad Lietuva per trumpą laikotarpį padarė didžiulę pažangą, todėl nereikėtų matyti tik klaidų, bet ir įvertinti per 28-erius metus nuveiktus didžius darbus.

„Atsiprašau, jei mano žodžiai ką nors įžeidė. Esu pasiruošęs išklausyti Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio iniciatyvinės grupės klubui kilusias abejones ir jas išsklaidyti“, - sakė Seimo pirmininkas.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

kiekviena susireiksminus seimo utele

gali tyciotis is teisingai pasakytu magistranto zodziu, , Sio dvasios muziko Pranskiecio slebezones ,kad jis su sutve labai daug nuveike lietuvai ir tautai neislaiko jokios kritikos ....papasakok kas yra gero padaryta valdziagyviu rankomis lietuvai ir tautai ??????? tik nepostringauk kaip lansbirkys ,kad tu iskovojai su juo lietuvai laisve ir nepriklausomybe

Anonimas

Matot kaip sitas dar vienas sungrybis po vizito Washingtone pradejo tyciotis is Lietuvos vargo zmoniu. Kiek , sunsnuki, gavai doleriu, uz kiek parsidavei?

Manau

Žmogus sukurtas sodinti sodus,Seimui vadovauti kažin ar gali? Jis nusikalba beveik kiekvienoje savo kalboje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS