Seimo „tvarkiečiai“ ir valdantieji derasi dėl bendradarbiavimo | kl.lt

SEIMO „TVARKIEČIAI“ IR VALDANTIEJI DERASI DĖL BENDRADARBIAVIMO

Seimo „tvarkiečiai“ ketina rugpjūčio pabaigoje pasirašyti susitarimą su valdančiaisiais dėl bendradarbiavimo parlamente.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderiai antradienį Seime susitiko su valdančiųjų „valstiečių“ ir socialdarbiečių atstovais aptarti būsimą bendradarbiavimą.

„Mes šnekamės ir tikiuosi, kad iki rugsėjo mėnesio, iki sesijos kokį nors susitarimą turėsime“, – antradienį Seime žurnalistams sakė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Pasak „tvarkiečių“ lyderio Remigijaus Žemaitaičio, iki rugpjūčio vidurio Vyriausybė turi atlikti skaičiavimus dėl jų pateiktų siūlymų ir nuspręsti, kiek jie gali būti priimtini.

„Tvarkiečiai“ valdantiesiems yra įteikę 15 pasiūlymų punktų, ką reikia nuveikti dar šią Seimo kadenciją.

Jie norėtų į bendradarbiavimo susitarimą įtraukti įsipareigojimą, kad minimali mėnesio alga siektų ne mažiau kaip 50 proc. vidutinio atlyginimo, o vidutinis darbo užmokestis kitąmet būtų 1000 eurų, kad būtų įteisinti tiesioginiai seniūnų rinkimai, tarėjų institutas teismuose, nustatytas lengvatinis 9 proc. tarifas gaminant šilumą naudojamam kurui, gerokai padidintas finansavimas neformaliam ugdymui, įvestos privalomos gyventojų apklausos savivaldybėse.

Taip pat „tvarkiečiai“ siekia riboti didžiųjų prekybos centrų darbo laiką savaitgaliais, sudaryti galimybę darbo užmokestį mokėti keturis kartus per mėnesį, daugiau lėšų skirti būsto renovacijai ir pan.

R. Žemaitaitis pabrėžė, kad „tvarkiečiai“ nepalaiko ir „valstiečių“ sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos inicijuotos ligoninių pertvarkos.

Mums tai nėra kažkas šokiruojančiai keisto, naujo, tai mūsų pačių rinkimų programa ir Vyriausybės programa. Gal tik vienas punktas nėra programos dalis.

„Pasakėme, kad tikrai gydymo įstaigų reformos nepalaikysime. Pateikėme savo siūlymus, kad būtų sureguliuotas santykis tarp privačių gydymo įstaigų ir valstybės, kad jos nebūtų išeliminuojamos“, – BNS sakė „tvarkiečių“ lyderis.

Jeigu valdantieji pritars jų punktams, „tvarkiečiai“ savo ruožtu įsipareigos Seime paremti jų teikiamas reformas, kitus klausimus, dėl kurių sutartų.

Vertindamas „tvarkiečių“ pasiūlymus R. Karbauskis teigė, kad jie „valstiečiams“ nėra naujiena.

„Tie pasiūlymai nėra nauji mums, nes jie visi praktiškai yra Vyriausybės programoje. Galbūt bus išdėstyta smulkiau, kada tai bus įgyvendinta, galbūt dar kokie nors niuansai bus. Mums tai nėra kažkas šokiruojančiai keisto, naujo, tai mūsų pačių rinkimų programa ir Vyriausybės programa. Gal tik vienas punktas nėra programos dalis, bet nekomentuosiu smulkiau, nes nežinau visų atsakymų“, – kalbėjo R. Karbauskis.

„Valstiečiai“ siūlė frakcijų bendradarbiavimo sutartį ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijai–Krikščioniškų šeimų sąjungai, tačiau lenkų atstovai naujienų portalui lrt.lt teigė, kad tokia bendradarbiavimo forma jų netenkina. Aštuonis Seimo narius turinti frakcija pageidavo Vyriausybėje gauti dviejų arba trijų ministrų portfelius.

R. Karbauskis teigė tokio pageidavimo negirdėjęs, o bendradarbiavimas su Lenkų rinkimų akcija nesikeičia. Anot jo, šiai frakcijai tiesiog nereikia frakcijų susitarimo.

„Mes dėkingi Lenkų rinkimų akcijai už palaikymą, nes daugelis mūsų pozicijų objektyviai sutampa dėl vertybinių dalykų“, – sakė „valstiečių“ vadovas.

Anksčiau jis yra minėjęs, kad naujiems partneriams gali būti pasiūlytas Seimo pirmininko pavaduotojo postas.

„Jeigu Seimo vicepirmininko pozicija bus pasiūlyta „Tvarkai ir teisingumui“, tai ji bus pasiūlyta ir Lenkų rinkimų akcijai“, – pabrėžė R. Karbauskis.

R. Žemaitaitis tvirtino, kad jie kol kas nesidera dėl jokių postų Seime.

„Pasakėme, kad jokių kalbų apie tai nebūtų – svarbiausia šių punktų įgyvendinimas, o paskui, jeigu matome, kad sutariame ir dirbame, galime kalbėti ir apie vieną-kitą postą. Bet dabar tikrai ne“, – tikino jis.

Partija „Tvarka ir teisingumas“ Seime turi 7 narius, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija – 55, Lietuvos socialdemokratų darbo frakcija – 11 narių.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Pasaka

kaip erelis i kaimo višta pavirto, turbut nuo bebro liauku gerimo

...

Suverenitetas priklauso TAUTAI, o ne 'partijoms', netinka pasislėpus valstybinius postus dalytis, nepamirškit referendumų!

tiesa

del valdzios parduos savo siela ir judosiui

SUSIJUSIOS NAUJIENOS