Seimas ėmėsi R. Karbauskio pataisų dėl vaiko teisių apsaugos | kl.lt

SEIMAS ĖMĖSI R. KARBAUSKIO PATAISŲ DĖL VAIKO TEISIŲ APSAUGOS

Seimas antradienį ėmėsi „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio pataisų dėl vaiko teisių apsaugos sistemos.

R. Karbauskis pataisas turėjo pristatyti šeštadienį, tačiau procedūrą sustabdė opozicija – Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Justas Džiugelis paprašė padaryti pertrauką iki kito posėdžio.

Po pateikimo už Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisas balsavo 54 Seimo nariai, prieš buvo 29 ir 11 susilaikė. Toliau projektą svarstys Seimo komitetai, o priėmimas numatomas pratęstoje sesijoje vasario mėnesį.

Pristatydamas projektą R. Karbauskis teigė, kad pataisos užtikrins, jog vaikas iš šeimos būtų paimamas kraštutiniu atveju, bei taisys nuo pernai liepos įsigaliojusią vaiko teisų apsaugos sistemos pertvarką, kurią sakė esant su spragomis.

„Šis įstatymo projektas teikiamas siekiant tobulinti vaiko teisių apsaugos sistemos teisinį reguliavimą, suvokiant, kad geriausiai vaiko interesus užtikrina buvimas šeimoje. Siekiama užtikrinti kad pagalba vaikui ir šeimai vyktų neatskiriant jo nuo šeimos, tik tais atvejais, kai pagalba išlaikant vaiką šeimoje būtų neįmanoma, vaikas būtų paimamas“, – sakė R. Karbauskis.

Konservatorė Rasa Juknevičienė klausė, kodėl R. Karbauskis registruoja atskiras pataisas, kai yra jų pačių Vyriausybės parengtas ir Seime jau svarstomas Vaiko teisių apsaugos pagrindų pakeitimo projektas, kuriuo keliami tie patys tikslai.

„Kodėl tęsiate M. Puidoko pseudopolitiką, registruodamas iš esmės prieš savo Vyriausybę nukreiptas pataisas, kodėl neregistravote pataisų jau pateiktam projektui, ar todėl, kad jums reikia toliau skaldyti visuomenę ir šią temą laikyti darbotvarkėje?“ – klausė R. Juknevičienė.

Pataisas R. Karbauskis registravo kaip alternatyvą kito „valstiečių“ atstovo Mindaugo Puidoko projektui, kurį dėl galimos prieštaros Konstitucijai sukritikavo Seimo teisininkai. Projektai parengti reaguojant į rezonansą dėl vaikų paėmimo iš kauniečių šeimos.

„Jeigu jūs nematote problemų, kurios kilo, ir nevertinate, kad reikia daryti pokyčius įstatyme, tokiu atveju belieka apgailestauti. Aš džiaugiuosi, kad visuomenė neabejinga, dalyvavo ir dalyvauja, visuomeninių organizacijų iniciatyvos yra, kad sutvarkytume įstatymą“, – į konservatorės klausimą atsakė R. Karbauskis.

R. Karbauskio pataisomis akcentuojama, kad vaiko paėmimas iš šeimos galimas tik tada, kai kyla „realus ir tiesioginis pavojus vaiko sveikatai ar gyvybei“.

Projekte numatyta, kad „vaikas priverstinai gali būti paimamas iš jo tėvų ar vaiko atstovų pagal įstatymą tik tuo atveju, jei tai yra proporcinga priemonė, būtina siekiant išvengti realaus ir tiesioginio pavojaus vaiko gyvybei, sveikatai, ir šis pavojus negali būti pašalinamas kitomis priemonėmis“.

Sprendimas paimti vaiką turėtų būti „pagrįstas ir motyvuotas, be kita to, nurodant ir aplinkybes, kodėl vaiko nebuvo įmanoma apsaugoti kitais būdais“.

Įrašoma, kad vaiko paėmimas iš saugios aplinkos negalimas, o paėmimo metu privalo dalyvauti tėvai ar vienas iš tėvų, ar vaiko atstovų pagal įstatymą.

Siūloma koreguoti nuostatą, draudžiančią vaikus iki šešerių metų palikti vienus. Šiuo metu vaiko tėvai turi pasirūpinti, kad vaikas iki šešerių metų be objektyvios būtinybės neliktų be vyresnių kaip 14 metų asmenų priežiūros.

Siūloma nustatyti, kad „priešmokyklinio amžiaus vaikas be objektyvios būtinybės neliktų vienas aplinkoje, kurioje, atsižvelgiant į jo amžių bei brandą, gali kilti realus pavojus vaiko sveikatai ar gyvybei“.

Taip pat pataisomis už žinomai melagingą pranešimą apie vaiko teisių pažeidimą numatoma administracinė atsakomybė, o vaiko teisių apsaugos darbuotojams, šeimoms pagalbą teikiančių mobiliųjų komandų nariams įvedamas nepriekaištingo reputacijos reikalavimas.

Bauda už melagingą vaiko teisių apsaugos iškvietimą būtų tokia pati kaip priešgaisrinės apsaugos, policijos, greitosios medicinos pagalbos ir kitų specialiųjų tarnybų iškvietimas žinant, kad pagalba nereikalinga, t. y. nuo dviejų šimtų iki dviejų tūkstančių eurų.

Projektą R. Karbauskis registravo Seime jau pradėjus nagrinėti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtas vaiko teisų apsaugos sistemos pataisas, kad vaikai iš šeimos taip pat būtų paimami tik kraštutiniu atveju. Po pateikimo Seime joms pritarta bendru sutarimu.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Anonimas

Vis dar tęsiasi tie įstatymų išleidimai,o šalyje vis vien siaučia tų vaikvagių gauja.O dar keisčiausia,kad tėvas tiek kratė vos kelių mėn.mergytę,kad ji pradėjo mėlti visa ir atsidūrė reanimacijoje,tėvas sulaikytas nes jis ją kratė,o išvada vaikų teisių gynėjų,čia nėra nieko baisaus ir nenusikaltimas.O kauniečių šeimą tampo po teismus vis nori ırodyti,kad juos kaltus.Tačiau reikia gerai viską sudėlioti ir čia slypi neaiškumas dėl to buto kur jie gyvena.Kodėl taip viską greitai norėjo atimti tuos vaikus.Čia tas skundikas yra susiėjęs su visą tą gaują.Daug yra klaustukų.

...

BLOGAI kai ir KT prieš Šeimą nusistatęs - kas juo manipuliuoja?

vyt aplamai reiketu visa konservatlyberasiniu siuksliu

opzicija velniop ,o geriausiai butu visus statyt prie sienos ,padlas ,kad daugiau tokiu nesiveistu lietuvoj...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS