Siūloma nustatyti prievolę VRK nariams turėti teisę dirbti su slapta informacija | kl.lt

SIŪLOMA NUSTATYTI PRIEVOLĘ VRK NARIAMS TURĖTI TEISĘ DIRBTI SU SLAPTA INFORMACIJA

  • 2

Siekiant užkirsti kelią galimam Rusijos kišimuisi į prezidento rinkimus, siūloma nustatyti prievolę Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) nariams turėti teisę dirbti su slapta informacija.

Seime parengtas projektas, kad VRK nariai ir pirmininkas per 15 dienų nuo paskyrimo privalėtų kreiptis dėl leidimo dirbti su įslaptinta informacija, žymima slaptumo žyma „slaptai“.

Taip pat numatoma, kad VRK nariui nesikreipus tokio leidimo arba jo negavus, jis būtų šalinamas iš komisijos.

Tokias pataisas registravo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė ir Užsienio reikalų komiteto vadovas socialdarbietis Juozas Bernatonis.

Pataisas teikėjai sako parengę dėl saugumo tarnybų perspėjimų, kad Rusija gali bandyti daryt poveikį kitais metais Lietuvoje vyksiantiems rinkimams.

„Tikėtina, kad artėjant 2019 metais Lietuvos prezidento, Europos Parlamento ir savivaldybių tarybų rinkimams Rusija bandys įgyti didesnės įtakos politiniams ir visuomeniniams procesams Lietuvoje, sieks, kad jai palankios politinės jėgos keltų kandidatus rinkimuose ir turėtų savo atstovus valdžios institucijose“, – iniciatoriai cituoja šiemetinę Valstybės saugumo departamento ataskaitą.

Anot parlamentarų, dėl šių galinčių kilti grėsmių nacionaliniam saugumui yra svarbu, kad Vyriausiosios rinkimų  komisijos nariai turėtų teisę susipažinti su Valstybės saugumo departamento bei kitų valstybės institucijų teikiama slapta informacija.

Pavasarį paskelbtame Valstybės saugumo departamento ir karinės žvalgybos tradiciniame grėsmių vertinime nurodoma, kad Rusijos žvalgybos tarnybas ypač domino 2019 metų Lietuvos prezidento rinkimai.

Lietuvos tarnybos atkreipė dėmesį, kad Maskva kitose šalyse rinkimų rezultatus siekė paveikti „skleidžiant dezinformaciją ir propagandą per žiniasklaidą, socialinius tinklus, vykdant kibernetines operacijas“.

Rusija pastaraisiais metais sulaukė kaltinimų dėl kišimosi į Jungtinių Valstijų ir Prancūzijos prezidento rinkimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

manyciau tai rusijai del lietuvos

prezidento ar seimunu rinkimu----...giliai ,giliai POFIK..jie didely DEDA ant esmu ir busimu...

na ...manau nebeliks kandidatu y

prezidentus...o ir seimunu sumazes per puse...bolotiruosis y seima ir prezidentus tik KGB-esnyku vaikai ,dukreles ir anukeliai.......kurie dar neytraukti y kgb-sarasus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS