Socdemų draugijos atsisakęs M. Bastys mąsto apie sugrįžimą į Seimą | kl.lt

SOCDEMŲ DRAUGIJOS ATSISAKĘS M. BASTYS MĄSTO APIE SUGRĮŽIMĄ Į SEIMĄ

Seime apkaltą atlaikęs, tačiau vėliau iš parlamento pats pasitraukęs Mindaugas Bastys sieks reabilitacijos – politikas nori ne tik užginčyti jam nepalankų Konstitucinio Teismo (KT) sprendimą, bet ir svarsto galimybę sugrįžti į Seimą.

LRT.lt šaltinių žiniomis, M. Bastys pasitraukė iš Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) ir ėmė ruoštis rugsėjį vyksiantiems naujiems Seimo nario rinkimams vienmandatėje Zanavykų apygardoje. Būtent šioje apygardoje 2016 m. buvo į Seimą išrinktas socdemas M. Bastys.

Susisiekus su pačiu M. Basčiu, šis patvirtino, kad jau maždaug mėnesį nėra LSDP narys. Politikas priminė, savo narystę partijoje jis sustabdė, kai praėjusių metų kovą negavo leidimo dirbti su slapta informacija, vadovaujantis Valstybės saugumo departamento (VSD) pažyma. Kaip teigė M. Bastys, jis po atlaikytos apkaltos parlamente ir po Seimo nario mandato atsisakymo galėjo atstatyti savo narystę LSDP, tačiau to nepadarė.  

„Aš sustabdžiau narystę partijoje, savo narystės neatstačiau ir tai jau galima traktuoti, kad nepriklausau partijai. [...] Aš šiandien nesu Lietuvos socialdemokratų partijos narys“, – LRT.lt trečiadienį sakė M. Bastys.

Aš šiandien svarstau apie galimybę dalyvauti rinkimuose kaip nepriklausomas kandidatas.

Buvęs socdemas taip pat patvirtino, kad viena iš jo pasitraukimo iš LSDP priežasčių yra planas dalyvauti Seimo rinkimuose Zanavykų vienmandatėje apygardoje ir tokiu būdu sugrįžti į parlamentą. 

„Aš šiandien svarstau apie galimybę dalyvauti rinkimuose kaip nepriklausomas kandidatas. Dar aš sau sprendimo nesu priėmęs, bet esu pasakęs taip, kad jei jau aš dalyvausiu rinkimuose, tai dalyvausiu kaip nepriklausomas kandidatas“, – dėstė  M. Bastys.

M. Bastys, paklaustas, ar kitos politinės partijos jį vilioja prisidėti prie jų gretų, neslėpė, kad tokių siūlymų yra sulaukęs. Pasak politiko, LSDP Šakių skyrius ragino jį sugrįžti į partiją. Anot pašnekovo, jis kalbėjosi ir su šių metų pabaigoje įsikūrusios Lietuvos socialdemokratų darbo partijos atstovais.

„Neslėpsiu. Buvo tam tikri pokalbiai, buvo klausiama, ką aš planuoju daryti, ką aš galvoju, tai aš savo poziciją išdėsčiau, kad dar kol kas neskubu priimti sprendimų“, – kalbėjo M. Bastys. 

Sieks įrodyti savo nekaltumą

LRT.lt primena, kad praėjusių metų kovą į Seimo vicepirmininkus deleguotam M. Basčiui nebuvo duotas leidimas susipažinti su slapta informacija, remiantis VSD informacija apie parlamentaro ryšius su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu.

Po šio skandalo M. Bastys suspendavo savo narystę LSDP, pasitraukė iš parlamento vadovybės, o Seime parlamentarui pradėta apkaltos procedūra. KT nutarė, kad M. Bastys, nuslėpęs ryšius su buvusiu KGB bendradarbiu Piotru Vojeika, sulaužė Seimo nario priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją. Nepaisant to, Seimas slaptame balsavime nepanaikino M. Basčio mandato. Dėl to visuomenėje kilo didžiulis pasipiktinimas, prie Seimo surengtas mitingas. Galiausiai pats M. Bastys nusprendė pasitraukti iš Seimo.

M. Bastys LRT.lt teigė tikintis, kad rinkėjai juo nenusivylė, mat, kaip tvirtino politikas, jam nepalankus KT sprendimas nebuvo objektyvus ir jis tai sieks įrodyti. 

„Manau, kad tai buvo politiškai angažuotas sprendimas. Aš rengiu dokumentus ir tą teisinį sprendimą ruošiuosi apskųsti Europos Žmogaus Teisių Teismui Strasbūre“, – pažymėjo pašnekovas. 

G. Kirkilas: durys atviros net ir nusidėjėliams

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) pirmininkas, Seimo narys Gediminas Kirkilas LRT.lt patvirtino, kad bendrauja su M. Basčiu ir siūlo jam įsilieti į LSDDP gretas.

„Visiems durys atviros, net ir nusidėjėliams. Visi turi galimybę pasitaisyti“, – teigė G. Kirkilas.

„Socialdarbiečių“ lyderio manymu, M. Basčiui už apkaltą, jam nepalankų KT sprendimą jau yra nubaustas, taigi, šis politikas vertas antro šanso.

„Būkime krikščionys – jis yra nubaustas už tai. Manau, tikiuosi, kad išvadas jis padarė. Pas mus prisidėjimas arba įstojimas į partiją yra laisvas ir mes jokių apribojimų neturi, bet tai nereiškia, kad toks žmogus, atėjęs į partiją, gali nesilaikyti mūsų partijos nuostatų ir programos. Jeigu jis apsisprendžia, tai kodėl ne?“, – svarstė G. Kirkilas.

Anot pašnekovo, jei M. Bastys laimėtų Seimo rinkimus Zanavykų vienmandatėje rinkimų apygardoje rugsėjo mėnesį ir sugrįžtų į parlamentą, jis galėtų prisidėti prie LSDDP frakcijos. Vis dėlto, pasak G. Kirkilo, apie tokį scenarijų galima kalbėti tik teoriškai.

„Bet kol kas mes taip pat mąstome apie savo kandidato iškėlimą“, – pridūrė G. Kirkilas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

bolsevikas

dabar kaip tikras,o ne apsimetelis kamunistas bus...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS