Socialdemokratai: „valstiečių“ reforma kuriamos kone išrinktųjų kastos | kl.lt

SOCIALDEMOKRATAI: „VALSTIEČIŲ“ REFORMA KURIAMOS KONE IŠRINKTŲJŲ KASTOS

  • 6

Socialdemokratų vertinimu, Vyriausybės pristatytos pertvarkos orientuotos ne į modernią, o į pigia darbo jėga pagrįstą ekonomiką, kurioje ryškėja tendencija skatinti atskiras gyventojų grupes, formuojant kone išrinktųjų kastas.

Pirmiausia, kas krinta į akis, valdančiųjų pristatytoje mokesčių reformoje - Vyriausybė, naikindama „Sodros“ lubas, pamalonins daugiausia uždirbančius - 1 ar kelis procentus Lietuvos gyventojų. Vadinasi, didžiausias algas gaunančiųjų mokesčiai netgi mažės. Tokiu būdu biudžetas neteks milijonų ar net šimtų milijonų eurų pajamų.

„Vyriausybė ne tik atsisako progresinių mokesčių idėjos, kurie mažintų akivaizdžią pajamų nelygybę tarp turtingiausiųjų ir mažai uždirbančių, bet imasi atvirkštinių mokestinių išimčių - mažina „Sodros“ mokesčius įvesdama lubas didžiausias pajamas gaunantiems. Logiška kelti klausimą, ar mes jau tiek visko pertekę nepakankamai finansuojamose sveikatos ar socialinės apsaugos srityse, kad lengva ranka atsisakytume milijoninių pajamų biudžetui?“ - sako Seimo socialdemokratų partijos frakcijos narė Rasa Budbergytė.

Akivaizdu, ši Vyriausybė tarnauja turtingiesiems, nes paskelbta reforma stipriai papildys daug uždirbančių kišenes, o NPD didinimas mažai uždirbantiems pridės vos 5-7 eurus.

Vyriausybės užmojai rodo, kad ji neatsižvelgia nei į Europos Komisijos, nei į EBPO pastabas - mažinti pajamų nelygybę Lietuvoje, o atvirkščiai - remia didžiausias algas gaunančius.

Socialdemokratus stebina, kad Vyriausybė ėmėsi mokesčių pertvarkos ir ją bei kitas struktūrines reformas pristato tuomet, kai sistemiškai nesutvarkyti viso viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimai. Tai yra pakankamai ciniška, šalyje skelbiant apie nuolat augantį darbo užmokestį, iš biudžeto atlyginimus gaunantiems darbuotojams palikti „įšaldytas algas“ nuo sunkmečio apkarpymo laikų. Vyriausybė, peržiūrėdama viešojo sektoriaus darbo užmokestį, galėtų paskatinti visoje darbo rinkoje mokėti didesnius atlyginimus ir išlaisvintų Lietuvą iš mažų algų spąstų.

„Ši Vyriausybė nesiruošia sistemiškai didinti atlyginimų savivaldybių darbuotojams, mokytojams, darželių auklėtojams, medikams, kultūros ir socialiniams darbuotojams. Nenuostabu, kad medikų, švietimo darbuotojų profesinės sąjungos vienijasi ir rengiasi masiniams protestams. Akivaizdu, ši Vyriausybė tarnauja turtingiesiems, nes paskelbta reforma stipriai papildys daug uždirbančių kišenes, o NPD didinimas mažai uždirbantiems pridės vos 5-7 eurus“, - sako Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas.

Pristatytos reformos gairės rodo, kad dabartiniai valdantieji, toliau tęsia savo bandymus viešajame sektoriuje - ne spręsti problemas iš esmės, o daryti išimtis atskiroms išrinktųjų grupėms, pavyzdžiui, ženkliai pakelti algas prokurorams ar žvalgybos pareigūnams, o kitiems valstybės sektoriaus darbuotojams pridėti po kelis eurus, sako socialdemokratai.

G. Landsbergis: neaišku, ko siekiama

Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis sako, kad konkretesnį Vyriausybės pristatytų reformų planų vertinimą partija galės pateikti per maždaug savaitę, nes tai, kas šiandien pristatyta, esą per daug eklektiška: visko įdėta po truputėlį, pabarstyta vienur, pažerta kitur.

„Yra įdomių pasiūlymų, kai kurie, ypač dėl mokesčių, atitinka ir mūsų programos pasiūlymus. Bet pagrindinis klausimas - ko norime pasiekti ir kokie bus galutiniai tikslai. Ar bendras vaizdas nuves mus į skurdo sumažinimą, didesnę reemigraciją, mažesnę emigraciją? Tai pagrindinis klausimas, į kurį neturiu atsakymo, ir kurį užduosiu Vyriausybei, turėdamas galimybę Seime“, - Eltai komentavo G. Landsbergis.

Vadinamasis darbdavio ir darbuotojo mokesčių sujungimas Seimo opozicinės partijos lyderiui atrodo kaip vienas logiškesnių. Tačiau ir jį sako galėsiąs vertinti tik tada, kai bus aiškus bendras vaizdas.

Vienas daugiausiai abejonių sukėlęs pasiūlymas, pasak G. Landsbergio, yra automatiškas žmonių įtraukimas į pensijų kaupimo sistemą.

„Visai neaiškus rezultatas, kas iš to bus ir kodėl būtent toks kelias yra pasirinktas“, - sakė G. Landsbergis.

ELTA primena, kad Vyriausybė pirmadienį pristatė ilgai žadėtas struktūrines reformas, tarp kurių yra pakeitimai mokesčių sistemos, kovos su „šešėline“ ekonomika bei pensijų kaupimo srityse.

Šią savaitę atsakingi ministrai detaliai pristatinės savo kuruojamų sričių reformas. Žadama atsižvelgti į visuomenės, socialinių partnerių pastabas. Visi pakeitimai dar bus svarstomi Seime.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

to na kur jau ne...

Turciai po sios reformos dar geriau gyvens...jiems ivedamos lubos...ir zmogeliai melieji jei as turiu daug nekilnojamo turto ir nuomuoju tai manot as sumokesiu NT mokesti?.....Issiplaukit galvas-as padidinsiu nuoma kad mokestis butu sumoketas-tad mielieji realiai NT sumokes tas vargsas nuomininkas neturintis busto...tad si reforma turciams superine...

nebuk

pacukas ir vyk velniop visus senus socdemonus nes tai turciu mafija sugriovusi visa salies sistema lr priverte puse salies emigruoti tai niekseliu svogeriu susivienjimas kuriam seniai vieta uz grotu.....

Na kur jau ne...

eiliniai socliberalo pezalai.Palaikau palnuojama reforma,Turciai ,kurie turi po kelis butus,namus sodybas PRIVALO MOKETI NT MOKESTI.Faktas.......................
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS