V. Pranckietis: pasiskiepijau nuo tymų ir sužinojau, kad brangiai kainuoja | kl.lt

V. PRANCKIETIS: PASISKIEPIJAU NUO TYMŲ IR SUŽINOJAU, KAD BRANGIAI KAINUOJA

Lietuvoje sparčiai plintant tymų infekcijai, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sako paklausęs medikų ir nuėjęs pasiskiepyti. Tačiau vakcinos kaina esą nemaža.

„Vakar pasiskiepijau ir sužinojau, kad brangiai kainuoja - 39 eurai. Sveikata kainuoja. Aš nenorėčiau tapti šios ligos platintoju“, - trečiadienį „Žinių radijui“ sakė V. Pranckietis.

Pasak Seimo vadovo, tymai yra labai pavojinga liga, ir ji neišnykusi. Todėl skiepytis būtina.

„Pavojinga liga, ir kada diskutavome su profesoriumi V. Usoniu prieš maždaug pusantrų metų, tai mes susilaukdavome keistų atsiliepimų, kad pasiskiepijimas - tai kvailystė. Žinote, pasakysiu labai senos medikės žodžiais, kuri po karo eidavo skiepyti vaikų. Ji sakė, kad nieko pasaulis geresnio neišrado, kaip skiepai. Reikia pasitikėti tais, kurie išmano“, - sakė V. Pranckietis.

Vakar pasiskiepijau ir sužinojau, kad brangiai kainuoja - 39 eurai. Sveikata kainuoja. Aš nenorėčiau tapti šios ligos platintoju.

Kartu Seimo pirmininkas pabrėžė, kad rizikos grupėms priklausantys asmenys nuo tymų skiepijami nemokamai. Skiepijimo programa valstybės mastu esą yra, tačiau Sveikatos apsaugos ministerijai ją galbūt reikėtų labiau viešinti.

Pranešama, kad šiemet nuo metų pradžios Lietuvoje tymais jau susirgo 159 žmonės, tai penkis kartus daugiau nei praėjusiais metais. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai sako, kad padėtis sparčiai keičiasi į blogąją pusę.

Pasak medikų, tymai - virusinė infekcija, nuo kurios nėra vaistų. Vienintelis būdas užkirsti kelią ligai - skiepai.

Nuo tymų vaikai Lietuvoje skiepijami du kartus - 15 mėnesių ir 6-7 metų. Neskiepyti nė karto rizikuoja labiausiai, tačiau tikimybė susirgti lieka ir tiems, kurie skiepyti tik kartą. Medikai teigia, kad nuo vieno skiepo imunitetas nebūna susiformavęs pilnai. Teigiama, kad tik vieną vakciną yra gavusi didelė dalis suaugusiųjų. Nuo 1964 iki 1988 metų nuo tymų buvo skiepijama tik kartą.

Profilaktiniam vaikų skiepijimui ir asmenims, turintiems kontaktų su sergančiaisiais, skiepijimui vakcinos, pasak specialistų, yra pakankamai.

Tymams sparčiai plintant Europoje ir kituose žemynuose, Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė, kad užkrečiamosios ligos, jų plitimas ir nesiskiepijimas nuo užkrečiamų ligų yra didžiulė grėsmė pasaulio žmonių sveikatai.

Rašyti komentarą
Komentarai (35)

moku mokescius

o medicina mokama irgi

seimo pirmininkas ,o nieko nezino

nei kas kiek kainuoja,vargselis.SKIEPAS 30 EURU,O KRAUJO TYRIMAS TYMU IMUNITETUI NUSTATYTI16 EURU. UZ TYMUS REIKIA VALDZIAI DEKOTI,NES BE JOKIO KARANTINO I SALI PRIGABENO UKRAINIECIU,O DABAR SERGA MUSU ZMONES.

Baisu apsipirk parduotuveje

nes pilna apsiperkanciu ukrainieciu,bijau uzsikresti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS