V. Semeška atsisako tarybos mandato Druskininkuose | kl.lt

V. SEMEŠKA ATSISAKO TARYBOS MANDATO DRUSKININKUOSE

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovas Vyriausiosios rinkimų komisijos narys Vilius Semeška BNS patvirtino, kad nuo lapkričio 1 dienos atsisako Druskininkų savivaldybės tarybos mandato.

Seimui priėmus įstatymą, kad savivaldos mandatas nesuderinamas su darbu VRK, V. Semeška kreipėsi išaiškinimo į Seimo teisininkus, ar jam galioja naujasis reguliavimas.

Seimo kanceliarijos Teisės departamentas atsakė negalintis oficialiai aiškinti Seimo priimamų teisės aktų, bet kartu atkreipė dėmesį į principą, kad įstatymas atgal negalioja.

Konservatorius šią išvadą traktuoja, jog VRK įstatymo pataisos negalioja jam kaip jau einančiam pareigas, pagal jas turi būti skiriami tik nauji Rinkimų komisijos nariai. Nepaisant to, jis palieka savivaldybės tarybą.

„Vis dėlto, kad nekelčiau nereikalingų aistrų ir priešpriešos, nusprendžiau nuo lapkričio 1 dienos atsistatydinti iš Druskininkų savivaldybės tarybos nario pareigų“, – BNS sakė V. Semeška.

Rugsėjo 25 dieną Seimas priėmė pataisas, kad VRK narys negali būti ir savivaldybės tarybos narys – anksčiau tai buvo leidžiama. Opozicija šias pataisas vadino susidorojimu, nes jos šiuo metu aktualios vieninteliam VRK nariui – konservatorių deleguotam V. Semeškai.

Priėmus įstatymą, V. Semeška kreipėsi į Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį ir Seimo Teisės departamentą su klausimu, ar rugsėjo 25 dieną priimta VRK įstatymo pataisa galios tik naujiems komisijos nariams, ar ir anksčiau paskirtiems.

Seimo kanceliarijos Teisės departamentas V. Semeškai atsakė, kad „nei Seimo pirmininkas, nei Seimo kanceliarijos Teisės departamentas neturi įgaliojimų oficialiai aiškinti Seimo priimamų teisės aktų“, bet kartu atkreipė dėmesį į principą, kad įstatymas atgal negalioja.

„Atkreipiame dėmesį, kad teisės aktų galia yra nukreipta į ateitį, įstatymų ir kitų teisės aktų galiojimas atgal neleidžiamas (lex retro non agit), nebent teisės aktu būtų sušvelninama teisinių santykių subjekto padėtis ir kartu nebūtų pakenkiama kitiems teisinių santykių subjektams“, – rašoma Seimo teisininkų atsakyme.

Valdantieji įstatymo pataisą, kuri savivaldos mandatą pripažino nesuderinamą su darbu VRK, argumentavo tuo, kad savivaldos politikai negali dirbti VRK, nes ši esanti kontroliuojanti institucija.

Iki tol įstatymas numatė, kad VRK nario pareigos nesuderinamos su kandidato į Seimo narius, prezidentus, taip pat ir savivaldos tarybos narius, statusu, tačiau draudimo turint savivaldos mandatą tapti VRK nariu nebuvo.

Valdantieji „valstiečiai“ anksčiau siekė atstatydinti aštriai oponuojantį V. Semešką iš VRK pareikšdami jam nepasitikėjimą, tačiau tuomet konservatorius balsavimą atlaikė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS