VRK gavo naujos informacijos dėl galimo neteisėto liberalų finansavimo | kl.lt

VRK GAVO NAUJOS INFORMACIJOS DĖL GALIMO NETEISĖTO LIBERALŲ FINANSAVIMO

Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) perdavė naujos informacijos dėl galbūt neteisėto Liberalų sąjūdžio Seimo rinkimų kampanijos finansavimo, ketvirtadienį pranešė Generalinė prokuratūra.

Ši informacija perduota į pabaigą einant ikiteisminiam tyrimui dėl koncerno „MG Baltic“ ir kelių partijų politinės korupcijos. Anot teisėsaugos, nustatyta, jog liberalų pernykštė rinkimų kampanija iš dalies buvo finansuota iš „Laisvės studijų centro“ lėšų. Tarp šios viešosios įstaigos steigėjų – buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis ir jo pavaduotojas Gintaras Steponavičius.

Teisėsauga nedetalizuoja, kaip šiuo atveju galėjo būti finansuojama Liberalų sąjūdžio rinkimų kampanija.

Pareigūnai šiemet jau buvo perdavę VRK nagrinėti informacija įtariant, kad liberalų kampanija neteisėtai galėjo būti finansuojama per Taikomosios politikos instituto surengtus mokymus partiečiams. Šiurkštų įstatymų pažeidimą konstatavusi komisija atėmė iš partijos pusmečio valstybės dotaciją – beveik 400 tūkst. eurų.

Taikomosios politikos instituto steigėjas buvo eksliberalas Šarūnas Gustainis. Tiek jam, tiek G. Steponavičiui bei E. Masiuliui politinės korupcijos byloje yra pareikšti įtarimai.

Vadina nepagrįstomis interpretacijomis

Seimo narys Gintaras Steponavičius tvirtina, kad „Laisvės studijų centro“ projektai buvo atsieti nuo partinės veiklos. Prokurorų įtarimus, jog liberalų pernykštė rinkimų kampanija iš dalies buvo finansuota iš šio centro lėšų, G. Steponavičius vadina nepagrįstomis interpretacijomis.

„Mane stebina tokia interpretacija, nes man atrodo, kad projektai, vykdyti per „Laisvės studijų centrą“, buvo atsieti nuo partinės veiklos, tai buvo pilietiškumo pamokos, švietėjiški renginiai visuomenei, ir jokios agitacijos juose nebuvo. Tas buvo paaiškinta, tiek man duodant parodymus, tiek kitiems žmonėms, kurie tame dalyvavo, bet aš suprantu, kad yra noras kuo labiau išplėsti ir įpinti skirtingas veiklas, ir aš neabejoju, kad teisme mes įrodysime, kad išties visi šitie įtarimai yra nepagrįsti“, – BNS sakė G. Steponavičius.

Anot jo, su „Laisvės studijų centro“ pilietiškumo pamokų projektu per dvejus metus buvo aplankyta keli šimtai mokyklų. „Pilietiškumo pamokos formate vykdavo diskusija su vyresniųjų klasių moksleiviais ir mokytojais, dalyvaujant vienam politikui ir vienam jaunimo autoritetui – muzikantui, žurnalistui. Tie žmonės niekada nebūtų sutikę dalyvauti partiniuose ar tiesiogiai su agitacine veikla susijusiuose projektuose“, – apie projektą pasakojo politikas.

„Juose nebuvo nieko, tiesiogiai susijusio su partijos, asmenų politinių tikslų angažavimu, aš didžiuojuosi, kad šitas projektas buvo įgyvendintas, ir jokių blogų poteksčių aš jame nematau“, – tvirtino G. Steponavičius.

E. Gentvilas: nematau jokio kriminalo

Liberalų sąjūdžio vadovas Eugenijus Gentvilas sako nematantis „jokio kriminalo“ dėl „Laisvės studijų centro“ veiklos, kurioje prokurorai įžvelgė liberalų galimai neteisėtą politinės kampanijos finansavimą.

E. Gentvilas komentuodamas prokurorų sprendimą perduoti medžiagą Vyriausiajai rinkimų komisijai BNS sakė nebuvęs tarp „Laisvės studijų centro“ steigėjų ir nežinantis detalių, bet spėjo, kad kaip neteisėtą finansavimą prokurorai mato „už kažkokio renginio patalpų nuomą sumokėtą kažkokią sumą“. Sumos dydžio jis teigė neatsimenantis.

„Yra už kažkokio renginio patalpų nuomą sumokėta kažkokia suma. „Laisvės studijų centro“ steigėjas aš nebuvau, visiškai niekaip nesusijęs, tiesiog galvoju, tai su tuo epizodu galėtų būt susiję“, – sakė liberalų vadovas ir teigė pažeidimų čia neįžvelgiantis.

„Ar gali partija bendradarbiauti su nevyriausybiniu sektoriumi? Ir gali, ir privalo. Tada nevyriausybinio sektoriaus kažkuris, kuris vienas iš renginio dalyvių, dalį išlaidų gali padengti. Nematau jokio kriminalo, visa problema, ką aš žinau, ką kas su kuo kalbėdamas telefonu kažką tarėsi ir nutarė padaryti ne taip. Nes pats faktas, kad sumokėjo – kiek aš (kaip europarlamentaras – BNS) esu daręs, ir mes esame darę su nevyriausybiniu sektoriumi renginių, (niekam neužkliūdavo – BNS). Čia problema, kad tai „MG Baltic“ parama „Laisvės studijų centrui“, tai pritemptas dalykas“, – kalbėjo E. Gentvilas.

„Atsiranda dviprasmybės, aš pats buvau su Leonidu Donskiu įkūręs viešąją įstaigą „Atvira visuomenė ir jos draugai“, kuri dabar jau uždaryta. Ir jokių problemų nebuvo, kai mes darydavome bendrus renginius su Liberalų sąjūdžiu. Bet, žinoma, mes neturėjom verslo pinigų“, - sakė  E. Gentvilas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS