VRK tenkino D. Palucko atsistatydinimo prašymą dėl nenurodyto teistumo | kl.lt

VRK TENKINO D. PALUCKO ATSISTATYDINIMO PRAŠYMĄ DĖL NENURODYTO TEISTUMO

  • 2

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketvirtadienį panaikino teistumo nenurodžiusio socialdemokrato Dano Palucko mandatą Palangos savivaldybės taryboje jo paties prašymu.

Už tokį sprendimą ketvirtadienį balsavo 11 VRK narių, susilaikė „valstiečių“ atstovė Jonė Valčiukienė. Ji rengė išvadą ir teikė siūlymą naikinti D. Palucko mandatą kitu pagrindu – pagal Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo straipsnį, kad tarybos narys netenka pareigų dėl rinkėjams nepaskelbtos turėtos teismo nuosprendžiu paskirtos bausmės.

Atsistatydinimo pareiškimą dėl naujo įrašo apie teistumą Italijoje D. Paluckas pateikė, kai komisija pradėjo tirti jo atžvilgiu gautą skundą. Pats D. Paluckas BNS neigė buvęs teistas ir sakė kreipęsis į Italiją, kad išaiškintų situaciją.

VRK narė Jonė Valčiukienė pateikė informaciją, kad Įtariamųjų, kaltinamųjų ir nuteistųjų registras duomenis apie D. Palucko teistumą Italijoje gavo 2008 metais. Pasak teisininkės, Italijoje D. Paluckas buvo nuteistas laisvės atėmimo bausme ją atidedant ir pinigine bauda. Bausmės termino bei baudos dydžio VRK narė per posėdį nenurodė.

„Nurodyta nusikalstamos veiklos kategorija – neteisėtas ginklų,šaunamųjų ginklų ir jų dalių komponentų, sprogmenų valdymas ar naudojimas, dalyvavimo lygis – vykdytojas“, – veiką, dėl kurios Italijoje nuteistas D. Paluckas, nurodė J. Valčiukienė.

VRK narė informavo, kad D. Paluckas 2016 metais kreipėsi į registrą valdantį Informatikos ir ryšių departamentą su reikalavimu panaikinti įrašą, kadangi teistumo faktą neigia. Departamentas atsakė, kad išrašo netaisys ir pasiūlė kreiptis į Italijos teismą arba į Interpolą ir aiškintis situaciją.

Nors J. Valčiukienė siūlė šalinti D. Palucką iš tarybos kaip nenurodžiusį teistumo, komisijos nariai teigė, kad šioje situacijoje atsakomybę turi priimti ir Vyriausioji rinkimų komisija, nes įrašą apie teistumą rinkimų prievaizdai turėjo pastebėti dar tikrindami politiko anketą per savivaldos rinkimuos 2015 metais ir pašalinti jį dar iki rinkimų. Komisijos nariai spėjo, kad naujo teistumo tikrindami D. Palucką nepastebėjo, nes anketoje buvo nurodytas kitas teistumas, dar iš 1996 metų.

„Mes matome, kad šiek tiek yra kaltės ir pačios Vyriausios rinkimų komisijos, ir prisiimdami atsakomybę turime tenkinti atsistatydinimo prašymą“, – sakė VRK narė Svajonė Šaltauskienė.

Su tuo sutiko ir VRK narė Aistė Žilinskienė, sakydama, kad dėl klaidos per 2015 metų rinkimus „reikia solidariai prisiimti atsakomybę, nes neatlikta VRK priežiūros funkcija“.

Anksčiau dalyvaudamas savivaldos ir Seimo rinkimuose D. Paluckas buvo nurodęs kitą savo teistumą. 1996 metais Panevėžio apylinkės teismo jo atžvilgiu buvo priėmęs nuosprendį dėl geležinkelininkų krano sugadinimo – dalies kabelių pasisavinimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Šiaip tai... apkalta vis vien PRIKLAUSO: "Už rinkėjų APGAUDINĖJIMĄ ir Konstitucinės priesaikos sulaužymą".

sakytau,

verta pasitikėjimo šeimynėlė. Vsio zakonno.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS