A.Kubilius: didžiausia problema yra su sąžiningumu | kl.lt

A.KUBILIUS: DIDŽIAUSIA PROBLEMA YRA SU SĄŽININGUMU

Premjeras Andrius Kubilius, paklaustas apie iš biudžeto finansuojamas Seimo narių išlaidas automobiliams, kurui ir kitiems dalykams, sako, kad „didžiausia problema yra su tuo sąžiningumu ir padorumu“.

„Jeigu pats Seimo narys neturės savo viduj to sąžiningumo prievaizdo, tai jokios taisyklės ir jokie reglamentai nepadės“, - interviu Lietuvos radijui tvirtino Premjeras.
A.Kubilius antradienį sakė esantis tikras, kad Vyriausybei šiemet prireiks dar kartą karpyti biudžetą.

„Tikrai, esu įsitikinęs, kad šiais metais dar viena biudžeto peržiūra tikrai bus reikalinga“, - sakė jis.

Klausiamas apie įvairių svarstymų žiniasklaidoje sukėlusias tūkstantines parlamentarų išlaidas, Premjeras aiškino, kad Seimo narių atlyginimai Lietuvoje nėra išskirtiniai.

„Atlyginimai buvo mažinami ir čia nėra dėl to jokių abejonių, kokios linijos mes laikomės. Mes ėmėmės taupyti ir tikrai, lyginant proporcijas Seimo narių atlyginimų su kitų šalių parlamentarų atlyginimais ir kokie tų parlamentarų atlyginimų santykiai su vidutiniu atlyginimu, tai tikrai Lietuva nėra kuo nors ypatinga. Lietuva neišsiskiria tuo požiūriu iš kitų Europos valstybių“, - aiškino A.Kubilius.

Jo teigimu, „didžiausia problema iš tikrųjų yra su tuo sąžiningumu ir padorumu, kurį yra sunku aprašyti ir įstatymais“.

„Pirmas dalykas, patys Seimo nariai turi įvertinti savo elgesį, yra Etikos komisija, kuri taip pat turi teisę ir pareigą vertinti. Jeigu reikės, ieškosim būdų, kaip dar sugriežtinti atsakomybę“, - patikino A. Kubilius.

Baigdamas jis pridūrė manantis, jog „didžioji dalis Seimo narių elgiasi ir padoriai, ir etiškai“.

„O tie, kurie dažnai aprašomi ir žiniasklaidoje, jie turi patys suvokti. Jeigu pats Seimo narys neturės savo viduje to sąžiningumo prievaizdo, tai jokios taisyklės ir jokie reglamentai nepadės, bet padės vienas dalykas - tai pati rinkėjų valia, kuri, na, kad ir po kelių metų, bet bus labai aiškiai pareikšta“, - sakė Premjeras.

Šiemet parlamentarų vadinamųjų reprezentacinių išlaidų ataskaitos viešai paskelbtos pirmą kartą. Prieš jas paviešinant internete Etikos ir procedūrų komisijos vadovas Algimantas Salamakinas lrt.lt sakė, kad ataskaitas už pirmąjį šių metų ketvirtį patikrinę komisijos nariai nerado teisinių pažeidimų, tačiau esą yra išlaidų, kurios „visuomenei ir žiniasklaidai sukels tam tikrų pamąstymų“.

Prieš kelias savaites paskelbtose ataskaitose matyti, kad didžiąją parlamentarų išlaidų dalį „suvalgo“ transporto nuoma. Pavyzdžiui, Petras Gražulis už ją per tris mėnesius atseikėjo 11,83 tūkst. Lt, Linas Karalius - 10,223 tūkst. litų. Tuo metu transportui visai neišleidžianti Loreta Graužinienė sutilpo į 352 Lt, o Česlovas Stankevičius - į 578 lt.

Daugelio kitų parlamentarų nurodoma suma už tris mėnesius siekia per 11 tūkst. Lt.
Nemažai Seimo nariai išleidžia ir kitiems su transportu susijusiems dalykams - kurui, tepalams, skysčiams, plovimui Kazys Strakevičius išleido 100 Lt, tačiau Artūras Zuokas už tai atseikėjo 1,499 tūkst. Lt, Vidmantas Žiemelis - 4,46 tūkst. Lt, Jonas Stanevičius - 6,776 tūkst. Lt.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS