FNTT turės iš naujo spręsti, ar pradėti tyrimą dėl „Agrokoncerno“ | kl.lt

FNTT TURĖS IŠ NAUJO SPRĘSTI, AR PRADĖTI TYRIMĄ DĖL „AGROKONCERNO“

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) turės iš naujo vertinti informaciją apie „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio valdomo „Agrokoncerno“ ryšius su Rusijos oligarchu Arkadijumi Rotenbergu.

Apie teisėsaugos veiksmus penktadienį informavo portalas lrt.lt.

Kaip BNS sakė Generalinės prokuratūros atstovė spaudai Elena Martinonienė, prokuratūra pavedė Užsienio reikalų ministerijos (URM) kreipimąsi įvertinti FNTT – tarnyba dar gruodžio pabaigoje nusprendė nepradėti ikiteisminio tyrimo, tačiau šį antradienį prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamente priimtas sprendimas tokį nutarimą naikinti.

Anot jos, tai reiškia, kad FNTT turės tęsti pareiškimo nagrinėjimą „atsižvelgdama į prokuratūros argumentus“.

„Priimtas sprendimas šį FNTT nutarimą naikinti, prokuroro vertinimu, kaip nepakankamai pagrįstą. Prokuratūros vertinimu, tokiam sprendimui priimti reikia patikslinti kai kurias aplinkybes ir gauti papildomų duomenų“, – BNS sakė Elena Martinonienė.

Į teisėsauga po LRT atlikto tyrimo prieš mėnesį kreipėsi Užsienio reikalų ministerija (URM). Kaip teigė ministras Linas Linkevičius, į prokurorus kreiptasi, kad būtų atliktas tyrimas ir išaiškinta, ar pažeidžiamos ES ekonominės ir kitokios sankcijos šiuo atveju, kai Lietuvos įmonė bendradarbiauja su Rusijos bendrove, kuri į tokį sąrašą nepatenka, tačiau jos savininkui tokios sankcijos taikomos.

URM yra rekomendavusi Lietuvos įmonėms susilaikyti nuo verslo ryšių palaikymo su įmonėmis, kurių savininkai yra „juoduosiuose sąrašuose“. 

LRT skelbė, kad „Agrokoncernas“ per tarpininką Dubajuje perka Rusijos bendrovės „Minudobreniya“ trąšas. Daugiau kaip 80 proc. šios įmonės akcijų priklauso A. Rotenbergui – jam dėl artimų ryšių su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu nuo 2014 metų taikomos tarptautinės sankcijos, tačiau pačios „Minudobreniya“ įmonių, kurioms taikomos sankcijos, sąraše nėra.

LRT Tyrimų skyrius yra gavęs Europos Komisijos išaiškinimą, kad automatiškai sankcijos taikomos ir toms bendrovėms, kuriose daugiau kaip pusė akcijų priklauso asmenims iš juodojo sąrašo. Anot LRT kalbintų teisininkų, tai reiškia, kad sankcijos gali būti taikomos ir „Minudobreniya“.

„Agrokoncernas“ teigia, kad paskutinė sutartis dėl „Minudobreniya“ trąšų pirkimų pasirašyta 2017-aisiais ir įvykdyta 2017-2018 metų sandūroje, jos vertė siekė maždaug 1 proc. metinės bendrovės apyvartos. Įmonė taip pat paskelbė, kad nebepirks „Minudobreniya“ trąšų, kol ši bendrovė priklausys A. Rotenbergui.

Koncerno teigimu, tokie Užsienio reikalų ministerijos (URM) vadovo sprendimai yra politizuoti ir kenkiantys įmonės reputacijai.

Premjeras Sauliaus Skvernelis dėl R. Karbauskio ryšių su A. Rotenbergu neseniai aiškindamasis Seime tikino, kad dėl parlamentaro rusiškų trąšų verslo kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą ir klausė, ar politikas kelia grėsmę saugumui. Gautame atsakyme nebuvo duomenų apie tai, kad R. Karbauskis keltų grėsmę nacionaliniam saugumui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS