Kirtimų Labanoro girioje analizė: kas nustatyta? | kl.lt

KIRTIMŲ LABANORO GIRIOJE ANALIZĖ: KAS NUSTATYTA?

  • 7

Preliminarūs kirtimų Labanoro regioniniame parke tyrimai rodo, kad grubių pažeidimų nepadaryta, sako aplinkos ministras Kęstutis Navickas.

„Iš daugiau negu pusės kirtaviečių turime atsakymus. (...) Keliose kirtavietėse buvo atžymėti (numatyti nukirsti – BNS) per jauni medynai. Taip pat buvo rasta savavalių kirtimų: vienas privačioje valdoje, kitas – valstybės miške. Jie nelabai dideli, kalbama apie šešias pušis. Taip pat neturėjo būti to nužymėjimo, kaip kirtimo vietos, prie Kertuojų ežero“, – penktadienį LRT radijui teigė K. Navickas.

Pasak ministro, pušis galima kirsti nuo 101 metų amžiaus, o kirtimų Labanoro girioje atveju, buvo nužymėtos 94-95 metų. K. Navicko teigimu, todėl tai „netraktuojama kaip pažeidimas“, nes leidžiama kertamų medžių amžiaus penkerių metų paklaida.

„To atsargumo turėtume laikytis, ypatingai saugomose teritorijose. Paklaidos minuso neturėtų būti. Labiau galvoti į pliusą. Per visus valstybinius miškus turime pakankamai daug subrendusių medžių, tai tokiose vietose jau geriau išlaukti tuos penkerius ar dešimt metų, kad nekiltų interpretacijų“, – kalbėjo K. Navickas.

Jis pranešė, kad tarp kitų siūlymų bus siekiama uždrausti kirtimus paukščių apsaugai skirtuose miškuose kasmet nuo kovo 15 dienos iki rugpjūčio 1 dienos.

Ministras žada, kad teisės aktai, kurie koreguos miškų kirtimus, bus parengti  iki metų pabaigos, o nuo lapkričio turėtų įsigalioti atnaujintos kirtimų valstybės miškuose taisyklės.  

Rugpjūčio pabaigoje viešumoje kilo visuomenės nepasitenkinimas dėl Labanoro regioniniame parke kertamų miškų. Mėnesiui buvo sustabdytas šių miškų kirtimas. Jų analizės išvados, anot K. Navicko, bus skelbiamos penktadienį.

Valstybinė miškų urėdija turėjo peržiūrėti kirtimų planavimo procedūras. Valstybinei miškų tarnybai buvo pavesta patikrinti, kaip laikomasi miško kirtimo taisyklių.

Ministras yra sakęs, kad Labanoro regioniniame parke šiemet suplanuota iškirsti 166 hektarus miškų, iš jų 90 ha jau yra iškirsta.   

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Navickai

nenervink .

kirtėjas

Kirto miškus visais laikais ir kirs normalu juk medienos riekia visose ūkio šakose, bet leisti miškus kirsti ir išvešti neperdibus, čia jau neūkiškumas, vinadienis pasipinigavimas, tai kam ta aplinkosaugos ministerija su visomis urėdijomis, jei nežino kas valstybėje dedasi ir kas iš to pelnosi, miškai neužauga per seimo kadenciją, miškai užauga per šimtmečius tad naudokime taupiai kaip ir visus gamtos išteklius, mokykimės iš kaimynų latvių švedų, idomu ką pasakytų į mano paklausimą, kiek ha miškų lietuviai turi nusipirkę Svedijoje ar kitoje Europos sajugos šalyje.

r

neleiskite medieną išvežti iš Lietuvos Baltarusija draudžia išvežti medieną už
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS