Kokias teises gydymo įstaigoje turi pacientas? | kl.lt

KOKIAS TEISES GYDYMO ĮSTAIGOJE TURI PACIENTAS?

Sveikatos priežiūros įstaigos apie pacientus sukaupusios daug įvairios informacijos. Ką įstaigos privalo atskleisti ir į kokią informaciją kiekvienas pacientas turi teisę?

Kiekvienas pacientas turi teisę žinoti, kas su juo daroma ar kas jam yra, pabrėžia Vilniaus universiteto Teisės fakulteto lektorius, advokatas dr. Paulius Miliauskas.

„Įstatymas nustato teisę pacientui susipažinti, žinoti, kokios paslaugos yra teikiamos, už kokią kainą, koks yra jų prieinamumas – t. y. ar toje sveikatos priežiūros paslaugas teikiančioje įstaigoje galima jomis pasinaudoti. Aišku, svarbūs specialistai, kurie teikia tas paslaugas. Tai reiškia, kad kiekvienas pacientas turi teisę žinoti ne tik vardą, pavardę, bet ir kvalifikaciją“, – aiškina advokatas.

Pasak jo, pacientas turi teisę susipažinti ne tik su tuo, kokias studijas baigė specialistas, bet ir ar jis šiuo metu tobulinasi, kokias konferencijas lanko ir pan.

Pacientui rūpima informacija iš dalies skirta įvertinti, ar teikiamos paslaugos yra kokybiškos. Kokybiškos paslaugos medicinos srityje susideda iš kelių elementų – jos turi būti saugios, efektyvios ir prieinamos pacientui, sako teisininkas. Taip pat paslaugos turi būti nukreiptos arba tam, kad sveikata būtų stiprinama, arba kad pacientas išvengtų ligų, arba nukreiptos į patį gydymą.

Plačiau apie tai – įraše.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

medicina

Durnystes raso. Nesedi gi poliklinikoj kabinete su baltu chalatu santechnikas. Paciento teises-juokas. Vaistu negali nusipirkti kokiu nori, o cia kalba apie kazkokius niekus.

Senjore

kai tik paklausi gyd specialisto atliekančio ehoskopiją, ar kompiuterinę gauni atsakymą, kad viskas bus pas šeimos gyd., o pavardės užrašas gyd ar seselės dažnai būna užkabintas ant halato kišenės apsivertas- jo nematyt

...

Turi teisę į jas nesikreipt - beje, tai sveikiau nei kreiptis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS