Kokių orų galime tikėtis šiemet per Kalėdas? | kl.lt

KOKIŲ ORŲ GALIME TIKĖTIS ŠIEMET PER KALĖDAS?

Jau kelerius metus iš eilės per Kalėdas būdavo tai lijundros, tai lietūs, o šiemet tikėkimės baltų šaltų Kalėdų, LRT RADIJUI sako sinoptikė Izolda Marcinonienė.

„Senoliai sakydavo – jei Šv. Martynas „po bradu“ (purvinas), tai Kalėdos – su ledu. Pernai, pavyzdžiui, buvo pašalę, o Kalėdos buvo labai šiltos“, – kalba I. Marcinonienė.

– Lapkričio 11-ąją buvo Šv. Martynas – pagal šią dieną anksčiau buvo spėjama, koks oras bus apie Kalėdas. Taigi ką prognozuojate?

– Taip, tai labai senas pastebėjimas. Senoliai sakydavo – jei Šv. Martynas „po bradu“ (purvinas), tai Kalėdos – su ledu. Pernai, pavyzdžiui, buvo pašalę, o Kalėdos buvo labai šiltos. Bet jau kelerius metus iš eilės per Kalėdas tai lijundros, tai lietūs.

Šiemet tikėkimės baltų šaltų Kalėdų. Gal tikrai jos tokios bus, nes šį šeštadienį buvo šilta – Lietuvoje temperatūra buvo pakilusi iki 8 ℃, bet buvo labai kontrastinga diena: pajūryje ir Žemaitijoje sulaukta perkūnijų, vėjai buvo labai stiprūs – 20–22 m/s.

Dar yra sakoma, kad jei Martynas su ledu, tai šv. Jurgis su lapu. Tai reiškia, kad balandžio pabaigoje turėtų būti šilta ir jau medžiai gali būti išsprogę.

– O žiema kokia bus?

– Žiema tikrai bus šaltesnė negu ruduo. Tai – faktas. Taigi apie žiemą dar patylėkime.

– Tad pakalbėkime apie lapkritį – kokios jo pabaigos laukti?

– Pirmas dešimtadienis buvo gerokai šiltesnis – 2–3 ℃. Šiaip ir vidutinis kritulių kiekis buvo šiek tiek mažesnis, bet labai skyrėsi regionai. Pajūris išsiskyrė ypač dideliu lietaus kiekiu – ten vietomis kritulių iškrito daugiau negu pusė mėnesio normos. O šiauriniuose, centriniuose rajonuose – tik pusė dešimtadienio normos.

Toks kontrastingas ir drumzlinas lapkritis turbūt ir tęsis, nes antra ir trečia savaitė prognozuojamos šiltesnės už normą ir kritulių kiekis šiek tiek mažesnis už normą.

Kalbant apie artimiausias dienas, galima pasakyti, kad šią naktį lietaus debesys priartės prie pajūrio, o penktadienio dieną pereis ir per Aukštaitiją. Turėtų būti 4–9 ℃ šilumos.

Rytiniuose rajonuose penktadienio rytą gali kai kur ir pašalti, reikėtų būti atsargiems dėl plikledžio, gali ir netirštas rūkas susidaryti.

Kad sulauksime saulės, labai mažai tikėtina. Apskritai atrodo, kad ir šeštadienį, ir sekmadienį orai labiau palepins aukštaičius – žemaičiams netrūks lietaus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Dar prie sovietų skanduodavom: "Velykas į rudenį!".

q

pernai pranasavo saltas kaledas ir apsijuoke ,buvo visai nesalta ,taigi palaukit gruodzio 24 dienos tai gal pataikysit

SUSIJUSIOS NAUJIENOS